Stvořeni k lásce: Přitažlivost k osobám téhož pohlaví a katolická církev
Michael Schmitz
Člověk byl stvořen, aby miloval a byl milován. To je hlavní poselství, které Michael Schmitz představuje ve své knize o katolickém pohledu na homosexualitu a přitažlivost ke stejnému pohlaví. Rozebírá v ní rozdílné pohledy na povahu člověka, cíle sexuality i filozofické aspekty pravdy, přirozenosti a lidských vztahů, aby čtenáře přesvědčil, že Boží plán je skutečnou cestou ke štěstí. Laskavě a velmi dobře vysvětluje, co je v rozporu s křesťanskou vírou, a přitom neodsuzuje. Kniha, k jejímuž českému vydání napsal předmluvu pražský arcibiskup Jan Graubner, představuje pohled katolické církve jako nikoliv překonaný a necitlivý, ale naopak radostný a autenticky křesťanský. I díky osobní zkušenosti z vlastní rodiny a dlouhodobé práci s univerzitní mládeží Michael Schmitz nabízí jedinečnou perspektivu na téma, které v moderní společnosti vyvolává mnoho diskuzí.... celý text
Duchovní literatura Náboženství Rodina
Vydáno: 2024 , TritonOriginální název:
Made for Love. Same-Sex Attraction and the Catholic Church
Velmi dobře napsáno. Autor přistupuje k tématu citlivě a jemně. Doporučuji všem, kdo se chtějí dozvědět něco o katolickém pohledu na homosexualitu a už mají dost extrémů z obou stran.
Autorovy knížky
2024 | Stvořeni k lásce: Přitažlivost k osobám téhož pohlaví a katolická církev |
Velmi trefně a správně tuto knihu okomentoval P. Michael Martinek, SDB, díky. Lze ho vyhledat v různých podcastech.
Můj názor: V knížce zcela chybí lidskost a porozumění, na pravdu se hledí jenom z jedné strany, citáty z Bible se vytrhávají z kontextu. Konzervativní americký autor si zapomněl přečíst papežskou exhortaci Amoris Laetitia (8. kapitolu). Ten ji sice možná nestihl přečíst, protože vyšla nedlouho před vydáním knihy, ale rozhodně ji nereflektoval náš arcibiskup Graubner, který napsal předmluvu k českému vydání Stvořeni k lásce (2024). Jeho obrovské pochybení dokládá i Deklarace Fiducia supplicans (o žehnání párům), která jde zcela opačným směrem. V knize je zákaz účasti rodičů na "svatbě" homosexuálního páru. Mají tedy přikázáno své dítě místo požehnání opustit!!!
Tuto knihu skutečně nemohu doporučit nikomu, Richard Rohr, Ladislav Herián a Michael Martinek umí mluvit o homosexualitě daleko lépe.