Švejk v ruském zajetí a v revoluci

Švejk v ruském zajetí a v revoluci
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68127/svejk-v-ruskem-zajeti-a-v-revoluci-68127.jpg 3 8 8

Haškův Švejk končí náhlou smrtí autora. Vaňkovo pokračování Osudů dobrého vojáka Švejka na Haška přímo navazuje, ale musíme ho vnímat jako samostatné dílo, za které byl autor po nástupu komunistů literárně ostouzen a očerňován. Po přečtení díla si uvědomíme, že slavné Švejkovy citáty jsou často převzaty právě z Vaňka.

Přidat komentář

R47
19.01.2023 2 z 5

Vaněk se hodně snaží Haška napodobit. Jak ve stylu vyprávění, tak dějově, příběhově. Ale prostě to není ono. Možná by to fungovalo spíš, kdyby to neopíralo postavu Švejka. Kdyby to mělo svou vlastní postavu, Švejkem jen inspirovanou. Ale pak by to zas nikdo nečetl. Takhle se prostě nevyhne srovnání. A vedle něj holt vysvitne ta genialita Jaroslava Haška (která se ale právě projevila jen v tom jednom jeho díle). Pro fanoušky původního Švejka je to tak trochu povinnost. Ale stejně to spíš nedoporučuju.

Sygi
02.05.2019 4 z 5

K Vaňkovu Švejkovi jsem na základě názorů okolí přistupoval opatrně, za sebe však mohu říct, že to bylo super čtení a jsem panu Vaňkovi vděčný, že se pokračování Švejka zhostil, určitě to nebylo na škodu. Ano, Švejkův charakter je již od začátku knihy (Slavný výprask pokračuje) znatelně jiný, mnohem hrubší, sprostší a často se zaplétá s děvčaty, ale jeho cesty, včetně té do zajetí, jsou opět zábava - zvláště pobyt v Rusku, ten jsem si užil, zejm. díky detailnímu popisu Švejkova fungování na ruském venkově, pomoci při robotě a zažívání ruských tradic (svatba). To se komunistům muselo setsakra nelíbit.
Celkově je Vaňkův Švejk oproti Haškovu akčnější, detailnější co se týče prostředí a popisu situací, od Haška se však odvrátil Švejkovým charakterem a nedosáhl již na Haškův styl jeho vykreslení, to je pravda. Z tohoto důvodu je třeba brát toto dílo s jistou rezervou a uvědoměním, že to již není Hašek. I tak jsem se moc dobře bavil. Job tvojú máť!


Karnager
13.09.2014 3 z 5

Dost možná by si Švejk zasloužil 4*, nasmál jsem se u toho až dost :) ale na druhou stranu jsem se do toho nemohl začíst, odložil jsem to na pozdější dobu a pak to rozečetl znova. I když to bylo vtipný tak se mi to nějakým záhadným způsobem táhlo...