Štvanice

Štvanice
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458308/bmid_stvanice-PHE-458308.jpg 3 444 444

Skupina bývalých spolužáků z Oxfordu, nyní třicátníků, se tak jako každý rok od ukončení studia setkává o vánočních prázdninách, aby spolu přivítali nový rok. Tentokrát pro svou silvestrovskou oslavu zvolili idylické, odlehlé sídlo na Skotské vysočině – dokonalé místo, kde si s přáteli odpočinout od civilizace a spěchu každodenního života. Na místo dorazí 30. prosince, krátce předtím, než dům odřízne od okolního světa dlouho nevídaná sněhová vichřice. O dva dny později, na Nový rok, je jeden z přátel nalezen mrtvý. Výlet přitom začal nevinně: obdivováním okolní přenádherné, leč zlověstné přírody, popíjením šampaňského před krbem s praskajícím ohněm a vzpomínáním na studentská léta. Ale po deseti letech se tíha dlouho potlačovaných výčitek a vzájemných obvinění stává natolik neúnosnou, že ji nepřebije ani nostalgie vyvolaná vzpomínkami na společné zážitky. Uprostřed silvestrovského veselí se pouto, které přátele drželo tolik let pohromadě, znenadání přetrhne. Jeden z nich přijde o život. A někdo z přeživších je pachatelem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vendeta

The Hunting Party, 2018

strana394
16.09.2021 4 z 5

Díky střídání vypravěčů jednotlivých kapitol se nám nabízí pohled z různých úhlů, ze začátku to byl trochu zmatek, ale pak kniha dostala spád a já se nemohla utrhnout. Postupně se zde odhalují tajemství jednotlivých postav, které jsou mimochodem všechny napsané tak, že je budete pravděpodobně nenávidět, ale myslím si, že to byl autorčin záměr, protože díky tomu pak podezříváte opravdu každého. V této knize je kladen důraz na psychologii postav daleko více než na samotný příběh.
Kladné hodnocení dávám i samotné atmosféře knihy, která je přesně taková, jakou bych u osamocené chaty v horách čekala. Studená až mrazivá, tajemná a místy temná. Nejenže neznáme vraha, my ani nevíme, kdo je oběť. A to mě hrozně bavilo. Konec mě překvapil.

Lily101
13.09.2021 4 z 5

Je Vám líto, že jste neměli nikdy partu přátel či jste o ně po absolvování základní, střední či vysoké školy přišli? Pak je pro Vás tato kniha ta pravá.

Jedinou její chybou je rozpornost textu na vícero místech.

Za mě styl “nenapíši Vám, kdo byla oběť, ani kdo je vrah”, přičemž obět autor prozradí dřív, než vraha, ale obojí je dost napínavé a trvá až do závěrečné třetiny knihy, mi seděl a dost plus mi přišel dost originální (byť dost možná již existuje kniha se stejným přístupem).

Štěpničák
07.09.2021 2 z 5

Začnu nejprve pozitivně. Příběh, postavy a prostředí je naprosto skvělé. V postavách je ze začátku zmatek, ale tato trojkombinace drží pevně. Upřímně tato symbióza byla jediná co držela knihu od odložení. Negativní stránka ovšem zabolí. Kniha pravděpodobně neprošla korekturou ani editorskou úpravu. Množství překlepů, gramatických chyb, slov navíc - úplně kazí dojem. Místy jsem musel celé věty číst znovu, abych pochopil, jak je věta myšlena. Celkově kniha zajímavá, ale přes její vnitřní chyby určitě nedoporučuji.

GeorgieAnne
31.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Vcelku zajímavá detektivka odehrávající se před, na a po Silvestru, kdy skupina starých přátel přijíždí do chaty na Skotskou vysočinu oslavit Nový rok.
Líbilo se mi, že autorka hned neodhalila totožnost oběti takže jste museli hádat, kdo by to tak mohl být (ale jednoduše se na to dalo přijít).
Pachatele jsem neuhodla a překvapilo mě, co je Emma doopravdy zač. Celou knihu působila jako velmi milá blondýnka, která ráda vaří a chce aby se všichni cítili příjemně.
Nakonec se z ní vyklubal "psychopat" a protože si jí nikdy Miranda moc nevšímala, tvářila se jako by byla něco víc než ostatní a hlavně proto, že si ji nezvolila jako nejlepší kamarádku o což Emmě šlo především tak se úchylila k poslednímu kroku, který přišel vcelku nečekaně a to i pro Emmu.
Nebyla to špatná kniha, postavy byly průměrné, až na Heather a Douga, které jsem si oblíbila, Miranda mi vyloženě lezla na nervy svým povýšeneckým chováním, naprosto otřesná osoba, tu bych za kamarádku teda nechtěla.
Děj dobře odsýpal, detektivní linka se mi zamlouvala a konečné rozuzlení taky mělo něco do sebe. Velkým plusem byla také krajina, která dle mého byla vykreslena hodně dobře.
Hodnotím 3,5* a doporučuji těm, kteří s detektivkami teprve začínají. Pro ošlehané vyšetřovatele to pravděpodobně bude oddychová záležitost, kterou si i tak užijí :-)

kusma
31.08.2021 3 z 5

Průměrné až podprůměrné čtení. Systém, při kterém neznáme pachatele, ale ani kdo je oběť, mi neseděl. Množství postav bylo i nevyužito, nebyla jsem napnutá, přitom dobrý potenciál neustále střídat podezřelé, což se nepovedlo.

tessalovesbooks
11.08.2021 3 z 5

V poslední době jsem si detektivky dost oblíbila, ale u Štvanice mě trochu zklamalo to, že jsem dostala něco jiného, než jsem očekávala, jelikož zde nešlo ani tolik o tu detektivní linku, jako především o vztahy. První polovina knihy byla dost nudná a zdlouhavá, nic se tam nedělo a já si říkala, že to asi nebude nic pro mě a chvilkami jsem měla dokonce chuť knížku odložit. V příběhu se vyskytuje hrozně moc postav, ve kterých mi dlouhou dobu trvalo se vůbec zorientovat, navíc autorka píše stylem, který je na můj vkus trochu zvláštní a úplně mi nesedl. Od druhé poloviny to však nabralo úplně jiný spád a já měla dočteno za jedno odpoledne. Postupně se zde odhalují tajemství jednotlivých postav, které jsou mimochodem všechny napsané tak, že je budete pravděpodobně nenávidět, ale myslím si, že to byl autorčin záměr, protože díky tomu pak podezříváte opravdu každého. Palec nahoru dávám taky za to, že nejen, že od začátku neznáte vraha, ale tady ani nevíte, kdo je oběť, což je něco, s čím jsem se v thrillerech ještě nesetkala, ale přišlo mi to dost zajímavě a originální. Jelikož jsem měla nějaké tušení, co se konce týče (taky někomu přijde, že autorka nám dala nápovědu už jenom tím, koho zvolila za vypravěče knihy?) , tak mě to rozuzlení nedostalo tak, jak bych si představovala a myslím si, že se celý námět dal využít o dost líp.

3⭐/5⭐ Za mě spíše průměrný thriller, který podle mě do toho detektivního žánru nepřinesl zas až tak nic nového.

Enehy
09.08.2021 4 z 5

Tohle mě hodně bavilo. Teda nečekejte žádný literární zážitek, ale příběhově za jedna. Kolik vypravěčů, tolik problémů. A jdeme přemýšlet. Proč je Miranda mrcha? Proč se Katie chová divně? Proč se Emma tak snaží? Proč se Mark staví na zadní? Co skrývá Heather a co Doug? Vyplňovala jsem políčka a bum dostala jsem tajenku. Trochu moc pozdě na můj vkus. Asi mi to v létě tolik nepálí :-)

Ája373
06.08.2021 4 z 5

Mám takové rozporuplné pocity, protože samotný příběh je podle mě perfektní - má to všechno, co od takové knihy očekávám - dobrou zápletku, logické rozuzlení, napětí i romantiku. A opravdu každý je pozvaný a každý je podezřelý. Některé dílčí zápletky jsou snadno odhalitelné, některé jsou složitější. Ze začátku mě trochu odrazovalo, když jsem viděla, že bude příběh vyprávěný různými postavami - byla jsem naštvaná, že budu muset dávat dost pozor, koho zrovna čtu a ještě se mi protáčely oči z toho, že stejná událost bude natahovaná tím, jaký pohled na to které postavy mají. Ale ne, příběh nevypráví všechny postavy, a i když stejné postavy vypráví stejné události, tak každá ví ale něco jiného a každá hlavně viděla a slyšela něco jiného.
Oceňuju i to, že dlouho nevíte nejen kdo je vrah, ale neznáte ani identitu oběti. To mě hodně zaujalo a dlouho udrželo v napětí.
Čtyři hvězdičky ale dávám za to, že tam bylo dost událostí a postav jen pro to, aby vás zmátly, ale samotné "zápletky" s nimi za moc (nic) nestály, už to bylo takové předimenzované, zbytečně moc zločinu na jednom místě. Klidně to mohlo být o cca 100 stránek kratší a nic by se nestalo.
Úplně mi ani nesedl styl, jakým autorka respektive jednotlivé postavy vypráví - jako kdyby to přímo vyprávěly vám, jako kdyby postava promlouvala ke čtenáři ne metaforicky, ale přímo, nějak mi to k detektivce úplně nesedí.
Každopádně na film se těším a určitě se podívám.

AlbionFoxyFox
01.08.2021 4 z 5

Hodně mě bavila forma vyprávění - různé úhly pohledu postav, protínání současnosti s minulostí, napětí v tom, že naprostou většinu knihy čtenář neví, kdo vlastně byl zavražděn, byť se to dalo odhadnout. Závěr byl rychlejší, ale nebylo to na škodu. Osobně mi jen vadilo že vedlejší postavy se postupně úplně vytratí a jsou zbytečné, tím pádem chybí nějaké větší napětí v tom, kdo mohl být vrahem. Ale celkově povedené, čtivé :)

Satalin
09.07.2021 5 z 5

Opravdu velmi povedené. Vyprávěno v ich formě z pohledu několika postav. Normálně tento způsob moc nemusím, ale tady je to plus. Skvěle vyvážený kontrast mezi detektivní zápletkou a rozkrýváním citů a vztahů.
Parta přátel jeden na Silvestra do divočiny, kde zůstanou bouří odříznuti, a do toho najdou mrtvé tělo. Motiv má každý. Pod slupkou přátelství je více nenávisti, než je možné jen tak přejít.
Kniha mě dostala a rozhodně si ji nechávám a znovu přečtu.

dencazrnu
02.07.2021 4 z 5

Za mě tedy velmi povedený thriller. Je pravda, že začátek byl poněkud pozvolnější, ale pak se to rozjelo a kniha nabrala spád. Velmi se mi líbilo, že vlastně po celou dobu nevíte kdo je oběť ani kdo je vrah. Postupně odkrýváte tajemství jednotlivých postav a prolínání přítomnosti s budoucností perfektně doplňuje děj.

Dávám 4,5* a určitě si přečtu i další knihy od této autorky :-)

Acourtofbook
02.07.2021 3 z 5

3/5 Za mě spíše průměrný thriller, který podle mě do toho detektivního žánru nepřinesl zas až tak nic nového.

Ditules
29.06.2021 3 z 5

Byla jsem doslova natěšená na skotskou krajinu. :D Závěr byl skvělý, ale jinak průměr.

SimonaP
27.06.2021 3 z 5

Nevím, konec dobrý, ale 300 předešlých sttánek většinou děsná nuda. Zkrátit knihu na polovinu a bylo by to mnohem lepší.

BlueTer
01.06.2021 4 z 5

Sto lidí, sto chutí. Mě se tento thriller líbil moc. Jednu hvězdu strhávám jen za to, že konec se mi zdál docela uspěchaný a čekala jsem ještě nějaký zvrat, který ale nepřišel. Co se mi ale líbilo byl námět, pohled více osob a samozřejmě ta dokonalá obálka! Ta je fakt perfektní! Kniha se rychle a dobře četla, stále mě to táhlo číst dál a dál. Vraha a ani oběť jsem netušila hodně dlouho. Určitě bych knihu doporučila!

cucik14
01.06.2021 3 z 5

Na první pohled - krásná obálka a hodně dobrá reklama, která mě nalákala si knihu pořídit... Ale asi jsem od ní očekávala něco víc.
První půlku zbytečně rozvleklá a roztahana, druhá se čte o trochu líp. Sympatická mi byla snad jen postava Dougha. Řekla bych že hodnocení 70% je adekvátní.
Jo a ještě něco ... Že někdo jede slavit na takové místo Silvestr by se dalo pochopit, ale proč sebou proboha tahají půlroční dítě někam, kde v případě vánice není žádná možnost pomoci, to asi nepochopím... :/

mikika
31.05.2021 3 z 5

podobný námět jako Mráz pod kůží, ale kapku slabší.

martineden
30.05.2021 5 z 5

Parta přátel z univerzity - kdo by si takovou skvělou partu nepřál? A kdo si takovou partu nelakuje trochu narůžovo? Velmi dobrý román, kde nic není tak, jak to vypadá, a sympatické postavy aby pohledal!

annettka1098
15.05.2021 4 z 5

Musím říct, že přestože jsem od knihy dostala trochu něco jiného, než jsem očekávala, nakonec mi to vůbec nevadilo. Od knihy jsem očekávala detektivku - někde jsem narazila na přirovnání knihy k Deseti malým černouškům od Agathy Christie. Z mého pohledu se však jedná o výborný psychothriller s originální zápletkou. Příběh je vyprávěn celkem 5 vypravěči, kdy popis jejich pohnutek a jednání je opravdu povedený! Postupně se dostáváme pod povrch vztahů mezi bývalými spolužáky a rozkrýváme jejich malá i velká tajemství. I když některá tajemství byla předvídatelná a nebylo těžké je předem odhadnout, z celkového pohledu se autorce povedlo držet mne celou dobu v napětí. Malou nevýhodu knihy vidím v tom, že z oněch 5 vypravěčů jsou 4 ženy a minimálně dvě jsou vykresleny tak trochu jako povrchní pipky, takže nevím, jestli to (nejen) mužské čtenáře neodradí. Na druhou stranu, kdo z nás není občas povrchní, že?

Miška74
13.05.2021 3 z 5

Nějak přesně nevím, co napsat. Tím, že každou kapitolu vypráví jiná osoba, tak jsem měla nejdřív problém se zorientovat, kdo je kdo a s kým. Když už jsem si zvykla, tak už se knížka četla lépe. Příběh nebyl úplně špatný, ale na zadek jsem si z něj nesedla. Co oceňuji, že rozuzlení a odhalení přišlo až na konci a tak nechala autorka čtenáři prostor pro vlastní návrhy a motivy.