Súmrak

Súmrak
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30436/bmid_sumrak-pCT-30436.jpg 4 6627 6627

Stmívání / Twilight série

Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci, a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo. Bella si však neuvedomuje, že čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu riziku vystavuje seba aj svojich blízkych. A na návrat už môže byť neskoro... SÚMRAK je veľmi zvodný a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Twilight, 2005

Katy25
03.05.2017 5 z 5

♡☆♡☆♡☆♡

apq
23.04.2017 5 z 5

Na poprvé jsem byla nadšená , když jsem si to přečetla po druhé nechápala jsem co se mi na tom tak líbilo .

XenaTaurus
23.04.2017 5 z 5

S knižní podobou jsem byla spokojená zrovna tak jako s filmem, ale navíc se v knize dozvíte důležité detaily, na které ve filmu už nebyl prostor.

Snow-White
17.04.2017 2 z 5

Zhruba do poloviny knihy to nebylo zase tak hrozné. Mělo to nějaký děj (i když značně naivní), vypadalo to, že by se to mohlo někam posouvat. Proti autorčinu přeslazenému pojetí upírů nic nenamítám – chápu, že kniha je určena spíše pro náctileté. Pokud někdo dává přednost tradičnějším upírům, existuje celá řada vhodnější literatury.
Bohužel ale asi v polovině přišla hrozná krize – dialogy se pouze v menších obměnách omílaly stále dokola – hlavní dvojice se pouze předháněla v tom, kdo koho miluje víc a proč by spolu (ne)měli být. To sice bylo už na začátku a do romantické knihy to pravděpodobně patří, ale v jisté fázi byla překročena únosná mez a opravdu to začalo být nudné až otravné. A tohle už se bohužel táhlo po celý zbytek knížky, akorát k tomu naštěstí přibylo trochu té akce, takže se to dalo dočíst.
Druhý díl ale určitě začínat nebudu.

Monyčí
15.04.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila, dobře četla, stránky ubíhaly rychle. Když se nad tím zamyslím, tak se vlastně v knize neudálo zase nic tak převratného a spíše se autorka zaměřila na seznámení s upíry a moc akce nám nedala. Co mi tedy přijde až vtipné, jak Bella bere úplně v pohodě přítomnost upírů a sama se jím chce co nejdříve stát, zkrátka si myslím, že aby to bylo "reálnější" tak by měla mít mnohem větší strach nebo respekt. A myslím si, že kdyby knihu o 50 stran zkrátila a dala pryč nějaká hluchá místa bylo by to lepší. Ale i přesto jsem knize dala 4 hvězdičky.

katushah
31.03.2017 5 z 5

Nechápu, jak se toto mohlo stát bestsellerem. Ano, je pravda, že se to dobře čte, je to svižné a možná občas i zajímavé, ale to je tak vše. Nechápu, jak autorka mohla přetvořit upíry na tyhle metrosexuální třpytivý hošíky, co se promenádují na sluníčku. Kdyby napsala jen klasickou love story možná by udělala líp.

PinkAlicorn
30.03.2017 4 z 5

Viděla jsem nejdřív filmy a říkala jsem si to, co spousta lidí: že je to strašná hloupost. Asi za to mohl příšerný herecký výkon Kristen Stewart.
Rozhodně jsem si tedy nemyslela, že bych si knížky přečetla. Potom se mi ale dostal do ruky Hostitel, což je knížka od stejné autorky, která mě naprosto dostala a řekla jsem si, že dám šanci i Twilight sáze. Nemyslím si, že by to byla chyba.
Nápad se mi moc líbí, knížka byla čtivá a bavila mě. Fantasy romány mě prostě baví. Dala bych těch hvězdiček klidně pět, ale zdá se mi to nefér vůči knížkám, které mají mnohem vyšší úroveň, než tahle. Chvílemi to bylo příšerně rozvleklé a některé popisy se mi zdály zbytečné. Jinak ale doporučuju všem holkám ve věku cca 12-15 let :)

MinaHawke
27.03.2017 3 z 5

Nemůžu knihu odsoudit, protože romantické příběhy mám ráda, jen mě celkem udivilo autorčino pojetí upírů.

kaca3606
19.03.2017 4 z 5

miluju tuhle ságu

anonym02
12.03.2017 5 z 5

Na mně kniha zanechala krásný pocit.
Vím, že je to až moc přeslazený román, ale mně se prostě líbil. Příběh o upírovi, který se zamiluje do normální holky? Pro mě skvělý...
Nic víc k tomu podle mě nelze dodat.

dancadragneel
07.03.2017 4 z 5

Rozhodně krásná kniha pro patnáctileté dívky, které milují upíry a k tomu ještě žhavé sexy upíry. Nevím co k tomu dodat. Prostě je to klasika co asi nesmí chybět v seznamu dospívajících děvčat.

paprika75
05.03.2017 3 z 5

Kolegyně v práci byla naprosto pohoršena, že mi tyto knihy v portfoliu chybí ... a tak jsem se hecla a zmákla jsem to. Už mi není 15, takže asi nebudu cílovka. Taky jsem nejprve viděla filmy, takže jsem to nehltala s tím, že potřebuju vědět, co bude v další kapitole. Ale OK ... dozvěděla jsem se pár novinek, např. že Bella pracuje v obchodě a tak. 3* pro celou sérii.

venacava
01.03.2017 2 z 5

Četla jsem kvůli své 13-ti leté neteři. Pořád mi básnila o nějakém upírovi a já vůbec nevěděla o čem mluví. Ano, kniha je psaná pro dívky do 15-ti let. Je to lepší harlequin. Knihu, ale nemůžu úplně odsoudit, protože mě nakazilo nadšení neteře a já si musela přiznat, že v jejím věku bych se z příběhu asi taky úplně zbláznila :)

martina.culik
24.02.2017 5 z 5

Mně se kniha četla velice dobře - nevadí mi, že se z upírů stali ti "hodní", pokud se to někomu nelíbí, nemusí tyto knihy číst. Podle mě se jedná o normální romantický dívčí román, do kterého je míchnuté trochu fantasy resp. ve kterém se objevují nadpřirozené postavy. Filmové zpracování mě moc nenadchlo, ale knihy se mi líbily.

ufounek173
18.02.2017 5 z 5

Moje parketa,zbožňuji i film.

Bella1
17.02.2017 5 z 5

Krásný příběh! Pořád se k němu vracím. Mám ho na stolečku vedle postele.

EliaBooks
17.02.2017 3 z 5

No, co o tom říct? Zaprvé: Bella mi jako postava nijak extra nesedí. Nevím prostě jsem si ji neoblíbila. Zadruhé: Příběh je fajn, proti novému pojetí upírů nic nenamítám, ale ani po romantické ani po stránce fantasy mě kniha nenadchla. Neříkám, že j vyloženě špatná, ale rozhodně znám lepší... :/

vivalamuff
11.02.2017

Největší problém vidím v tom, že S. Meyer nám z upírů udělala romantické postavy, které oblbují náctileté holky (doslova, protože děvčata v nich pak vidí takového prince na bílém koni). Kromě toho, že v jejím podání se mohou upíři producírovat na ulici za denního světla, jsou také neuvěřitelně sexy, že.
Každopádně to nemá nic, ale absolutně nic společného s tím, jaká má být původní představa upíra. Stačí si přečíst Draculu od B. Stokera a dozvíte se víc.
PS: Bella je neskutečná naivka.

annstoll
07.02.2017

Filmy mne moc nenadchly, proto jsem se o Stmívání nikdy moc nezajímala. Po letech jsem si řekla, že zkusím knihy, které budou určitě mnohem více propracované. Musím říct, že jsem se musela velice přemáhat, abych tuto knihu dočetla. Beztvaré, bezduché. Po dalších dílech určitě nesáhnu.

MartinaSladkova
07.02.2017 2 z 5

Znič představu upíra, udělej z něj světlušku, nech ho zamilovat do trubky. A hlavně používej hodně přídavných jmen. Myslela jsem, že mám bohatou slovní zásobů, ale použít 50 přídavných jmen na jednoho člověka, to svede asi jenom Bella.
Nuda. Stejně jako film.