Světadíl pod Himálajem
Miroslav Zikmund , Jiří Hanzelka
Krásná kniha plná pěkných barevných a černobílých obrázků z cest Zimunda a Hanzelky. Pouť začínají v Západním Pákistánu, v Karáčí. Jako praví novináři se nedali odradit nepřízní byrokracie a udělali vše, aby přišli mezi lidi, aby poznali zvláštnosti jejich života a myšlení, aby pochopili duši této obrovské země.
Na knize legendární cestovatelské dvojice H+Z je znát, že v době jejího vzniku byli už tak slavní a žádaní, že ji spisovatelsky odbyli, resp. místy poskládali z reportáží o svých cestách a z komentářů k článkům z místního tisku. Z dnešního pohledu je k smíchu, jak se na všechno dívají svrchu přes ten svůj vědecký světový názor, jak pohrdlivě píšou o všem americkém a o józe a jak by celou Indii nejradši převychovali v komunistickém duchu. Když si odmyslím tyhle nadbytečné kapitoly, které ohlodal čas, zbude přece jen asi půlka cestopisu, která stála za přečtení.
úžasní cestovatelé, úžasná cesta, ale knížka se mi tentokrát četla strašně krkolomně a zdlouhavě, snad půl roku jsem ji měla rozečtenou..některé kapitoly čtivé, některé jsem měla chuť přeskočit...subjektivně jsem asi čekala více z Nepálu a světa pod Himalájemi, a ono snad furt samá Indie...náhlédli do veřejného i soukromého života, nejvíce je na cestě překvapoval úřednícký šiml ,ale...za to čtivé, za fotky, informace, za dobrodružství dávám 4*..zejména za ten Nepál a setkání s Hillarym...i když objektivně bych možná měla půl hvězdy ubrat....
Pro mne zatím nejhorší z H+Z knih. Vadil mi ten povýšenecký přístup k popisovanému, ve stylu "my vyslanci socialistického Československa jsem vám sem přišli vysvětlit, jak máte žít...." Čtivé, ano, jako všechny knihy této slavné a mnou jinak milované dvojice. Málo o zemi, více o cestovatelích. Pro mne velké zklamání. Asi jsem si měl přečíst tu knihu v dětství.
asi zatím nejslabší cestopis co jsem od H+Z četl, že by normalizace utahovala šrouby. Zmínky o sovětských inženýrech a pomoci v Indii, vykořisťování Brity, rádží atd. Utkvělo mě v paměti zmínka o Karáčí v Pakistánu, které prohlásili autoři za nejšpinavější a nejsmradlavější město světa , a to měli procestovanou Afriku..