Svět rostlin
Thomas Schauer
Tento praktický průvodce Světem rostlin nabízí velmi jednoduchý a přehledný systém určování rostlin podle barvy květů a je tudíž ideální pro botaniky-začátečníky, pro milovníky přírody a. přátele přírody vůbec Nabízí vysokou kvalitu obrázků i doprovodných textů. - 1150 rostlin střední Evropy včetně trav, stromů a keřů - barevné ilustrace doprovázené stručnými, výstižnými popisy, v detailu vystihující charakteristické znaky rostlin - barevný kód pro jednoduché určování.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: 2007 , ReboOriginální název:
Der Planzenführer für unterwegs, 2007
Pořídila jsem si tuto knihu a nelituji. Odborně zpracovaná kniha, dle barvy květů. Hned v úvodu je systém určování, vysvětlení zkratek a symbolů, seskupování rostlin uvnitř barevné kategorie podle znaků květů, krátká charakteristika životního prostředí rostlin, ohrožené druhy rostlin a vysvětlení odborných výrazů. Ilustrace Claus Caspari. Moc pěkná knížka zpracovaná na kvalitním papíru.
Už se těším jak o prázdninách budu s vnučkou podle ní určovat kytičky.
100%
Velice pěkně zpracovaná kniha, podle které se dají rostliny opravdu poznat. Já preferuji při určování rostlin kresby. Tady se dá moc pěkně orientovat např. podle barvy květů.
Doporučuji!
DOBRÝ DEN
JE TO MOC PĚKNÁ KNÍŽKA , JE PODOBNÁ KNÍŽCE : PRUVODCE PŘÍRODOU - CO TU KVETE
TAKE MOC PĚKNÁ EDICE PRUVODCE PŘÍRODOU .
CHODÍME SE ŽENOU A S MALOU HOLČIČKOU NA PROCHÁZKU A DĚLÁME POZNÁVAČKU V PŘÍRODĚ .
Dle mého nejlepší atlas rostlin v našich končinách. Kategorizace podle barvy květů, počtu okvětních lístků je přesně tím klíčem, který jsem hledal. Tisk a kvalita papíru je na vysoké úrovni. Doporučuji.
Nedávno jsem zcela náhodou při své oblíbené činnosti - brouzdání mezi regály knih v oblíbeném antikvariátu - natrefila na tuto knihu. Zaujala mne svou obálkou: vedle svých společnic se vyjímala asi jako exotický papoušek v hejnu kavek a křičela na mne, abych ji v ruce aspoň potěžkala :-) Mám ráda pestrost, snažím se o to, aby můj svět, v němž se pohybuji, nebyl nijak černobílý či nudný: všímám si barev a vždy mne upoutají jako první. Zvědavě jsem ji tedy prolistovala - a vzápětí ji také "adoptovala", přestože nejsem zapálený pěstitel ani milovník květeny. Tato vášeň patří spíše mé mamce: právě díky ní máme doma spousty příruček, týkajících se většinou péče o krasotinky, zkrášlující prostor kolem nás... Ale knihy o planě rostoucích druzích v naší knihovničce chybí.
V té době jsem navíc řešila několik menších "botanických záhad". Vůči "rostlinným půvabům" totiž nejsem tak odolná, jak se může zdát :-) Květiny mne svým způsobem fascinují, ba dokonce přitahují - sleduji, co v mém okolí vyrůstá, jaké druhy či byliny se zde objevují, zajímá mne jejich vegetační cyklus, a když je nedokážu určit, šup pro informace za odborníky! Nevyhýbám se ani plevelům, rostoucím u cesty - a tehdy jsem si domů přinesla část větší rostliny s bílým okvětím a lehce žahavými listy, což vyžadovalo opatrnou manipulaci. Tak moc jsem chtěla "odkrýt identitu" neznámé květiny, že jsem ihned nedočkavě otevřela příručku - a dobrodružné pátrání mohlo začít. Záhadu jsem rozlouskla poměrně brzy: v knize se snadno orientuje, jako klíč k určení se používá hlavně barva květů, takže skoro hned jsem mezi ilustracemi rozeznala bolševník obecný.
Na jaře, v létě a na podzim také moc ráda chodím na zahrádku a na luka pro pampelišky, sedmikrásky a jiné luční květiny: chovám agamu vousatou a svému "mazlíčkovi" v této době moc ráda dopřávám pestrou stravu, bohatou na vitamíny, přímo z přírody. Díky příručce jsem mohla spolehlivě určit i další druhy, jako hvozdík skalní, hvozdík kropenatý a hvozdík pyšný, a zůstala jsem v údivu nad tím, kolik druhů pampelišek existuje...
Kniha je to velmi přehledná, v úvodu se seznámíme se základními botanickými termíny a poučíme se i o typech prostředí, vhodných pro dané rostliny. Určování nám neznámých druhů velmi usnadňuje dělení rostlin podle barev květů: bílé, žluté, červené, růžové, purpurové, modré, lila, fialové, a zelené: ostatní byliny, trávy a traviny, jehličnaté stromy, listnaté stromy, keře, nízké keře, keříčky a polokeře. Na závěr nechybí rejstřík českých názvů a rejstřík latinských názvů. Z praktických důvodů zde nemohou samozřejmě být zastoupeny všechny druhy, ale ty nejdůležitější a nejrozšířenější tu určitě najdeme - a je jich rovných 1150. Velmi chválím krásné ilustrace, které vystihují charakteristický vzhled rostlin, a nemůže k nim chybět i krátký popisek týkající se vzhledu, doby květu, míst výskytu, popř. informace o potenciální jedovatosti.
Jsem ráda, že mohu publikaci zařadit do své knihovny, ráda v ní budu listovat a dozvídat se další informace - mohu ji jedině doporučit.