Sváteční stůl na zámku a v paláci. Stolování na šlechtických sídlech v 19. století
Vítězslav Štajnochr , Libuše Ruizová
Publikace je zaměřena na slavnostní stolování o hodech v 19. století. Pojem hod vyjadřuje dobu, po kterou se slavil určitý svátek, především Boží hod stanovený církví; hodovat znamená slavit hod, a jíst a pít během hodu. Alimentární režim hodů byl cyklický, každoročně se slavily hody temporální – vánoční, velikonoční, svatodušní, hody sanktorální – např. posvícenské, o poutích o honech; iniciační – např. křestní, svatební, pohřební ad. O alimentárních poměrech na šlechtických sídlech v 19. století nebyla dosud vydána žádná objektivní monografická publikace; podle slov recenzenta: "obě publikace je třeba pokládat za zcela zásadní vědecký přínos k dějinám hmotné kultury, nejen u nás, ale v celé Evropě".... celý text