Světlo a stíny

Světlo a stíny
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533844/bmid_grisa-svetlo-a-stiny-65e9deca640a2.jpg 4 2146 2146

Griša série

1. díl >

Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země. Opouští tak svět, který znala, aby se stala grišou – příslušnicí mocného řádu kouzelníků, kterému vládne záhadný Temnyj. Jenže v tomhle světě nic není, jak se zdá... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Voxi

Shadow and Bone, 2012

luthien
12.02.2022 4 z 5

Nejdřív jsem viděla seriál a teprve pak se dostala ke knize. V seriálu mi nesedělo propletení tolika dějových linek, tak jsem byla ráda, že tady byla vlastně jen jedna. I když se mi seriál líbil, kniha byla rozhodně lepší, některé věci tam byly více vysvětlené a postavy propracovanější. Příběh rychle odsýpal a byl opravdu čtivý. Konec ve mě probudil velkou chuť se hned pustit do dalšího dílu. Za mě spokojenost.

teriberi424
03.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Já jsem vlastně spokojená. Původně jsem si chtěla přečíst hlavně Šest vran, které jsou hodnoceny dost vysoko, ale zároveň jsem chtěla poznat celý “Grishaverse“. Byla jsem upozorněna, že tahle trilogie je autorčiným slabším dílem, a proto jsem nic neočekávala. Vlastně mě příjemně překvapila poslední třetina knihy. Temnyj je fajn záporák, Mal mi celkem sedl a Alina snad projde malým charakterovým vývojem. Milá YA fantasy, která je čtivá. Nic složitého, za dvě odpoledne to přečtete :).
Seriál na Netflixu mě popohnal k rozečtení této série a dost se na to těším.

booklover88
30.01.2022 5 z 5

O sérii Griša jsem věděla už hodně dávno, ale nikdy mě upřímně nijak moc nelákala nevím proč. Až když jsem přečetla první knihu od Leigh Bardugo a to byla Trnitá řeč jsem se o spisovatelčiny knihy začala více zajímat. Jako první jsem viděla seriál Světlo a stíny a bála se, že kniha už mi toho moc nedá, ale hodně jsem se spletla. Mělo to úplně jiné kouzlo. Byla jsem překvapená jak moc mě knížka bavila. Je čtivá, má zajímavý děj a hlavně romantickou zápletku. Doporučuji.

YellowQueen
25.01.2022 5 z 5

Dlouho jsem se téhle sérii bránila, až jednoho dne na Netflixu přistálo její seriálové zpracování. No a já si řekla (jako skoro vždycky), že jestli to chci vidět, a já chtěla, musím si nejdříve přečíst knihy. A nemohla jsem udělat lepší rozhodnutí, protože do série jsem se po pár stranách totálně zamilovala. Čte se úplně sama, doslova jsem hltala každou stránku, větu, každé slovo. Takže teď jen zbývá pustit se do seriálu! (Ze kterého se obávám, že budu zklamaná, jak to tak u zfilmování knih bývá... ale uvidíme)

denis.danielova
24.01.2022 5 z 5

Griša mě nadchla.
Autorka nás nenechá dlouho čekat a vtáhne nás po pár stranách do napínavého děje. Nemám ráda vleklé začátky, kde se nic neděje, takže tato akční kniha mě hned chytla. Příběh byl velmi čtivý, rychle ubíhal a na konci jsem napětím ani nedýchala.
Svět, který autorka vykreslila se mi líbil a hlavně jsem byla nadšená, že na začátku knihy byla i mapa tohoto světa, do které jsem v průběhu čtení často nahlížela. :)
Hlavní hrdinka Alina mi byla sympatická, ale její přítel Mal mi mnohdy lezl na nervy (přesto uznávám, na konci jsem mu držela pěsti). Ale kdo si mě teda získal, to byl Temnyj. Láska na první pohled. :D Jsem zvědavá, jak se můj názor na postavy vyvine s dalšími díly.

Vjeerus
20.01.2022 4 z 5

Nemůžu si nějak pomoct, ale něco mi tam chybělo. Co to je, to nedokážu asi vysvětlit.
Četlo se to příjemně, ale nemůžu se ale zbavit pocitu, že příběh plyne na takové konstantní vlně od začátku do konce a nějakých velkých wow scén je tam po málu. Alinina síla byla na můj vkus prozrazena brzy a od té doby se příběh točil kolem jejího popírání vlastní výjimečnosti.
Nejlepší scénu považuji tu, kdy konečně dokázala svou moc uchopit, to byl pro mě jediný moment, kdy kniha vystoupila ze své příjemně plynoucí zóny.

ElikaS
17.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Na Leigh Bardugo jsem měla hodně doporučení, ale pořád jsem se k ní nemohla dostat. Teď když vyšel seriál na Netflixu jsem se do ní konečně pustila, abych mohla seriál zkouknout až po přečtení knížek. A jsem nadšená.
Bardugo vykreslila velmi zajímavý svět, který propojuje vše pro fantasy příběhy důležité - zajímavou politickou situaci, mnohovrstvé hrdiny, romantickou zápletku, opravdu povedeného záporáka a zajímavé a originální prostředí. I když se trochu přiznám, že jsem občas měla trochu problém s ruskou terminologií a jsou pojmy, které bych prostě nevyjmenovala :-D
Musím ocenit, že v prvním díle není nouze o poměrně originální zápletky a rozuzlení. Mnohokrát jsem si říkala "to je jasné. To dopadne takhle." a ono ne. Autorka se nevydala snadnou cestou a zápletky pěkně zamotala a vyhrála si i s detaily jako například důvody, proč byla Alina neduživá.
Jediné, co bych trochu vytkla je úplný závěr, za prvé mi závěrečná akční scéna přišla trochu nepřehledná, i když uznávám, že to mohlo být tím, že jsem stránky doslova hltala, abych se dozvěděla, jak to skončí. A za druhé - tady si nemůžu odpustit SPOILER - opravdu důvod, proč se Alina mohla postavit jejímu ovládání mělo být zrovna milosrdenství? To jde tvrdě do protikladu s tím, jak se ve Vráse zachovala. Ale to jsou jen drobnosti, které mi rozhodně nezkazili požitek z knížky a hned se pouštím do pokračování.

DennisMoore
09.01.2022 4 z 5

Než jsem se dostal k pokračování (fantastických) Šesti vran, přišel seriál od Netflixu, který se mi také moc líbil, a já rázem věděl, že na pokračování knihy hned tak nedojde - chci si to totiž přečíst všechno hezky od začátku. Světlo a stíny jsou ten začátek, oproti Šesti vranám na první pohled opravdu tak trochu obyčejná young adult fantasy s rozervanou romantickou hrdinkou a vším, co k tomu a k ní patří (například neustálé uhrančivé pohledy Temnyjových "granitových očí"). Nicméně ta fantasy se odehrává v naprosto skvělém světě, dokonce v jednom z nejpřitažlivějších fantasy světů, s nimiž jsem se kdy setkal, a to je první trumf Leigh Bardugo. Těmi dalšími jsou čtivost, parádní spád a fakt, že příběh je očividně promyšlený a do budoucna slibuje moc hezké (respektive "hezké") věci. Takže jakkoliv kniha nedosahuje kvalt Šesti vran, jež bych opravdu s klidem doporučil každému, kdo umí číst, za přečtení určitě stojí.

Kaila146
08.01.2022 3 z 5

Přišlo mi to jako takové normální fantasy. Pěkné, ale žádná díra do světa.

KarolinaBer
03.01.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Osobně mam velmi rada první díly sérií, jelikož rada poznávat nové světy autorů. Za me super svět a příběh. Kniha je ctiva a akorát dlouhá. Nic se v ni zbytečně nenatahuje.

dontbullshitme
02.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Kniha ubíhá rychle, nemůžu jí upřít čtivost, ale musím říct, že se mi seriál líbil víc, což je hloupé, protože by to mělo být právě naopak. V knize mi vadilo, že Alina neustále řeší svůj vzhled a další děsně povrchní věci. Ani v seriálu mi nesedla, ale v knize bylo to její fňukání ještě horší. Chyběly mi i akční scény, které si v seriálu domysleli - například Mal stopující jelena společně s Dubrovem a tím dalším. Svět se mi ovšem moc líbí, to se spisovatelce opravdu povedlo. Nepovažuju to tedy za úplnou ztrátu času.

LucyT
19.12.2021 4 z 5

Griša, série, které jsem se vyhýbala všemožnými způsoby, ale zbytečně! Po přečtení Šesti vran se mi jejich svět tak zalíbil, že jsem se chtěla dozvědět víc, bohužel na mě přicházelo ze všech stran právě negativní recenze, což doteď nechápu proč.
Série jako taková se mi neskutečně líbila. Temnyj mi navždy zůstane v srdíčku společně s Nikolajem. Perfektně napsané postavy!
První díl byl za mě nejslabší, ale naopak ostatní dva se mi líbily daleko víc a sérii jsem zhltla za necelý týden.
DOPORUČUJI!!

lenka0383
16.12.2021 5 z 5

Právě jsem dočetla třetí díl a hned objednávám Zjizveného krále, protože chci v tomhle nádherně vylíčeném světě zůstat. První díl Griši mi připadal spíš průměrný, celkem předvídatelný. Alina mi moc nepadla do oka, dostala nezaslouženě moc, se kterou si neví rady a vlastně to vypadá, že ji ani použít nechce. Temnyj byl hodně sympaticky, ale celá ta zápletka ke konci mi připadala hodně předvídatelná. Pak jsem se ale začetla do druhého dílu a hltala jsem slovo za slovem. Alina a Mal se vykreslili jako silné postavy, do toho se přidal úžasný a vtipný Sturmhund, který to konečně celé posunul kupředu. Myslím, že jen díky němu děj začal odsýpat a konečně to začalo vypadat, že někdo přemýšlí nad tím, co dělá, a ne jen přihlíží a nechává děj odehrávat se kolem sebe. První díl byl slabší, ale druhý a třetí mi to teda plně vynahradily. A konec famózní :-)

Lllvicek
16.12.2021 3 z 5

Nemůžu si pomoci, ale celé je to prostě průměrné. Příběh není vůbec složitý, spíš bych řekla jednodušší a postavy nejsou moc sympatické (třeba mě Alina ani Mal k srdci nepřirostli), až na Temnyje, ale ten tam vystupuje velmi zřídka. Mal mi dokonce občas přijde jako ten typ, co by byl nejradši aby jeho žena byla šedá myška v koutě a poslouchala ho na slovo :D. No, každopádně jsem po knize sáhla jako odreagování od knih, které čtu běžně a nebyla jsem zklamaná. Četla se dobře a svižně, ale jak říkám, nijak mě to nenadchlo, ale ani neurazilo :).

iLuciferie
13.12.2021 2 z 5

Po knize jsem šáhla, jelikož jsem byla nadšena z Šesti vran a zajímalo mě něco víc o světě Grišů. Bohužel musím říct, že nemám pocit, že bych se zde dozvěděla něco víc, dokonce mi skoro přišlo, že je zde “prostředí” vlastně vykresleno mnohem méně a povrchněji než je tomu ve zmíněných Šesti vranách. Příběh jako takový je velmi naivní a moc mě nebavil. V sérii určitě pokračovat nebudu.

Kni-holka
10.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Vítejte v Ravce - kdysi mocná zem je spustošena válkami a panuje zde všudypřítomný strach z Vrásy stínu. Grišové, příslušníci mocného řádu kouzelníků, kterým vládne záhadný Temnyj, díky kterému mají jisté bezpečí i pozici, jsou pod nadvládou krále, který jejich moc využívá nejen k obraně. I nadále jsou v některých zemích zabíjeni a mezi lidmi panuje vůči nim všeobecný strach i jistá nenávist.

Seriál na Netflixu se od knihy moc neliší. Ale v knize jsou postavy popsané do hloubky a my se tak lépe do nich dokážeme vžít. Proto jsem si díky knize ještě více oblíbila Alinu Starkovou - Světlonošku - a naopak mě překvapila postava Temnyje.

Smutný, ovšem v jistém smyslu dost reálný, je osud Aliny. Sirotek, který se musel být o své místo a má velice nízké sebevedomí o svém vzhledu. Najednou se ocitá v situaci, kdy se z nuly stává Svatou a zachránkyní cele Ravky. Poprvé něco znemaná a neví, jak se k tomu má postavit. I když ví, že je Temnyj nebezpečný, tak to přehlíží a slepě mu věří. Je do ní zamilovaný? A ona do něj? Sama neví. Ale chtěl ji a to možná stačí. Co víc značí nezkušenost mladé dívky? Ponaučení je jasné. Dávejte si pozor na mocné muže.

Krásně je zde nastíněno pouto mezi ní a jejím kamarádem Malem. Ona ho miluje již dlouho, ovšem, jak to tak bývá, jemu to nedochází, či si to nechce připustit. Je to i láska k němu a strach z toho, že ho ztratí, co v ní nakonec probudí sílu světla. Svou oddanost jí dokáže, když i přes jeho nelibost ke grišům se Aliny nevzdá. Najde pro ni posvátného jelena, zachrání ji a jejich přátelství nakonec přeroste v lásku.

A pak je tu postava Temnyje. Na jednu stranu se mu nemůžeme divit. Svět, kde síla grišů něco znamená, spěje ke konci. Chce je osvobodit od královské tyranie. Vzít moc do vlastních rukou a nastolit mír. Mír za jeho podmínek. Pokud to tedy opravdu je netvor, umí to bravurně skrývat. Ale přiznejme si. Temná strana je vždycky svůdná

Nezapomeňme taky na jeho poslední slova. "Mě neutečeš, Alino." Jsem zvědavá na další díl

Martina852
08.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Už dlouho plánují, že si Grišu a Šest vran od Leigh Bardugo přečtu a to chci učinit ještě před shlédnutí seriálu. Protože obvykle knihy jsou lepší než seriál či film.
Musím říct, že do děje jsem vplula snadno a styl spisovatelky se mi zalíbil. Zatím trochu plavu ve zvláštních názvech a barev keft, které odlišují každou Grišu, ale myslím že při četbě dalších dílu v tom budu zase mít o trochu jasněji.
Zradu od Temnyje jsem moc neočekávala, ale bylo mi jasné že přeci jen nezíská nad Alinou moc a ona díky daru milosrdenství nad jelenem Černého heretika porazí. Proto ta jedna hvězdika za předvídavost.
Jsem tedy zvědavá na další díl a kam osud naše dva hrdiny zanese.

Fallenyard
27.11.2021 4 z 5

Knížku jsem si přečetla až po Vranách a přijde mi jednoznačně daleko pohádkovější a méně napínavá, ale stále velmi dobrá. Děj je dynamický, nikde nedrhne, všeho tak akorát a dává to smysl. Oceňuji, že kniha není překombinovaná, jak je častým jevem u řady YA fantasy knih vydaných po roce 2005.

jancapen
20.11.2021 4 z 5

K Bardugo jsem se dostala přes recenze a jako velký fanda fantasy jsem si říkala, že si od ní musím něco přečíst. Už mám za sebou Devátý spolek a Trnitou řeč, tak nadešel čas vrhnout se na Grišu. Knížka pro mě rozhodně nebyla zklamáním, ale zároveň jsem možná čekala něco víc. Devátý spolek, který se odehrává v úplně jiném světě, se mi možná líbil o malinko víc. Tento příběh je o tom, kterak chudá a neoblíbená dívka ke štěstí,moci a nakonec i k lásce přišla. Děj se vyvíjel tak nějak podle očekávání, část po útěku z hlavního města mi přišla trochu míň záživná, o to víc mi to ale vynahradil konec, kde děj pěkně vygradoval. Z celé knihy mě nejvíc zaujala postava Temnyje, tak jsem zvědavá, jak se i jeho dějová linka bude dále vyvíjet.

deedulka
14.11.2021 4 z 5

Na Grišu jsem slyšela jen samou chválou a musím říct, že oprávněnou. Alina je sympatická hrdinka a její putování od života sirotka jsem četla s neskrývaným zájmem. I mužské postavy si získaly moji pozornost a příběhu dodávaly šmrnc. Prostředek knihy byl trochu slabší, ale zbytek byl skvělý a napínavý. Těším se na další díly a určitě si po dočtení celé série nenechám ujít i filmové zpracování. Plusové body si zaslouží také nádherná obálka, která přímo láká k přečtení skvělé fantasy.