Světlo a stíny
Leigh Bardugo
Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země. Opouští tak svět, který znala, aby se stala grišou – příslušnicí mocného řádu kouzelníků, kterému vládne záhadný Temnyj. Jenže v tomhle světě nic není, jak se zdá... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , VoxiOriginální název:
Shadow and Bone, 2012
Interpreti: Kristýna Skružná
Na Grišu jsem slyšela samé chvály a rozhodla se, že si to taky přečtu, já bohužel nějaké velké nadšení z knihy nemám, pro mě to bylo trošku zklamání. I přesto, že nejsem nijak nadšená, mě kniha bavila a za přečtení to určitě stálo, stránky rychle ubíhaly. Autorka vymyslela zajímavý a čtivý příběh s nějakou tou originalitou a potenciálem pro další díl. Další díly určitě nevynechám, jsem zvědavá, co si autorka přichystala v dalším díle.
Alina jako postava pro mě je celkem oříšek, nemůžu se rozhodnout jestli ji mít ráda nebo ne. Zatím mě nepřesvědčila ani o jednom. Řeknu akorát, že to není jedna z nejlepších hrdinek, o kterých jsem četla. Nikdy v ničem nevynikala a sama si připadá úplně obyčejně, a že nikam úplně nepatřila. Alina je taková uzavřená, ale co jiného by se od ní dalo čekat, když je proti své vůli odvlečena do pro ní neznámého a nového prostředí a nejlepšího kamaráda. Občas mi připadala trochu ufňukaně a možná i naivně. Ale co si budeme povídat, i já propadla Temnyjovu kouzlu. Hodně mě bavilo pozorovat, jak se z téhle dívenky stává o něco silnější člověk, a jak se učí poznávat tuhle novou verzi sama sebe a kontrolovat svou moc.
O vedlejších postavách nemám moc, co říct, dostaly hrozně málo prostoru. Myslím, že tím, jak je sama hlavní hrdinka uzavřená, tak se to tam i hodí. Po většinu času mi příběh přišel hlavně o pocitech Aliny, jak jí chybí její nejlepší kamarád Mal a koho vlastně chce. Mal, jelikož moc prostoru nedostal, a znám ho hlavně z Alinina vyprávění, tak ho nemůžu moc posoudit, ale nějak mi nesedl. At' je to trochu neuvěřitelné i Darkling (Temnyj) tam toho prostoru moc neměl. Věci se mezi Alinou a Darklingem změnili dost rychle. Prakticky si ji od doby, co ji potkal moc nevšímal a pak najednou ji políbí... To jsem trošku nepochopila...Děj jde po většinu času pozvolně, bez nějakých důležitých událostí. Ale konce kniha nabrala hezký spád, i když ne vše tam se mi líbilo a dosáhla velmi zajímavého konce. A ještě k překladu. Částmi jsem knihu četla v češtině a částmi v angličtině a jméno Temnyj mi není ani trochu sympatické, The Darkling má prostě šmrnc, ale zároveň nevím, jak jinak by to šlo přeložit.
I přes všechny negativy musím autorce uznat její fantazii. Moc se mi líbí svět, který knize vytvořila a upravila. Je to taková fantasy úprava Ruska, což mi přišlo už když jsem viděla originální obálku - architektura paláce na ní. Na jedné straně Griši, které mají určité schppnosti a jsou na vrcholu společnosti a pak tady jsou obyčejní lidé, kteří hladoví. Nejmocnější je samozřejmě Temnyj, který i když nedostal dost prostoru je hodně zajímavou a i originální postavou. No, ne úplně. Ale jsem si jistá, že tato postava mě ještě hodně překvapí.
Vím že tato kniha nemá moc dobrý ohlas jak mezi čtenáři tak mezi bloggery nebo youtubery, ale mě naprosto ohromila, moc se mi líbí a myslím že to stojí za to, je to něco úžasného ocitnout se mezi kouzelnými bytostmi a zjistit že je svět docela jiný z jiného místa autorka, ale doopravdy neví kdo je hlavní postava, ale docela to sedí, když hlavní postava se průběžně mění a sama sebe objevuje, kdybyste prošlo zásadní změnou sami sebe možná byste byli taky takový. Kdo rád čte něco vlažnějšího s pomalým startem a úžasným konce je na správném místě
Prosím, nenechte se odradit prvními cca 150 stranami... kniha je od začátku fajn, ale oproti tomu jakým směrem se začne udávat děj později, je začátek nemastný, neslaný.. :-) Pak PECKA!!! Takže doporučuji a já jdu na další díl.. ;-)
Nápad mi přijde zajímavý a knížku jsem přečetla docela rychle, ale když jsem ji dočetla, zjistila jsem, že se tam vlastně (podle mého názoru) nic moc nestalo. Ale určitě si přečtu další díl a doufám, že to bude lepší :)
Další nová fantasy série na mě udělala dojem. Nebo spíše autorčina fantazie. Je pravda, že těchto nových sérií se v poslední době vynořilo hodně, ale tato je výrazně lepší než většina. Četlo se mi rychle, chování postav bylo uvěřitelné a námět byl originální (schopnosti). Vyhlížím další díl.
Na tuhle knížku jsem čekala velmi dlouho. A teď co jsem to dočetla, mi je líto, že jsem nečetla i během maturit. Je to úžasná knížka, plná dech beroucího příběhu, lásky, kouzel. Čte se lehce a neotrhnete od ní ruce ani oči dokud neobrátíte poslední stránku. Moc se autorce povedla. :3
Nechápu, proč to má tolik negativních ohlasů. Protože za mě to bylo opravdu dobré a čtivé. Smekám před autorčinou fantazií, protože svět, který vytvořila je doopravdy zajímavý a svým způsobem lákavý. Zajímavou a záhadnou postavou byl pro mě Temnyj. I já mu zpočátku fandila a věřila, tak jako naše hrdinka Alina Starková. Mno dobře, možná mu ještě tak trochu fandím. Škoda, kam to Leigh Bardugo posunula. Protože se mi velmi zamlouvala dvojice Alina a Temnyj, na místo Alina a Mal. Přijde mi že u Temnyje je více chemie a jiskření, a to u Mala nějak nevidím. Takže tak. Teď jdu na další díl a uvidíme, jaké to bude.
Trošku spoiler. Kdyby se mě někdo na začátku zeptal na mé hodnocení, bez zaváhání bych řekla 5 hvězdiček, ale po přečtení? Upřímně, sotva 4, jen s odřenýma ušima. Knihu jsem přečetla za půl dne (vlastně spíš noci a odpoledne po škole), četla se mi velmi dobře, celý svět, který Barugdo stvořila byl dechberoucí, ale pak je tu jedna velká kapitola jménem Temnyj. Co víc dodat? Prostě stvořme nejlepší a nejzajímavější postavu, která dává nejvíc smysl a vlastně celou knihu povznese na další úroveň a pak (malý spoiler) z něj uděláme záporáka s problémy ohledně závislosti na moci, kontrole a ctižádosti. Bravo! Zkazilo mi to celkový dojem z knihy a pochybuju, že se pustím do dalších dílů, ale za čas asi ano. I když už se do toho budu trošku nutit. Neberte to jako negativní recenzi, můžete si zamilovat Mala a tím pádem vám bude Temnyjho "obrácení se k horšímu" jedno. Stejně ale nechápu, proč když hlavní hrdinka milovala Mala, měla zálusk na Temnyjho? Jakože Haló, tak ale to jsou už jenom drobnosti. Užíjte si čtení, snad vás má recenze neodradila ;)
Dost těžce se mi to četlo..musím uznat že s koncem prvního dílu jsem natolik spokojená, že další už číst nechci....takže děkuji..
Po přečtení Šesti vran jsem byla nadšená a řekla si, že musím přečíst i Grišu, ale ta mě upřímně docela zklamala. Ne, že by to bylo tak špatné, nápad byl skvělý, ale to zpracování příběhu by si určitě zasloužilo více dopilovat. Bylo to takové jednoduché a předvídatelné, pro mladší YA asi dobré, ale mě to prostě nenadchlo. I přesto se mi námět zalíbil, takže se pustím do pokračování, třeba ještě překvapí.
No kde začít... I přes to že se nekonalo žádné ach ani jooo ani žádné podobné reakce nad postavami a dějem, tak mě kniha celkem bavila. Krásná mapa se knize nedá upřít ale samotný svět se už je trochu okoukaný. Co se postav týče ze začátku jsem si více oblíbila Mala, Žeňu a až někdy za stou stranou Alinu, nevím proč ale nějak mi tato hrdinka úplně nesedla i když koncem knihy už to bylo lepší a její milosrdenství k jelenovi mě přesvědčilo. Jako úvod do série to byl dobrý rozjezd tak pojedu dál snad až do konce.
Musím říct ,že ze začátku jsem si říkala ,že tohle nemohla napsat stejná spisovatelka ,jako ta co napsala Šest vran.Děj mi přišel takový uspěchaný ,postavy nic moc popsané .Ale čím víc stránek jsem přečetla ,tím víc se mi děj zamlouval a byla jsem zvědavá jak to bude celé pokračovat. Takže za mě dobrý a jsem moc zvědavá na pokračování.
Přečteno jedním dechem, hrozně mi vyhovuje jak autorka píše, a celý tenhle svět mě baví. Za mě super, super! :-)
Kniha mě zaujal hned. Rychle se čte . Je to teda spíš takové oddychvka. Alina mi byla od začátku sympatická. Temnyjova zdrada mě mrzí. Byl mi sympatický. Konec jsme nečekala. Už se těším na další díl.
Hrdinové: nemastní neslaní, i zde opěvovaný Temnyj je průměrně hezký záporák
Děj: hm... To už jsem někde četla... Asi tak v dalších dvaceti ya knihách
Ale je to čtivé. Rychle přelouskáte, aniž byste si vytvořili k někomu/něčemu vztah.
Já nevím... Možná to bylo tím důvodem, že jsem od autorky četla první Šest vran, nebo že jsem před Grišou zhltla Dvůr křídel a zmaru od S. J. Maas (která nasadila laťku vysoko), ale prostě mi přišlo, že je to jedne velikánské klišé... Děj se tam děje až moc předvídatelně a rychle. Navíc je rozhodně znát, že je to autorčina prvotina.
No, další díly jsem si neměla v plánu po tom prvním přečíst, ale ségra říká, že jsou napsané úplně jinak. Tak ji zkusím uvěřit a snad se prokoušu celou sérií.
Dala bych dvě hvězdičky, ale tu jednu tam musím dát za tak originální námět carského Ruska + tu přenádherně nakreslenou mapu.
Dlouhou dobu jsem odkládala, než tuto knihu začnu číst. Protože nesnáším to děsné čekání na další díly a tak jsem si počkala až všechny vyjdou. No a stalo se. Tak jsem se do knihy s radostným očekávání pustila a ani trochu mě nezklamala, moc se mi líbila. Další krásně vymyšlený příběh, který se skvěle četl. Alinu jsem si hned oblíbila a stejně tak i Mala...ale bohužel i Tamnyje. Rozodně bych o Alině nemohla říct, že je hloupá nebo naivní, protože bych se zachovala stejně a Tamnyjovi bych uvěřila vše. Chtěla jsem a taky doufala, že to bude takový ten tajemný princ...vždyť byl tak kouzelný...no, vážně mě to dostalo.
Bylo skvělé sledovat, jak Alina objevuje svoji moc a snaží se jí ovládat, ani na chvilku jsem o ní nezapochybovala...Žeňa vypadala, že je na její straně, ale ještě uvidíme.
Každopádně mě začátek této série ohromil a jsem ráda, že jsem si počkala. A teď na další díl.
Snažím se po dočtení nechat pár dní, než napíšu komentář, ale vzhledem k tomu, že jsem Grišu dneska slupla jako malinu ve mně stále vře trochu vzteku.
Svět, který tady Leigh vytvořila je skvělý. Samozřejmě se v různých obměnách nachází v hodně knihách, ale i tak se mi líbil.
Alina mě nenudila, což se mi bohužel u hlavních hrdinek občas stává, a hned jsem si oblíbila taky Mala. A Alexeje. A Žeňu. A Temnyje. A zrovna poslední zmíněný mi přišel jako nejzajímavější postava celého příběhu. Všechna ta temnota a moc a přesto si udržoval jakousi lidskost. A co s ním Leigh udělala?! Byla jsem tak zklamaná, že jsem na pár dlouhých minut musela knihu zavřít, abych se uklidnila. A nejspíš to budu vydychávat ještě po skončení série.
Samotná kniha se čte velmi dobře, děj hladce plyne, a i když se zdá, že se tam skoro nic neděje, nějak mi to nepřišlo.
Ještěže mám po ruce další díl a trojka brzo vyjde!
upíři magie pro dospívající mládež (young adult) temnota fantasy zfilmováno – TV seriál kasty, kastovní systém
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Tato knížka se mi moc líbila, i když to rozhodně není jedna z nejlepších fantasy knih, jaké jsem kdy četla.
Alina mi byla celkem sympatická, ale někdy se mi zdálo, že je dost naivní. Mal mi moc nesedl, ale věřím, že v příštích dílech to bude lepší. Asi jsem divná, ale naprosto jsem si zamilovala Temnyje. :D
Celkově jsem s knihou spokojená a další díly si rozhodně přečtu.