Sudetenland
Leoš Kyša
Sametová revoluce ve světě, kde neproběhl odsun Němců. Na Bruntálsku je zavražděn bývalý inspektor Gestapa a jeho smrt otevírá staré křivdy a dávná tajemství. Podmanivý příběh z alternativní reality napsal Leoš Kyša, známý pod pseudonymem František Kotleta. Vydejte se do Československa na počátku devadesátých let, které je jiné, než si pamatujete. Blíží se první svobodné volby v Československu po pádu komunistického režimu a v pohraničí to vře. Více než milion Němců, kteří zůstali v česko-polském pohraničí po zastaveném odsunu, se hlásí o svá politická práva. V Praze se obávají návratu komunismu a v Bratislavě začínají snít o silné autonomii. A nezapomeňte, že dojde k vraždě... Jak by vypadal příběh Československa po Sametové revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? V této knize najdete jedinečný pohled na historii, která se sice nestala, ale přesto před vámi ožívá. Příběh je inspirován skutečnými místy a osudy.... celý text
![Annicka Annicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61888/m_annicka-x9v.png?v=1540837872)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Jako alternativní historie poněkud divné - sice v republice zůstanou skoro všichni Němci, ale jinak se všechno vyvíjí tak, jak tomu skutečně bylo, včetně konkrétních postav jako Havel nebo Vondra? Mírně ten problém objasněn byl, ale stejně je to z mého pohledu trošku vada na kráse. Druhým problémem pro mě byla část knihy, kde se vše začalo rozplétat a najednou se vychrlila spousta postav, o kterých se mluví, až jsem v tom měla docela maglajs. Ale jinak musím říct, že jsem mile překvapená. Četlo se to strašně dobře, užívala jsem si to a nakonec i ta atmosféra alternativního Československa a Němci se mě docela chytla...
![mattheo mattheo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha byla pro mě do takové 1/3 velmi nudná a myslel jsem si, že ji ani nedočtu. Čím více se děj začal proplétat a eskalovat, tím více to stálo za to. Mohu doporučit tuto detektivku, která má za mě velmi dobré zasazení.
![HelVall HelVall](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/406948/m_helvall.jpg?v=1737924208)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První kniha od autora a rozhodně ne poslední. Kniha byla opravdu úžasná. Z příběhů mě mrazilo. Četla jsem to jedním dechem. Doporučuji
![SUC185 SUC185](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/225132/m_225132-hsA.jpg?v=1518529630)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Můj první Kotleta/Kyša (věřím, že ne určitě poslední) a jsem velmi spokojen.
Trochu déle mi trvalo se začíst, ale pak už to jelo a těžko se mi knížku odkládalo. Zajímavé téma, které se určitě v nějaké formě mohlo opravdu v našem pohraničí stát a ne až po sametové revoluci, ale klidně hned po válce, či během Pražského jara, navíc podané ve formě detektivky. Super bylo jednotlivé kapitoly prokládat dobovými úryvky z novin (ať už byli pravdivé, či smyšlené). Cca 50 stran před koncem Kyša prozradil, že happy end nebude, takže jsem s tím i počítal, ale i tak jsem si na konci lehce zanadával a rozdýchal ho.
![luke442 luke442](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížka zajímavá, která vás vrátí v čase do devadesátek v trochu jiném kontextu. Bavily mě příběhy postav a jejich vývoj a rozplétání složitého příběhu.
Knížka mě však přišla příliš krátká, některé příběhy by se ještě daly rozšířit. A hlavně ten konec je opravdu odbytej.
![Peta1607 Peta1607](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92622/m_92622-uBX.jpg?v=1459855070)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobře zpracované, sem tam se sice děj trochu táhne, ale jako celek je kniha velmi zdařilá. Autor zde předkládá zajímavé náměty k přemýšlení, které se odrážejí i v reálném světě.
"Nenávist nikdy nekončí. Nenávist je věčná. Přetrvá klidně za křivdy staré stovky let. Je jedno, že je dávno smyla krev, historie a prach. Podstatné je, že jsou v lidských hlavách. Tam křivdy neumírají. Nikdy. A vyvolávají nové křivdy."
![vlkcz vlkcz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Zajímavý myšlenkový experiment: Co by mohlo být, kdyby nebylo tolik Němců po válce odsunuto. Jako koření přidána detektivní zápletka, skvělé bylo i prokládání vlastního textu "novinovými" zprávami z roku 1990, ať už skutečnými či smyšlenými či odkazy na dobové události.
V kontextu příběhu jsem si často kladl otázku, zda si autor při psaní uvědomoval, že při popisu života neodsunutých Němců ve své alternativní historii do značné míry popisuje podmínky, ve kterých žila německá menšina po vzniku ČR v roce 1918.
Na knize je znát, že jde o "vypsaného" autora, děj se valí kupředu, kde je třeba být vážný, je autor vážný, kde to tak nutné není, pustí uzdu svému smyslu pro humor, takže čtenář je ke knize doslova přikován.
Jako drobné mínus vidím velké množství postav, kde jsem se zejména v klanu Bittmanových často ztrácel jako mezi Aureliány Buendíi ve Sto rocích samoty, a poněkud kýčovitý závěr, který šlo už zhruba od poloviny knihy předvídat.
Ale určitě jde o příjemné překvapení na závěr roku 2024.
![KlariN KlariN](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/211177/m_klarin-7vI.jpg?v=1563397514)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ucházející neonoir z alternativní historie, disponující sympatickými ústředními postavami a vynikající atmosférou těsně porevolučních Sudet. Decentním mínusem je sice ukázkově emotivní, v jádru však překotný, a tedy ne zcela uspokojující závěr. Některé dokumentární vsuvky jsou jen zbytným ornamentem, zbytečně retardujícím gradaci děje.
![Peter73 Peter73](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/272404/m_peter73-F29.jpg?v=1577272655)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Leoš Kýša alias František Kotleta vie napísať aj iný žáner ako je sci-fi, postapo, alebo space opera. Dianie okolo sudetských Nemcov bolo v minulosti utajované a skreslované, my na Slovensku sme o tom vedeli veľmi málo. Podľa mňa výber témy na "iný" román, ako sme u Kotletu zvyknutý, bol dobrý. Autor dobre pozna pomery v regióne (veď sa tam aj narodil), dokonca vytiahol na nás aj nejaké retro artefakty tej doby. Páčili sa mi aj dobové úryvky z tlače. Dej je zasadený do alternatívnej histórie po novembri 1989, kde opäť prepukne nenávisť medzi obyvateľmi Sudet. Na pozadí vraždy sa odvíjajú aj iné línia deja, romantické, tajomné, politické. Začiatok knihy je pomalší, hovorí o politických treniciach v Sudetoch. Všetci čakajú zbesilý dej, ale miestami som mal pocit, ako by som čítal reálny príbeh po revolúcii v 1989, na mňa to nepôsobilo tak, že by to nebolo možné. Postavy sú veľmi reálne, až na tu hlavnú ta je tak malinko naivná. Záver je už iná iné kafé, LK dal týmto záverom hviezdu naviac.
![pkovarik pkovarik](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50685/m_pkovarik-zXr.jpg?v=1615742129)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mně se to líbilo. Knížka mě docela pohltila. Má spád a hlavně atmosféru. Jen nevím, jak ji zachytit. Je v tom trochu těch divokých devadesátek, očekávání, změny, ale taky notná dávka skepse a dokonce až beznaděje, kterou by člověk čekal v zapomenutých Sudetech, protipólu dynamické Prahy. Také je tam při čtení pořád jakýsi dusivý přízrak minulosti, nacisti, národnostní nevraživost, křivdy, trochu té bolestivé nostalgie, stále živoucí a absurdní naděje, smutek, že očekávané velké vítězství už nikdy nepřijde. Knížce to dodává potřebné napětí. Příběh si užijete, možná chvílemi trošku ujíždí mimo uvěřitelné, ale proč ne. Autor je profesí novinář, a ten akční a tak trochu reportážní styl mě bavil. Popisuje Sudety, jaké jsou, resp. jaké byly, možná mohly být v oněch devadesátkách. Je to detektivka, ale ne mysteriózní ani nijak přechytralá. Východisko, co by, kdyby nedošlo k plošnému poválečnému odsunu Němců ze Sudet, je zajímavé, současně v tomto směru ale autor není nějak přehnaně mimo, je to celkem uvěřitelné, vlastně i kdyby ten předpoklad neplatil. Nehledejte v knížce žádné hluboké pravdy, tedy krom té, že nenávist je věčná a že je jednodušší bojovat stále dokola minulé války, než tvořit a spolupracovat.
![Blazule Blazule](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/297166/m_blazule-Z0w.jpg?v=1578137103)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poslouchala jsem jako audioknihu. Nápad zakomponovat děj do historie,kde nebyli odsunuti Němci z pohraničí se mi líbil,ale pointa jako taková mě moc nenadchla,čekala jsem od toho trochu více.
![elcapitano elcapitano](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/4948/m_elcapitano.jpg?v=1736633443)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Celkem dobrá detektivka, pro pamětníky 90. let osvěžující. Východisko knihy - alternativní historie - ovšem, řekl bych, zůstalo poněkud nevyužité, podobná detektivka by se klidně mohla odehrát i bez té "alternativy". Líbilo se mi vykreslení specifické atmosféry Sudet. Naopak osudy postav, okolo kterých se děj točí, byly pro mne příliš zamotané, někdy jsem se v tom ztrácel.
![R47 R47](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/344555/m_r47-mOB.png?v=1692792170)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na rozdíl od díla F. Kotlety jsem tohodle svého prvního Kyšu dočetl. Nápad zajímavý, vsechno ostatní průměr, z kterého si už zítra nebudu pamatovat nic. Celou dobu se mi drala do hlavy Harrisonova Otčina (Fatherland), taky detektivka z alternativní historie (kde ale nacisti vyhrají 2. světovou). V Otčině jde o detektiva drsné školy, tady místo detektiva je novinář, kterému pomahá holka, která všemu rotumí a ma všude přístup. I finale je nijaké, hraje na city. A přitom jde o staré dobré nacistické zlato. Nedoporučuju.
![Ninushka Ninushka](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/331634/m_ninushka-mAV.jpg?v=1660969435)
Když pominu otřepané obrazy, podbízivá přirovnání a tupé, nevykreslené postavy, mohlo by to být trochu dobré. Ale dobré to není ani trochu. Námět je dobrý, ale zpracování laciné, odpovídající povrchní novinářské znalosti.
Kniha je plná překlepů, vět, které na sebe nenavazují, špatně rozdělená slova. Odfláknuté.
![jan8470 jan8470](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89493/m_89493-krx.jpg?v=1459855067)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vyhýbám se tomu, abych recenzoval knihy kamarádů nebo dobrých známých, takže ani u Sudetenlandu neudělám výjimku. Ale pár slov přeci jen napíšu. Spíš proto, abych si urovnal myšlenky.
Když mi Leoš ještě před vydáním knihy psal, že se mi Sudetenlad bude líbit, tak jsem si říkal, že jsem zvědav, jak téma sudetských Němců uchopí. Bez mučení přiznávám, že se mi knížka nejen líbila, ale zhltl jsem jí takřka na jeden zátah a to navzdory tomu, že jsem se ve spletitých vztazích Bittmanova klanu dost ztrácel a že mě v závěru knihy autor donutil zařvat, že ho nenávidím, praštit pěstí do stolu a začít vzteky brečet. Pak jsem se samozřejmě uklidnil a došel k závěru, že tenhle příběh nemohl skončit tak, že hrdina odjíždí s dívkou v sedle do západu slunce. Kdo Leoše znáte, nebo jste o něm alespoň četli, tak víte, že je jednou z jeho profesí žurnalistika, a na knize je to hodně vidět. Byť je příběh zasazen do alternativní minulosti (odsun Němců nebyl tak definitivní, jak ve skutečnosti byl), díky článkům z dobového tisku, a autorově znalosti období po roce 1989 velice věrohodně. Jestli ta alternativa byla nutná, to nevím. Detektivní zápletka tohohle druhu se pravděpodobně mohla udát i v pohraničí které bylo vysídleno úplně, jen by se nejspíš vše odehrálo dříve a asi trochu jinak, jak ukazuje například román Zdivočelá země. Ale to je vlastně fuk. Leoš v knize znovu otevírá (pokud kdy bylo toto téma uzavřené) téma křivd spáchaných při odsunu Němců po Druhé světové válce, nastiňuje jejich osudy v Socialistickém Československu a naznačuje, jak by se s nepokoji v Sudetech pravděpodobně vypořádala tehdejší posametová vláda. Ale to je jen jedna z linek knihy. Tou druhou (alespoň myslím) je zamyšlení nad tím, jak moc nás ovlivňuje historie a jak těžké může být se s ní vyrovnat. Mě osobně kniha oslovila natolik, že jsem si k Benešovým dekretům a celé problematice poválečného odsunu začal dohledávat odborné publikace.
![Kakho-Oto Kakho-Oto](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23962/23962-LaK.png?v=1450681334)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Trvalo mně asi 80 stran, než jsem se do knihy pořádně začetl, ale potom mě příběh celkem bavil a chtěl jsem vědět, jak se vše vyvrbí a dopadne. Nicméně uspěchaný a svým způsobem useknutý závěr knihy se mi moc nelíbil, takže román nakonec hodnotím pouze třemi poctivými hvězdičkami. Osobně jsem rád, že byla drtivá většina sudetských Němců po druhé světové válce odsunuta do Německa a Rakouska (myslím samozřejmě řádný odsun, nikoliv divoké vyhánění a násilnosti na Němcích), protože v opačném případě by se u nás skutečně mohlo odehrávat něco z toho, co Kyša popsal v románu Sudetenland. Kecy příslušníků Sudetenlandsmannschaftu a jeho českých příznivců, zejména v devadesátých letech 20. století, mně osobně docela stačily.
![Stromm Stromm](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) V němčině i dějinách nacismu se celkem vyznám, takže tohle měl být pro mě tak trochu bonbónek, ale... Žádná velká sláva to věru není. Příběh sám o sobě je dost nezajímavej, v podstatě spíš zdržuje, místama to moc nedrží pohromadě, takže v téhle rovině dost bída. Autor tu ústy hlavní postavy ironicky hodnotí sám sebe, když konstatuje, jak moc je to klišovité. Tím myslím nejen hlavní postavu židovského původu a nacistický poklad, ale to, že se antifašistka z rodiny fašistů s hlavním hrdinou vyspí, zamiluje se do něj a pak mu ji před koncem zastřelí. Skvělej byl ale popis místa a tamějších obyvatel, úplně jsem si připadal, že to snad ani není fikce. Plusem byl i humor, kterej seděl jako málo kde. Takže za přečtení to stálo. A taky knížka vysvětluje, proč mi při pojídání fidorky občas vystřeluje pravačka, ale taková už je doba.
![Borntobike Borntobike](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Téma mne velmi lákalo. Postav bylo mnoho, ztrácela jsem se v nich. Kdo je vrah mi nakonec nepřišlo důležité. Čekala jsem od knížky něco víc.
alternativní historie Československo české detektivky a krimi české sci-fi české rományAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2014 | ![]() |
2010 | ![]() |
2017 | ![]() |
2020 | ![]() |
Čekal jsem něco úplně jiného. Popis knihy je totiž dost zavádějící. Čekal jsem něco OPRAVDU o tom, jak by to u nás mohlo vypadat po revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun. Toho se v knize nedočkáte. Jde "jen" o vyšetřování vraždy s podtextem historických křivd.
Ale!! Když opomenu, že jsem se nedočkal očekávaného, tak samotný příběh se mi líbil.
Paradoxně další kniha, na kterou se chystám je https://www.databazeknih.cz/knihy/muzi-na-hranici-pribehy-z-roku-1938-419111