Súmrak
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Nezvyčajný ľúbostný príbeh gymnazistky a upíra sa stal literárnym fenoménom a romantickým zážitkom pre celú jednu generáciu. Isabella Swanová sa presťahuje zo slnečnej Arizony k svojmu otcovi do Forksu. Večne upršané mesto sa jej zdá nudné a nezáživné, kým nestretne záhadného a nadpozemsky krásneho Edwarda Cullena. Pre oboch je to láska na prvý pohľad. Bellin život sa razom zmení, keď sa dozvie o Edwardovi pravdu. Súmrak je veľmi čistá kniha bez akejkoľvek hrubosti, prináša hlboký ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí posadnutých dokonalou krásou toho druhého. Isabellu priťahuje nebezpečenstvo, ktoré cíti v Edwardovi, a Edwarda jej tajuplnosť, pretože sa nevie dostať do jej mysle. Meyerová vložila do príbehu svoju verziu mýtu o upíroch, v jej očiach to nie sú odporné bytosti číhajúce v tme, ale krásni predátori s citom a svedomím. Príťažlivosť Súmraku zvýrazňuje jednoduchý pôvab Meyerovej rozprávania. Autorka elegantne zakomponovala do nášho reálneho sveta vlastný fantazijný svet s takou samozrejmosťou, že o ňom ani nezapochybujeme. Napísala príťažlivý a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje v kresle, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Twilight, 2005
Kniha byla podle mě náhodou fajn.Vidím hodně negativních komentářů ale byla určitě 100000x lepší než film .myslím že si zaslouží aspoň 4 hvězdičky
Pokud mám soudit objektivně, tak přeci jen ty dvě hvězdičky dám, ale není to knížka, ke které bych se ráda vracela. Námět by to byl celkem dobrý, ale to provedení a na nervy jdoucí hlavní postava, to se prostě nedalo vydržet. Bella mi přišla jako psychicky narušená hysterie trpící paranoiou, rozhodně né jako normální teenagerky. Jako první se nejdříve vezmeme to, že od momentu, kdy Edward odprejsknul z laborek se v dalších několika kapitolách neřešilo nic jiného, než že kluk, kterého nezná, pořádně a ním nemluvila, prostě odešel. Dělala si z toho mindráky v takové míře, že jsem čekala, kdy si vezme žiletku a rozjede to jako správná emařka. Pak se toho opravdu moc nedělo, vlastně kromě posledních pár kapitol, nic nedělo. Bella řešila jen to, jak je stará a dělala jakoby měla umřít za pár dní. Edward je postava, ze které čpí nehorázná ufňukanost, není na něm vůbec znát, že je to stoletý upír. Neustále si stěžuje na tu svojí existenci(tak proč to neskončil už dříve?) jakoby si bůhvíco protrpěl, přitom se nemůže měřit se zbytekem jeho rodiny. Proč pořád píšu o Edwardovi a Belle? Protože to o ničem jiném není, čtenář je na těhle ubohých postavách závislý. Stephanie Meyer nedokázala příběh nějak rozvinout, postavy se nevyvíjejí. Je to na můj vkus moc nudné čtení, bez stylu. Proč dávám ty 2 hvězdičky? Zkrátka se mi na tom idiotském příběhu něco zalíbilo, ale asi nikdy nepřijdu na to, co..Musím ale uznat, že chápu, proč to teenagerky ta žraly, ale bohužel, pro dospělé to není. Vlastně ani pro puberťačky, co jsou na střední. Je to temná romanťárna, že obyčejné nudné holce se může stát něco extra.
Řekněme, že o něco málo čtivější než slavné Fifty shades, ale pořád stejná trapná konstrukce. Vezmeme jednoho introvertního ,,muže" a jeho nejlepšího kamaráda: vlasový gel. Přidáme k němu naivní, hysterickou slepičku 365 dní v roce plačící nad svým hrozným životem. Dáme to autorce, která si v 15ti letech udělala představu o svém panu božském a která ji nejspíš drží doteď. A k tomu ještě hoodně dobrého propagátora. Vuala máme bestseller.... bože ... proč?
Knihu se přiznám jsem nedočetl ani do konce, protože vyprávění me vůbec nedokazalo vtahnout do děje a mnohem více mě bavil film, který ovšem také žadná sláva.
Tisíckrát omletá variace na Romea a Julii. Napětí žádné, děj rozvláčný a zbytečný. Postavy ke svému jednání mají leckdy tak slabou motivaci, až by jeden brečel. Navíc je to všechno takové ucintané. Asi už jsem na tohle fakt stará.
Kniha se mi strašně líbila, ale film jsem ani nedodívala. Nejlepší díl, ostatní nic moc.
Nevím, co k tomu říct. Není to úplně můj šálek kávy, ale rozhodla jsem se přečíst všechny díly, abych to mohla hodnotit konstruktivní kritikou a ne jako někteří, kteří se opírají pouze o film nebo informace z druhé ruky. :)
Pro 13,14ctileté dívky je to asi super čtení, je to romantické, v podstatě se celou knihu seznamují a dávají dohromady. Ale pro 16,17,18 už to asi nebude moc vhodné, pokud zažili první lásku.
Film se mi docela líbil, chápu, že u toho děvčata vzdychají nadšením, ale kniha mě nezaujala. Možná to bylo překladem, originál jsem nečetla.
Srovnávání knihy a filmu se nedalo vyhnout, zajímalo mě, zda platí pravidlo, že kniha bývá často lepší než film. Což se u mě nestalo..Každopádně mě nadchnul a zaujal děj vedlejších postav, než přehnané "vzdychání" a dialogy "o ničem" samotné Belly a Edwarda. V knize se mi líbil začátek a konec, a celkově je kniha jednoduše napsaná - podle mě dobře zvolený styl k oddechovce a liter.žánru.
Kniha je úžasná. To kouzlo na které chtěla spisovatelka poukázat z toho září. Film mi přišel pouze o malinko horší než kniha. Ale jelikož jsem první viděla film, tak jsem při četbě věděla přibližně co se stane. Kniha je velice krásná a dokázala bych jí číst pořád dokola. Už jsem jí přečetla pětkrát. Ale jelikož je moc drahá tak jsem jí měla půjčenou pouze z knihovny. Obdivuji spisovatelku a jsem ráda že vůbec takovou knihu napsala. A byla bych velice ráda kdyby napsala další díl.
Dennisa
Z knižní série je tento díl nejlepší, z filmové nejhorší. I když už mě to teď nebere, tak moje patnáctileté je se v téhle knížce vyžívalo a bralo ji kamkoliv mohlo sebou. Na moje současné já je to až příliš romantické a naivní, ale určité kouzlo tomu nechybí.
Sáhla jsem po Stmívání jako po oddechovce, se kterou nestrávím mnoho večerů. Vzhledem k tomu, že jsem viděla celou Twilight ságu, tak mi bylo jasné, že mi kniha nijak neučaruje a neohromí mě, když vím, jak vše dopadne. Kniha je napsaná jednoduše, možná až primitivně, tudíž pokud potřebujete vypnout, je to jedna z možností. Stejně, mě nejvíc štvala Bella, je mi extrémně nesympatická, přijde mi až příliš zabraná do sebe a naivní. To mi knihu protiví. Vzdychání nad Edwardovou dokonalostí bylo občas až moc otravné. Ale pořád lepší než film, který je pro mě nepovedenou katastrofou.
A přidávám se k ostatním, ačkoli nejsem krajním fanouškem této ságy, taky mě štve, že lidé, kteří knihu ani nečetli hned píšou, jak je hrozná. Jen proto, že viděli nepovedený film.
Dávno mi není náct, ale navždy Twilight ságu v knižní, ale i filmové podobě budu milovat. Jako je pro někoho Romeo a Julie nejzamilovanějším příběhem, je to pro mě práve Twilight sága.
Mě se první díl líbil ze všech nejvíc. Četla jsem ho několikrát. Je to prostě romantika a fantasy. Pro snílky jako já je to úžasná kniha.
normálně bych to označila za brak, ale v porovnání s 50 odstínů je to "výborná kniha"...pro puberťáky. Doporučila mi ji ale 40-letá ženská.Tak si říkam: nečtou to jen děcka, to bude dobrý a milá paní mi ji teda půjčila. Ale... fakt jsem se snažila, chybělo mi dočíst už asi jen 70 stránek. Ale to už by bylo mučení. Jenom jsem na ni pohlédla, jak tam leží na tom nočním stolku a najednou jsem měla spoustu jiných věcí na práci. Zaplať pánbůh, že ji chtěla drahá dáma už vrátit. Páč ty rozhovory, jsem se za ně úplně styděla...to přeslazený cosi, jak si tam všichni vylejvaj srdíčka, že by člověk brečel (nebo zvracel). Ta hluboká láska až za hrob. A to mam opravdu občas náladu na romantiku a to teď nekecam. Takže, doporučeení : puberťáci číst a normální věková kategorie ať se tomu obloukem vyhne.
Na odporucanie kamaratky som sa na toto dielko nechala nahovorit. Na citanie nepotrebujete mozog, staci iba sledovat dej. Neda sa hovorit o umeleckej hodnote, ide skor o oddychove citanie pre naozaj nenarocneho citatela, na to je ta kniha dobra. Este ako tak som dala aj druhy diel, ale do tretieho som sa uz nevedela prinutit. Nie preto, zeby to bolo narocne citanie, skor len bezduche.
Pred rokom by som dala tejto knihe hodnotenie max. tak 5% ale potom ,ako som precitala dalsi skvost - 50 odtienov sivej, sa moja dolna hranica citatelnosti asi dost posunula, na moju skodu. A kedze dnes uz viem, ze existuju aj vacsie braky.. toto aspon dookola neopakovalo rovnake pasaze.
Moje hodnotenie: 27%
Nevadí mi lidé, kterým se tato kniha nelíbí (to je dobře, nic se nemůže líbit všem a každý má svůj názor). Ale vadí mi lidé, kteří tuto knihu nečetli a odsuzují jí buď podle filmu nebo aby plynuli s davem. Celkově nechápu lidi, kteří knihy nečetli a soudí je podle žánru, obálky nebo recenzi. To že si přečtete recenze, neznamená, že víte jestli je kniha úžasná nebo odpad.
Také mi přijde hloupé odsuzovat lidi podle toho jestli se jim něco líbí nebo nelíbí (a to platí u všeho - knih, filmů, hudby).
Tímto komentářem nenarážim na nikoho tady, jen vím, že takový lidé jsou a potřebovala sem to někam napsat.
Pro mé mladší já nejúžasnější knížka vůbec. Trochu mě mrzí, co z této knihy udělala média a posedlí fanoušci. Každopádně děkuji autorce, která u mě nastartovala posedlost paranormálními romancemi. :D
Bella a Edward jsou v knize vtipní, úžasní, krásní a zamilovaní. Film je hnus. Pořád si kladu otázku, jak se to mohlo stát, když autorka na filmu spolupracovala. Krom toho Pattison jako Edward? Eh... Místo knihy a filmu Stmívání bych nejradši všem doporučila film Tupíři. Přesně vystihuje celou atmosféru knihy i filmu.
Po těch letech mi ta kniha připadá čim dál méně epic. Opakovaným čtením ztrácí své kouzlo, které pro mě měla v 15 letech.
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
No ... pro dívky, ale moje oblíbená série, i když už dávno nejsem dívka. Asi potřeba pohádek s dobrým koncem :-)