Súmrak

Súmrak
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30436/bmid_sumrak-pCT-30436.jpg 4 6627 6627

Stmívání / Twilight série

Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci, a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo. Bella si však neuvedomuje, že čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu riziku vystavuje seba aj svojich blízkych. A na návrat už môže byť neskoro... SÚMRAK je veľmi zvodný a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Twilight, 2005

Polak
18.03.2018 4 z 5

Dobrá série na nenáročné čtení, když máš plnou hlavu stresu a chceš ho vypudit...Michal

Gagarinuvbratr
15.03.2018 1 z 5

Pretože som bol zvedavý, čo na tom všetky dievčatá vidia, tak som si knihu požičal, ale tieto teplí upíri mi pili akurát krv. Neskutočná blbosť.

Klára2216
27.02.2018 5 z 5

Pro mě zkrátka nostalgie. Čím starší jí čtu, tím absurdnější mi přijdou některé pasáže. A hlavně mi začala vadit věčná ironie hlavní hrdinky. Ale beru jako příjemné odpočinkové čtení, které mě noří zpět do mých mladších let. Proto musím stále dávat plný počet hodnocení, ne proto, že je tak dobrá ale proto, že se k ní váže spousta příjemného.

Arisavm
14.01.2018 5 z 5

Co dodat k této knize, krásně propracovaná kniha pro všechny, kdo mají rádi fantasy a romantiku. Knihu jsem přečetla na jeden zátah. Po přečtení jsem neváhala a dokoupila si i ostatní díly. Doporučuji :)

Eeli
04.01.2018 3 z 5

Dívčí young adult fantasy románek s upíří tématikou. Kniha je s ohledem na cílovou skupinu (do které dááávno nepatřím :D) napsána čtivě. Je zde napětí, akce, romantika samozřejmě nechybí. Nápaditost lze těžko hodnotit, neboť jak občas zaznamenávám, mám pocit, že se s podobnými story roztrhl pytel. Autorka má příjemný styl psaní, docela se jí povedly popisy prostředí a navození atmosféry. Vykreslení charakterů postav příliš prostoru nedala, nemyslím však, že by to zde bylo na škodu. Podle mého názoru může knížka co do kvality i nekvality směle konkurovat své filmové verzi.

B4LU
13.12.2017

Chtěl jsem vědět, jestli je to opravdu taková slátanina, jak se traduje... inu, přečetl jsem to. Zjistil jsem, že tohle není pitomý příběh o upírech, nýbrž jen pubertální slaďák, ve kterém se shodou okolností vyskytují i upíři (přičemž i ti by šli vynechat, jsou tam jen jako zdůvodnění, proč je Eda tak super). Vzhledem k tomu, že zcela evidentně nejsem cílová skupina, nebudu to hodnotit.

mika251
10.12.2017 3 z 5

Človek sa občas rád prečíta rozprávky - a táto ma veľmi bavila. Po všetkých tých rokoch, kedy som nad týmto fenoménom ohrnala nos, bez rozpakov priznávam, že je pol piatej ráno a ja som knižku sfukla na jeden záťah. Bolo to prima rande a miestami človek bytostne túžil po tom, mať zas sedemnásť a milovať tak krásne naivne a nekonečne. Prečítané v originale.

BelphegorSara
22.11.2017 3 z 5

Tuto knihu mám velmi ráda. Film je mizerný a celá ta mánie kolem toho taktéž. Já tuhle knihu znala dříve než film a moc mne bavila. Ubírám 2 hvězdičky za klasickou představu upíra jako sexy hezouna. Ach, kam se poděli upíři jako Nosferatu či Drákula?

trudoš
18.11.2017 2 z 5

No, čekal jsem alespoň něco. Třebas jen špetku literární invence, jež by zdůvodnila celosvětový úspěch. A ejhle, ono nic. Stephenie Meyerová v podstatě jen rozehrála podprůměrnou romanci o lásce na první pohled, přičemž jediné, kolem čeho se čtyřsetstránkový román točí, je, že hrdinku chce někdo zabít a hrdina ji musí ochránit. Nuda. Kdyby to okořenilo nějaké zábavné jiskření nebo pocit skutečného nebezpečí, spokojil bych se. Vážně. Jenže nejdřív čekáme, až si přemoudřelá Isabella s rozervaným Edwardem řeknou své ano, a pak následuje zápletka s nebezpečenstvím, která však postrádá vnitřní logiku. Lépe řečeno logiku obhajující rozsah. Navíc mi ty ploché neogotické figurky v ničem nepřirostly k srdci, což automaticky vedlo k tomu, že mi bylo putna, jak to s nimi dopadne.
Jinak mi ale konečně zaklaplo, proč se o Padesáti odstínech zpočátku mluvilo jako o fanfiction Stmívání. Ta paralela k hrdinům je naprosto zřejmá. Jen ta erotika chyběla. Škoda, přinejmenším v něčem to mohlo být zajímavé.

SuperSojka
05.11.2017 3 z 5

Nechala jsem se nachytat na její renomé, ale je to jen nafouknutá marketingová bublina, ničím se nevymyká. Je fakt, že už mi v době četby bylo přes dvacet let, tak jsem asi nebyla cílovou skupinou, která by knihu dostatečně ocenila. Budiž mi omluvou, že jsem to četla v angličtině, tak jsem si aspoň procvičila jazyk, když už nic.

TerezaJágrová
05.11.2017 5 z 5

Už několikrát jsem viděla sérii filmů,tak teď jsem se rozhodla si přečíst i sérii knih a první díl super. Hezky napsané.

Sarhem
31.10.2017 2 z 5

Knížku jsem se rozhodla přečíst vlastně jen proto, abych zjistila, proč je Stmívání takový fenomén. A upřímně? Stále to nevím. Příběh Belly, „uťápnuté“, tiché puberťačky a Edwarda, upíra, co září na slunci... Nevím, je to prostě jednoduchý příběh pro mladé slečny - tím nechci nikoho urazit.

KájaKoxík
31.10.2017 5 z 5

Knihu jsem četla již v roce 2005 (bylo mi 13) a naprosto mne uchvátila a kladně hodnotím i značné promíntnutí textu do následného filmového zpracování.

hroneczek
30.10.2017 2 z 5

Film mě rozhodně bavil mnohem více. Psáno takovou nějakou zvláštní (pro mě) nezáživnou formou.

IntrovertAdela
27.10.2017 5 z 5

Od této knihy jsem neočekávala nic velkého. Ba naopak spíš jsem myslela,že to bude naprosto příšerné. Ale i přesto jsem jí dala šanci, které rozhodně nelituju. Na toto depresivní počasí je to naprosto ideální kniha. Nenáročná,čtivá, napínavá...a prostě úžasná. Hodnotím tedy nejvyšším počtem hvězdiček, protože je to přesně to co jsem momentálně potřebovala číst. Počítám s tím, že můj názor se za pár let změní. Ale pro dospívající dívky jako já je tato kniha vskutku ideální.

Veronika33
25.10.2017 5 z 5

Prečítala som ju síce až po zhliadnutí filmu, ale kniha ma neskutočne bavila, samozrejme nie je to žiadna náročná literatúra, ale ako oddychovka fajn. Príbeh bol dobre a originálne vymyslený. Odporúčam!!!

Kacule88
15.10.2017 5 z 5

Přečetla jsem si ji až po filmu a myslím si,že to možná byla chyba. Za mě knížka lepší než film.

Jana283
02.10.2017 2 z 5

Přečetla jsem první díl, abych zjistila , co mé děti tak hltají. Inu jsem jiná generace a románky, které jsem četla v jejich věku já - o reálných holkách a reálných problémech mi byly daleko bližší.

milena8281
22.09.2017 5 z 5

Znám celou sérii z filmového zpracování. Na knihy jsem se chystala dlouho. První díl mě jednoznačně nezklamal, film se knižní předlohy drží poměrně věrně. Kniha je dobře napsaná, pěkně se čte. Pro mě příjemný zážitek a už se těším na pokračování.

lucisim
21.09.2017 4 z 5

Když tato sága vlétla na pulty obchodů a následně do kin, šlo to absolutně mimo mě. Tehdy jsem byla jen o jeden rok mladší než představitel Edwarda. Vůbec jsem to nevnímala a přišlo mi to směšné. Filmy jsem přepínala. Teď k jádru věci : je mi třicet a Stmívání - první knihu (zbytek mě bohužel tak nenadchl) zbožňuji. Dostala jsem se k ní náhodou a ráda se k ní zase někdy vrátím. Je dobře napsána. O dost víc se mi líbila nedokončená verze z Edwardova pohledu.