Šumava očima Vladimíra Horpeniaka I
Vladimír Horpeniak
První část dvousvazkového celoživotního díla uznávaného šumavského odborníka a publicisty, historika Muzea Šumavy v Kašperských Horách Vladimíra Horpeniaka. Publikace obsahuje kapitoly Rok v lidových zvycích, Lidové umění, Práce a doprava, Umění, Osobnosti, Muzea, Války, katastrofy a jiná nepřízeň.
Oba díly jsou moc pěkné.
Jen malá (nepodstatná) poznámka k předchozímu komentáři (DriftBooks): VH pracuje v Muzeu Šumavy, ale šéfuje pobočce Kašperské Hory (viz: http://muzeum.sumava.net/?page_id=73) :-)
Ale jinak je to "BOREC".
Nějak se nám s tou šumavskou literaturou roztrhl pytel a jeden pak neví kam dřív skočit, tedy do čeho se pustit ponejprv. Tak jsem sáhl po osvědčeném autorovi. O Šumavě toho opravdu vychází dost a ne každou knihu musím mít. Občas mám totiž pocit, že jediným důvodem proč ta kniha vyšla je, aby vyšla. To aby jste si pak každou informaci ověřovali. Jenže tady je to jiné. Co řekne Vladimír Horpeniak, za to můžete dát ruku do ohně. Každý údaj, každá informace je „na beton“. Však ne nadarmo šéfuje sušickému muzeu a Šumavu má v malíčku... (viz http://driftbooks.eu/knizni-ctvrtek-jaroslava-pulkrabka-sumava-pinktlich/
2011 | 100 zajímavostí ze staré Šumavy II. |
2011 | Advent a vánoční zvyky na Šumavě |
2007 | Střední Šumava |
2014 | Šumava očima Vladimíra Horpeniaka I |
2012 | 100 zajímavostí ze staré Šumavy III. |
Velmi dobře zpracovaná historie.