Světák z Podlesí
Karel Klostermann
Román je příběhem muže, který se ze světa vrací do rodného Pošumaví a chce zde hospodařit. Je stíhán nezdarem a odchází znovu do světa. Za tento román K. Klostermann obdržel v roce 1905 výroční cenu za literaturu od České akademie, v témže roce byl vydán v nakladatelství J. R. Vilímka. Toto vydání je druhým vydáním od roku 1905, knize byl ponechán původní kouzelný Klostermanovský jazyk a je doplněna barevnými ilustracemi Josefa Černého.... celý text
Svým svetactvim a svoji pravdou přišel o vše a pomalu by zničil i svy děti. Tato hlavní postava mi byla velmi nesympaticka. Jinak příběh nádherný, dávám nejvyšší hodnocení. Dalsi bravo spisovateli.
Tato kniha popisuje nelehký život na drsné Šumavě tak, jak to opravdu bylo. Moc se mi příběh líbil.
1955 | Ze světa lesních samot |
1972 | V ráji šumavském |
1941 | Mlhy na Blatech |
1971 | Skláři |
2004 | Erotomanie |
Člověk za svůj život udělá tu a tam nějakou tu nerozvážnost a hloupost, ale tenhle světák jich provedl celkem dost. Až z toho byla pořádná lavina. Jen nechápu, že pořád byl taková dubová palice a svou umíněností málem zlikvidoval celou rodinu. I tento kraj, o kterém Klostermann píše, mám křížem krážem projetý autem a prochozený pěšky. Chvilkami jsem si při čtení taky připadala jako světačka, která zatoužila se vrátit do svého rodného kraje nebo do kraje svého mládí a vzpomíná na to, co zde prožila. Čím jsem starší, tak tím je to horší.