Štyri nočné obdobia
Matej Rudinský
Kniha Štyri nočné obdobia je sebareflexiou moderného muža, ktorý odhaľuje svoje vnútro až na kostnú dreň. Rozprávanie o živote so ženami a medzi ženami je katalyzované sexom, láskou, peniazmi, úspechom… Ale aj samotou, zúfalstvom, nepochopením a prehrami. Alexander Pavlov je úspešný, cynický a bezohľadný muž. Cestu životom si razí s matematickou presnosťou. Citlivo totiž nahmatal pulz doby a pochopil, ako funguje. V skutočnosti je však osamelý. Aj keď sú okolo neho ľudia, je naozaj sám. Všetko empatické v sebe potláča už odmalička, pretože pochopil, že dnešný svet nehu a jemnosť nepotrebuje. Málokomu dovolí, aby sa k nemu dostal blízko. Paradoxne sú to ženy, ktoré jediné to dokážu. Z črepov, ktoré po takýchto stretnutiach ostávajú, sa pokúša vyskladať vlastné zrkadlo, aby pochopil, kým vlastne je.... celý text
Knižku som si požičala náhodou, neplánovane. Upútala ma obálka, názov, aj mladý slovenský spisovateľ, tak som bola zvedavá na jeho tvorbu aštýl písania.
Kniha bola písaná tvrdo, vecne a bez príkrás, ako to len chlap dokáže. V texte bolo ale veľa "okrasných prvkov", ktoré knihe dodávali istý šmrnc. Kniha písaná z pohľadu chlapca/muža a jeho období dozrievania a vnímania vlastnej sexuality a žien (ktoré ho v jednotlivých etapách dozrievania obklopovali a formovali) obzvlášť.
jar - kyprá mladá učiteľka Helena;
leto - kráska z kaviarne Kristína, ktorú dlho dobíjal a nakoniec si ju vzal za ženu;
jeseň - Pauline Laurent, majiteľka francúzskej reštaurácie ktorá ho najskôr zrazila na bicykli, potom sa stretli pri pracovnej príležitosti, a nakoniec si to surovo rozdali u nej v horeli;
zima - jeho vychladnutý vzťah s Kristínou zabitý rutinou, manželstvom a rodičovstvom, zabudli byť partnermi).