Súmrak
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci, a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo. Bella si však neuvedomuje, že čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu riziku vystavuje seba aj svojich blízkych. A na návrat už môže byť neskoro... SÚMRAK je veľmi zvodný a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Twilight, 2005
Nevím proč ale na tuhle knihu jen tak nezapomenu. Samozřejmě kniha má hodně negativ :
hrdinku Bellu, táhnoucí se děj atd. Přesto mám ale knihu tak nějak ráda a proto jí dávám pět hvězdiček. Nejspíš hlavně proto, že mě pak nějak začali zajímat upíři. Za to autorce smekám jak si tento svět dokázala vymyslet. Kniha je rozhodně lepší než film. Film hold nedokáže všechno narvat do hodiny a půl, ale kniha ano. Pokud hledáte knihu s romantikou a upíry, sáhněte po Stmívání.
Obyčejná místy nudná kniha, který ve mně rozhodně nevyvolala šílenství a touhu číst cokoliv o upírech
No, jsem na rozpacích. Každopádně nejsem věková skupina pro tuto knížku a opravdu mě nenadchla. Nesedl mi ani styl psaní autorky, ani zápletka. Věřím ale, že podstatně mladší čtenářky ji přečtou jedním dechem a budou vzdychat nad úžasným upírem Edwardem.
Celou ságu jsem přečetla vlastně jen z toho důvodu, že je psaná velice jednoduchým slohem a s angličtinou jsem teprve začínala...
No... tyto žánry mám ráda, ale jak film, tak i kniha průměr, ale zase na druhou stránku ideální pro věkovou kategorii 15-18 let. Je to lehké a rychlé čtivo, pro tuto kategorií lidiček je tato sága dokonalá. Vzhledem k tomu, že moje sestra, která v životě nevzala knihu do ruky, přečetla všechny díly o tom něco vypovídá :-), dneska už je tak kladně nehodnotí. Možná kdybych to četla v tom věku jako ona asi bych se na to také dívala jinak. A zhodnotila bych ještě jednu věc, že se říká že kniha je vždy lepší než film, tak v tomto případě je to naopak.
Nejdříve jsem viděla film a potom jsem si přečetla knihu. Velmi pěkně a lechce napsaná. četla se velmi rychle. Ano je dobře napsaná. příběh i charakteristiky postav jsou zajímavé. strhující příběh mě do kníky strhnul hned první stránkou.
Ať si píše kdo chce, co chce, kniha je prostě dobrá. Ano, pokud se někomu nelíbí tento žánr, tak ať to prostě nečte. Knihu jsem četla poprvé, když vyšla a hltala jsem to jedním dechem, nyní jsem se k tomu strašně ráda vrátila, protože film se mi nelíbí a chtěla jsem si knihu připomenout. Není moc knih ke kterým bych se vracela, spíš vůbec, radši si přečtu knihu novou, ale k tomuto jsem se vrátila a jistě znovu někdy vrátím. Za mě moc hezky napsané, můžete spustit svou fantazii na plné obrátky a odpočinout si u toho.
Že Tvajlajt (či jak se to vlastně píše) sága je z nějakého, pro mě nepochopitelného, důvodu mezi lidmi mého věku populární, to už vím. 76% hodnocení mě však přinejmenším zaráží. Dovolím si tvrdit, že jsem četla už pár špatných knih a Stmívání (ostatně jako další pokračování této ságy) mezi nimi dominuje. Nerealistické (teď nemluvím o tom, že se jedná o fantasy), umělé, neuvěřitelné a bez prominutí strašné. Knihou jsem se prokousala jen proto, že jsem to sama sobě dala za výzvu (ostatně jako u dalších dílů). Ne že bych si to někdy chtěla zopakovat.
PS. Pokud si někdo myslí, že Tvajlajt filmy jsou hrozné, vězte, že knihy jsou horší.
Nedostala jsem se přes prvních pár stran.
Existuje tolik báječných knih. Oblíbenost téhle série nechápu.
Ve svých teenagerských letech jsem se asi nesetkala s ničím, co bych tak náruživě četla opakovaně jako právě tuhle sérii. Bylo to dávno předtím, než se knihy zfilmovaly, a dávno předtím, než vypukla jakási mánie. Milovala jsem upíří tematiku, když se to zkombinovalo s romantikou, byla to pro mě výhra. Není to samozřejmě ta nejkvalitnější literatura na světě, ale je velmi čtivá a přitáhne i ty dívky, které normálně nečtou, což je výhra sama o sobě. A právě proto dávám plný počet hvězd, protože je to děsná nostalgie. :-)
Musím říct, ža já všeobecnou hysterii kolem ságy Stmívání se svými spolužačkami nikdy nesdílela. Jedinná postava, která mě v příběhu zaujala a kterou jsem sledovala, byla Rosalie.
Knihu jsem dostala k narozeninám a ke svému zhnusení jsem ji četla vždycky až do rána (nikdy bych to do očí nikomu nepřiznala). Je to jedna z knih, které jsou hodně sladké a prakticky neobsahují žádný děj, kromě zachraňování na poslední chvíli, ale přiznejme si to - každá žena má za sebou aspoň jednu takovouhle knihu a skoro každá ji přečetla se zatajeným dechem. Je napsaná čtivě, dokonalý upír, což samozřejmě musí být a hezká holka zblázněná do toho krasavce. Nic knize nemůžu vytknout, pokud bych ji brala z hlediska brakové literatury. Takže na oddech jako dělaná.
Jednoznačně je lepší kniha. Film jsem nedala ani do poloviny, sekla jsem se a řekla si: tohle jako myslíte vážně? Je už na mě moc naivní, až příliš.
Bolestně musím přiznat, že jsem přečetla i druhý díl a bavil mě :).
Musím se přiznat, že když jsem knížku četla poprvé (asi ve dvanácti), úplně jsem ji hltala a celou sérii i s Krátkým druhým životem Bree Tannerové a Půlnočním sluncem přečetla asi šestkrát za sebou. Taky jsem - samozřejmě - zbožňovala Jacoba.
Teď je mi patnáct, a i když je knížka velmi čtivá a hezky napsaná, taky je hodně naivní a bezduchá. Takže jak už řekli ostatní - nic vážného, ale myslím že něco takového jednou za čas potřebujeme všichni
Opravdu oddechový.Film se celkem hodně drží předlohy,což mě dost překvapilo.Ale hezky se to čte.Takže to není špatný..
Jak si tak procitam komentáře, všimla jsem si, jak se tady lidé rozdělili na dvě skupiny. První jsou beznadějné trinactky, které sdělují své pocity o knížce. Jak se zamilovali do Edwarda, nebo Jacoba, kolik kapesnicku probreceli a doufají, ze si je jednou Edward vezme. Nebo se při nejmenším stanou upirkami. Jenomže protože mám tenhle věk uz přes dvacet let za sebou, patřím do druhé skupiny. A musím přiznat, ze me knížka zklamala. Trapné scény, trošku zajímavý děj... Přece jenom ctive, to musím nechat. Kdyby me uz knížka nepotesila, mohli to vytáhnout alespoň filmy. Ty jsou však takový propadák, ze se normálně bojím je znovu zapnout, abych neomdlela...
Nechci moc kritizovat, tady to však lépe nejde. Ale za začátek série si knížka zaslouží tři hvězdičky.
Často všude slýchám, jak je ta kniha Stmívání hrozná, příšerná, nudná, nezajímavá, příliš romantická ... Pro mě je to jedna z knih, kterou jsem přečetla víckrát, než jednou. Četla jsem jí prvně, když jsem byla ještě hodně v pubertě, to mě opravdu uchvátila a byl to den, kdy jsem začala milovat fantasy (dobře, dobře, jako první to byl Harry Potter) a odstartovala roky čtení. Po druhé jsem jí četla když mi bylo 20 a světe div se, pořád to byla super věc, nejspíš by se mi líbila i teď, možná, až jednou pojedu někam na dovolenou, zkrátím čas a zkusím v ní najít něco nového :) ... Za mě je to skvělé počtení, kniha je originální, ani chvilku jsem se u ní nenudila. U filmu chybí to "vnitřní dění", ale i tak jsem zkoukla a nebyla zklamaná :).
Jedna z knížek, která vás pohltí a nedovolí vám od ní odejít, dokud ji nepřečtete. A když ji jen na chvilku odložíte, tak stejně přemýšlíte, co se tam právě děje a jestli vám něco neuniká...
Knížku jsem začala číst, aniž bych o ní cokoliv věděla, film jsem taky neviděla a musím říct, že super. Líbí se mi přesné popisy, co si postavy myslí, jak se cítí, jak se chovají - tohle vám film nikdy nedá. Děj je sice jednodušší, ale o to napínavější a příjemně vás provede romantickou zápletkou.
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
Upírům a podobným tématům jsem se vždy obloukem vyhýbala. Určitě nejsem věková kategorie, pro kterou byla tato kniha napsaná, má jistě spoustu much, Bellou počínaje, ale musím říct, že Twilight sága (alespoň první dva díly) se stala nedílnou součástí každé letní dovolené u moře. Kniha dává velký prostor pro fantazii a čte se sama. Doporučuji ji i jako základní knihu pro ty, co hledají něco jednoduchého v angličtině.