Svátost manželství
Erma Bombeck
Kniha známé americké autorky Svátost manželství, s podtitulem Na milostné pletky už nemám sílu, nepojednává o manželství nešťastném, jak by se na první pohled mohlo zdát, nýbrž právě naopak. Autorka v ní s neodolatelným humorem líčí téměř pětačtyřicet let manželského života, jeho radosti a strasti, chvíle štěstí i konflikty, problémy s dětmi i se sexem, prostě všechno, co osud může nastražit do cesty obyčejným manželům. Autorka láskyplně a shovívavě pozoruje pošetilosti jiných i své vlastní a komentuje život kolem sebe s pozoruhodným smyslem pro detail. Její příběhy čtenáře osloví nejen tím, jak se podobají jejich vlastním zážitkům s manželstvím a rodičovstvím, ale také zajímavě dokumentují, jak se v průběhu doby měnily názory a postoje nejen hlavní hrdinky, ale celé společnosti. Erma je nejprve bezradná novomanželka, později uštvaná žena v domácnosti a nakonec úspěšná fejetonistka, do jejíchž novinových sloupků se zamilovala celá Amerika. Za všech okolností a v každé situaci si však udržuje nadhled, vtip a pozoruhodně hlubokou životní moudrost.... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 1996 , Baronet , Knižní klubOriginální název:
A Marriage Made in Heaven: Or Too Tired for an Affair, 1993
První setkání s autorkou. A hned první věta: Mohla to být báječná svatba - kdyby nebyla moje, mě rozesmála. Pak už jsem se smála po celou dobu čtení.
Ano, kniha má i pár vážných chvil, ale ty jsou popisovány lehce a nenuceně.
Oddychovka, kterou mohu doporučit čerstvě sezdaným. Pochopíte, že život v manželství je mnohdy jako přes kopírák.
Knížku bych uvítala 3x tlustší, četla se moc dobře, ale měla až moc rychlý spád, na to kolik by se toho dalo napsat... Když jsem Ermu viděla u mámy v knihovně, žila jsem v domění, že se jedná o červenou knihovnu. A byla jsem moc příjemně překvapená, že tomu tak není. Aspoň vím, co doopravdy čekat od manželství :)
Mám ráda Bombeckovou,ale je to jako s H.Pawlowskou Po přečtení jedné knihy chci hned druhou a pak po chvilce čtení mám pocit,že čtu stejnou knihu jako poprvé.
Už dopředu znám pointu,vím jak bude příběh gradovat a tuším závěr.
Bombecková pro mne potřebuje odstupy a pak se výborně bavím .
V každém případu doporučuji číst její knihy,stojí za to.
Chvílemi jsem si sice připadala, jako bych četla povinnou školní četbu, ale dalo se to.... Pozitivní je, že jsem knihu dočítala s pocitem, že i dnes má manželství určitě smysl a že se to dá s trochou štěstí i bez úhony přežít.
1994 | Povolání: žena |
2006 | Rodina: Sladká pouta, která škrtí |
1995 | Žena: Jak (ne)zvládnout život |
2007 | Jak (ne)zvládnout manželství |
1997 | U konce s vtipem |
Zase výborné, a zas je mi jedné věci líto: Že mám to novější vydání, a ne tu epesní devadesátkovou obálku, co zdálky vypadá jako sen Bohuše z Dědictví :D