Súmrak
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Nezvyčajný ľúbostný príbeh gymnazistky a upíra sa stal literárnym fenoménom a romantickým zážitkom pre celú jednu generáciu. Isabella Swanová sa presťahuje zo slnečnej Arizony k svojmu otcovi do Forksu. Večne upršané mesto sa jej zdá nudné a nezáživné, kým nestretne záhadného a nadpozemsky krásneho Edwarda Cullena. Pre oboch je to láska na prvý pohľad. Bellin život sa razom zmení, keď sa dozvie o Edwardovi pravdu. Súmrak je veľmi čistá kniha bez akejkoľvek hrubosti, prináša hlboký ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí posadnutých dokonalou krásou toho druhého. Isabellu priťahuje nebezpečenstvo, ktoré cíti v Edwardovi, a Edwarda jej tajuplnosť, pretože sa nevie dostať do jej mysle. Meyerová vložila do príbehu svoju verziu mýtu o upíroch, v jej očiach to nie sú odporné bytosti číhajúce v tme, ale krásni predátori s citom a svedomím. Príťažlivosť Súmraku zvýrazňuje jednoduchý pôvab Meyerovej rozprávania. Autorka elegantne zakomponovala do nášho reálneho sveta vlastný fantazijný svet s takou samozrejmosťou, že o ňom ani nezapochybujeme. Napísala príťažlivý a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje v kresle, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Twilight, 2005
Jak jinak než super. U této série jsem nejdříve viděla filmové zpracování a natolik se mi líbilo že jsem si musela přečíst i knižní předlohu a je ještě lepší než film. Kniha se mi moc líbila, četla se úplně sama a jdu hned na druhý díl. Doporučuji!
Přečetla jsem podruhé, poprvé to bylo pro mě v emočně náročném období, dnes s velkou dávkou odstupu a kupodivu líbilo se mi stmívání tehdy i teď. O téhle knížce se napsalo už víc, než by celý román zvládl. Pro mě to byla remake Romea a Julie po upírsku, prostě stará dobová klasika co se povedla.
Čtení téhle knihy mě vysálo víc jak stádo upírů :-( moc umělý a vleklý děj. Na další díly se vrhnu až v důchodovém věku, kdy to použiju jako eutanázii :-D :-D
Kde začít... Je to rok nebo dva zpátky, co jsem se Stmívání pokoušela číst poprvé... Musela jsem to ovšem velice brzy vzdát, protože mi Bella tak strašně lezla na nervy, že jsem to ještě nezažila. Letos jsem si ho dala do Výzvy jako knížku, která mě děsí (protože vystát Bellu bude fakt horor). A jak tak ubíhala stránka za stránkou, kladla jsem si otázky: Jak je to možné? Jak to, že mě ta holka vůbec nerozčiluje? Před chvílí jsem dočetla, a kromě toho, co udělala na tom letišti, žádné výhrady nemám. Dokonce zjišťuji, že se mi to i celkem líbilo... :-)
Skvělá! Mě se opravdu líbila. Viděla jsem nejprve film, ale i tak jsem ji četla jedním dechem. Doporučuji ji všem, kteří mají rádi milostné knížky o upírech :-D Jsem z ní nadšená a těším se na další díl :-)
Knížka se mi hodně líbila, první jsem viděla část Stmívání, a až potom jsem ji četla, takže příběh jsem skoro neznala, za což jsem ráda, ale bohužel, už jsem si nevymyslela svůj vlastní vzhled postav. Knihu doporučuji, určitě stojí za přečtení.
Knížka se mi moc dobře četla (už je to sice déle, ale myslím, že jsem ji četla několikrát).
Ale musím říct, že se mi více líbil film, než kniha.... ale i přesto dávám 4*.
Kniha je velmi čtivá, příjemná, ale to je tak vše. Je to taková ta četba pro hezkou náladu u které si odpočinete, ale hlubší význam nehledejte. Taková kniha na jeden večer.
Báječná knížka a výborné doplnění filmu. První jsem viděla film a vůbec toho nelituji naopak alespoň jsem nebyla z filmu zklamaná. Určitě přečtu i ostatní díly. A nesouhlasím s tím, že je kniha pouze pro puberťačky. Pubertu mám za sebou a příběhy o upírech miluji stále stejně, je to pro mě taková cestička do jiného světa. :)
Donutit se knihu dočíst byl boj. Po několika měsících dočtena, už ji nikdy nechci vidět a ostatní díly taky ne. Zdlouhavé, nudné.
U kamarátky som videla najprv film, prekvapilo ma, aký má temný nádych, plný vibrácie a zimy. Bol zaujímavý no nejak som sa nedostala na tú fanušikovskú vlnu, kde sa všetci od vzrušenia chvejú. Nakoniec kamoška ma dokopala do kníh a tu sa sklaniam. Kniha ma naozaj bavila. Je dobre preložená, každú chvíľu som sa pobavila či zamýšľala nad tou doteraz mne nepochopenou myšlienkou a to, že sa hlavná hrdinka nevie počas celej serii rozhodnúť medzi dvoma mužmi. Okej už som to v jednom komentári rozoberala a takto nechám tak. Knihu odporúčam prečítať pretože vôbec nemá také temné odtiene ako film, sú tu vtipnejše scény a lepšie znázornené problémy. Konečne pochopíte myšlienky a náznaky.
Na začátek bych se chtěla téhle knihy zastat proti časté kritice. Neříkám, že je skvělá nebo průlomová, ale tolik kritiky si opravdu nezaslouží. Problém je, že lidi si neuvědomují, že tohle je YA. Je to kniha primárně napsaná pro mladší věkovou skupinu, takže je logické, že v ní nebude hluboký psychologický rozbor postav nebo důmyslné zápletky. Pro svou kategorii je napsaná velmi dobře. Problém je, že si ji čtou dospělí a pak ji kritizují. To mi přijde stejné, jako by si osmileté dítě přečetlo nějakou odbornou knihu a pak ji kritizovalo za to, že jí nerozumí.
Já jsem celou ságu četla několikrát. Když mi bylo těch 12, tak mě to samozřejmě bavilo o dost víc než dnes, ale pořád je to pro mě příjemná oddechovka. Musím ale přiznat, že teď jsem ji četla v angličtině a těžko říct, jestli máme tak dobrý překlad, nebo mi to jen přijde, ale v angličtině jsem ji ani nedočetla, protože mi přišla dost primitivně a jednoduše napsaná. Takže asi zůstanu u české verze :)
Nikdy předtím jsem nečetla knihu podobně psanou. Nejdříve jsem viděla filmi u sestry, která mě posadila před první a ja hltavě skoukla další dva následující. Tak mě to uhranulo, že jsem zatoužila přečíst všechny knížky. Četla jsem je na telefonu a tak mě očarovaly, že jsem si následně koupila i knížky. Příběh, vypravování je prostě skvělé a je těžké se od knížky odtrhnout byť jen na malou chvilinku.
Všechny knihy této ságy už mám jednou přečtené. A oblíbila jsem si je natolik, že si je čtu znova. I když po tom, co jsem viděla filmy už to tak neprožívám.
Nemohu tomu dát méně hvězdiček už jen z toho důvodu, že si velice dobře vzpomínám, jak mi v 15 letech poletovaly motýlkové v břiše, jak jsem přestávala dýchat s Bellou, jak jsem si přála potkat také svého Edwarda... Byla jsem tehdy cílová skupina, rozechvělá nezkušená puberťačka, ale zatraceně jsem si to užívala!
Nevím, jak se to stalo, že jsem si já půjčila Stmívání, ale u dalšího dílo to neudělám. Nevím co k tomu říct, protože k této sérii už bylo snad všechno řečeno.
Knihu jsem četla, když začalo celé to šílenství okolo upírů na doporučení od kamarádky. Pár naprosto ztracených hodin.
Shrnutí: Hned na začátku uhodnete, že Edward je upír (i kdyby jste to už nevěděli od nadšených davů). Hned vzápětí si dokážete domyslet, jak dopadne poslední díl.
Kniha je sice docela čtivá, ale to nespraví naprostou absenci jakékoli myšlenky. Představa, že v 17 letech víte s kým chcete strávit zbytek života a vzdát se pro něj "lidství", je nejen neuvěřitelná ale i hloupá. Pak následuje Edwardovo věčné kňourání: chci Bellu, nemůžu z ní udělat upíra, chci Bellu atd. atd. ....
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
Asi jako všichni jsem viděla nejdříve filmové zpracování.Ze zvědavosti jsem se pustila do knižní verze,což se nedá vůbec srovnávat! Knižní verze je vždycky lepší,než filmové zpracování,to mi nikdo nevymluví.U Stmívání jsem byla nadšená,ale i překvapená,že tam tolik věcí jinak,ale i věcí co ve filmu nebylo.Knížka už je lepší,protože tam popisuje svoje pocity,co teď prožívá a co teď cítí.A také mi přijde,že v knížce dává Edward více najevo co cítí k Belle,více spolu mluví o rodině atd.Prostě dokonalá.Jsem zvědavá jaký rozdíly budou mít další díly.