Svedok obžaloby (11 poviedok)
Agatha Christie
Výber z poviedkovej tvorby legendárnej autorky. Hlavný hrdina titulnej poviedky Leonard Vole je obvinený z brutálnej vraždy Emily Frenchovej, o štyridsať rokov staršej dámy, ktorá bola doňho zaľúbená a odkázala mu celý majetok. Vole však dúfa, že mu alibi na čas vraždy potvrdí jeho krásna manželka Romaine, záhadná, osudová žena... O kvalite poviedky svedčí i fakt, že bola dvakrát sfilmovaná – prvý raz ešte v roku 1957 s Marlene Dietrichovou v roku 2016 britská stanica BBC uviedla rovnomenný dvojdielny televízny film. Ostatné mini detektívky v tomto výbere ponúkajú tie najrozličnejšie zápletky i prekvapivé rozuzlenia a sú zaľudnené množstvom viac či menej bizarných postáv, medzi ktorými nechýba ani slávny Hercule Poirot.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2017 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Witness for the Prosecution and Other Stories, 1953
Ako vždy, keď sa mi dostane do rúk kniha poviedok, tak si povzdychnem, pretože ich kvalita je nerovnomerná. Presne tak je to aj tu, a ja nemôžem hodnotiť plným počtom len preto, lebo to na písacom stroji naklepala Agatha Christie. Až na dve tri poviedky do týždňa maximálne dvoch zabudnem o čom boli a zostane mi len pocit, že kniha bola fajn oddychové čítanie. V podstate nič iné od poviedkových zbierok neočakávam, len dobrý pocit. Kniha tedy splnila svoj účel a ja sa niekedy v budúcnosti s tvorbou prvej dámy anglickej detektívky rád stretnem.
Co napsat k Agátě? Svědkyni obžaloby jsem poslouchala jako audioknihu a většina povídek byla skvělá. Někdy mě pěkně vodila za nos. Někdy jsem ji hned prokoukla. Bavila mě a já vrněla jako spokojené kotě. Navíc obsazení, které si jednotlivé příběhy rozdělilo nemělo chybu. Snad brzy vyjde knižně i v češtině.
Část díla
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Audiokniha asi nebyl úplně nejlepší nápad. Kdybych četla každý den jednu povídku, vychutnala bych si je. Takhle se na mě v autě vyvalila spousta postav a příběhů, vznikl guláš, a po týdnu z toho nevím dohromady nic. Odvyprávět bych dokázala asi jen jednu povídku, která se mi v hlavě z nějakého důvodu zachytila ;)