Svatá Hedvika z Anjou

Svatá Hedvika z Anjou
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220351/mid_svata-hedvika-z-anjou-220351.jpg 3 3 3

Polskou královnu Hedviku z Anjou (1374–1399) někdy zaměňujeme se slezskou kněžnou sv. Hedvikou (1174–1243). Hedvika, dcera uherského krále Ludvíka z Anjou, byla následnicí nejstarší vládnoucí dynastie polských králů Piastovců. Vychována byla v uherském Budíně a Visegradu. Po korunovaci ji ve dvanácti letech provdali za litevského velkoknížete Vladislava II. Jagella. Manžela si musela s bolestí vybojovat, neboť nárok si na ni činil rovněž Vilém Habsburský, jenž prohlašoval, že mu již dala slovo. Hedvika měla zásadní vliv na chod polských dějin. Velkoryse podporovala náboženské a kulturní iniciativy své země. Ve svých 23 letech založila teologickou fakultu na krakovské univerzitě.... celý text

Přidat komentář

zuvacka
12.08.2022 3 z 5

Mám s týmito "odmytologizovanými" životopismi problém. Nič proti vedeckosti a prísnej faktickosti. Ale všimla som si, že pri čítaní to vždy "odtrpím" čakajúc na "živú vodu" - na citát, ktorý by bol autentický, dobový a ... silný. Nový text pre mňa tieto vlastnosti nemá.
---------------
Citáty:
Jej súčasník, Jindřich z Bitterfeldu OP, Hedviku v predhovore listu prirovnáva k holubici z Noemovej archy:
"Kdybyste chtěla stále dlít v nečinnosti archy, nedokázala byste nic správného pro své stáje. Ale kdybyste stejně chtěla dlít mimo ni, odtrhla byste se zcela od skutečného Noema - Ježíše Krista. Kvůli lidu nemůžete přeci zahubit sebe sama, a proto se musíte vracet k rozjímání, o vlastní spásu však nesmíte usilovat bez lidu."
..možno preto mala na knihe, ktorá jej patrila, ako svoj atribút dve prepletené M - ako symbol Márie a Marty. Veľmi pekné.
---------------
Králové se rozpadají v prach
v temnotách wavelského podzemí
a na hrade, v katedrále,
vládnes pouze ty, Hedviko.

(Maria Morstin-Gronska)

Sisinka874
10.12.2021 5 z 5

Nádherná kniha, škoda že od autorky není přeloženo více děl.