Svět je plochý
Thomas L. Friedman
Friedman ve své nové knize sleduje proměny jimiž dnes globalizace zasahuje všechny oblasti života společnosti. Podle jeho názoru jako by se svět stával opět plochý, jako tomu bylo v představách lidí předkolumbovské doby. Méně rozvinuté oblasti světa se stále rychleji vyrovnávají nejvyspělejším zemím a to vyvolává také zpětně nutnost tuto zásadní proměnu přijmout a s jejími důsledky počítat.... celý text
Literatura naučná
Vydáno: 2007 , AcademiaOriginální název:
The World Is Flat. A Brief History of the Twenty-first Century, 2005
Příliš jednostranně zaměřená kniha. Friedman je zřejmě velkým propagátorem globalizace, aniž upozorňuje na její stinné stránky. Typický pohled průměrného Američana, pro něhož je primární maximalizace zisku. Kam vede outsourcing, viděli jsme za covidu, kdy byl západní svět zcela závislý na dodávkách zdravotnických potřeb od Číňanů, kteří na nich nestydatě vydělávali. Vidíme to i dnes, kdy chybí léky, resp. suroviny pro jejich výrobu, opět vyráběné téměř výhradně v Asii. Teď Čína hrozí embargem na sofistikované komponenty fotovoltaických panelů. V knize se do omrzení stále opakuje teze o plochém světě, je to únavné.
V knize se ukrývá spousta zajímavých faktů o tom jak to ve světě chodí. Proto má tuto knihu smysl číst. Obohatí vás o cenné informace. Pravou však je, že některé pasáže jsou až příliš vědecké a tudíž dost nudné a nezáživné. I tak si myslím, že přečtení této knihy nebyla ztráta času.
Sice hodně dlouhá, ale zajímavě napsaná kniha. Je zde hodně pohledů na Ameriku, Indii, Čínu a také na Mexico. Sice jsem to četla dlouho, ale v rámci povinné četby se to dalo přečíst, jen jsem na to potřebovala víc času, rychle se to číst opravdu nedalo.
Zajímavá kniha. Z mého pohledu moc zaměřená na USA (není divu, autor je Američan), ale bylo to poučné, dočíst se, jak se zplošťuje náš svět. Co se mi ale nelíbilo byl překlad. Nevím, jestli to byl jenom můj pocit nebo si toho všimnul i někdo další, ale občas mi připadaly věty nelogicky poskládány, našla jsem plno překlepů a "zvláštně" rozdělené věty čárkou, což by v odborné literatuře být nemělo. Obzvlášť, pokud ji máte v četbě na semestr na univerzitě.
globalizaceAutorovy další knížky
2007 | Svět je plochý |
2010 | Horký, zploštělý a přelidněný - Proč potřebujeme zelenou revoluci |
(SPOILER) Skvělá knížka. Ano, autor je fandou globalizace a ano, vidí primárně pozitívní stránky globalizace. Na druhou stranu nezastírá její negativa a na konci knížky otevřeně varuje před tím co může přijít a co my již zpětně můžeme vidět, že přislo. Knihu dokončil roku 2004 a vydal 2005. Je tedy logické, že hodnotí stav, který byl v dané době a vývoj, primárně předchozích 20 let, který k tomu vedl.
Pro někoho (jako jsme já) kdo dokončil VŠ a vstoupil na trh práce v ČR v nultých letech představuje tato knížka skvělé dodání kontextu toho co měl člověk před očima a na čem se podílel a z čeho čerpal. Nejenom cestování, ERASMUS, internet ale i práce, kdy byl člověk díky třeba právě outsourcingu propojený s celým světem a hlavně tu práci měl, a navíc i dobře placenou a mezi zajímavými lidmi. Pro mne to bylo úžásné se do té doby vrátit a dodat si k tomu to “před tím a to “kolem".
Autorův entusiasmus v rámci globalizace chápu. Díky tomu se otevřelo spoustu příležitostí, možností a nových pracovních pozic a rozjely se projekty, které by bez tohoto globalizovaného prostředí nikdy neměly šanci na vznik, neřkuli na přežití. Zároveň obrovské množství lidí dostalo příležitost na lepší život. Každý z nás má právě, i díky projektům globalizace jako je třeba UDEMY a další, nekonečné možnosti měnit své kariéry, učit se nové věci…
A i když je autor pln optimismu a nadšení, tak nezastírá negativa a ohrožení, které globalizace v té době přinášela a dle jeho předpokladů bude přinášet i do budoucna. Ať již v oblasti vnitřní ekonomiky USA, zániku celých odvětví, tlak na cenu a výkon, zánik tradičních řemesel, ohrožení lokálních kultur a v neposlední řadě také v oblasti bezpečnosti a terorismu. V zásadě ke každé kapitole dodává varovné ALE a ke konci je hodně varovný, byť stále pln nadšení a víry v ještě lepší budoucnost.
Další věc, která mne zde nadchla, je sběr dat a výběr “dokreslujících příběhů" a ozdrojování. Rozhodně stojí za to si přečíst třeba kapitolu o vzniku open source komunity, kapitoly věnované arabsko-muslimskému světu, který je dán do kontrastu s asijsko-muslimským světem. Hledání odpovědi, proč jedni produkují sebevražedné atentátníky a druzí nejbohatší muže planety (zjednodušeně řečeno).
Další skvělá kapitola byla o podpoře drobného podnikání mezi chudými ženami v Indii v rámci SEWA nebo projekty, které financoval Bill Gates, vzdělávací projekty pro nedotknutelné… A rozhodně stojí za to si přečíst Friedmanovo shrnutí antiglobalizačního hnutí. To se od té doby moc neposunulo, takže jej tam člověk najde v plné parádě. Stejně tak můžeme dneska jasně vidět dopad fenoménu “prokletí ropy", který Friedman rozebírá právě z pohledu globalizace a reakcí různých zemí a komunit na globalizaci. Dneska můžeme vidět jak dopadla například Venezuela a kam se řítí třeba Norsko.
Kapitolou samou za sebe je reakce Ameriky a světa na útok na dvojčata a následná vláda prezidenta Bushe. Ale zároveň je to i opakující se téma srovnávání 11. 9. 2001 a pád Berlínské zdi 9. 11. 1989 kde skvěle dokresluje reakce, vzpomínky, touhy, sny a strachy svázané s těmito daty a ikonickými událostmi.
Vzdělání a vzdělávání. Dalo by se říct, že se toto téma táhne celou knížkou jako červaná niť. Jednak potřeba kvalitního a státem zajištěného vzdělávacího systému a jednak i jako odpovědnost každého z nás za vlastní vzdělá(vá)ní, odpovědnost za to neustrnout na tom, co se člověk naučil před X lety k vyučení, matuře nebo státnicím. A pokud chceme zlepšit svět, což je de facto pro Friedmana ten hlavní tahoun globalizace, tak cesta vede skrze kvalitní a permanentní vzdělávání, které je přístupné všem.
Jediná chyba na kráse v rámci této knihy je jistá repetitivnost, která je ale vlastní hodně knížkám z této oblasti. Nicméně pokaždé, když jsem se začala nudit, tak mne to nejpozději o pár stránek dál znovu chytlo. Doufám, že autor napíše další knížku, poslední mu vyšla roku 2016, a trocha optimismu by v dnešní době rozhodně neuškodila.