Svetlo nad Akvinom
Louis de Wohl
Historický román napínavo vykresľuje životné osudy veľkého mysliteľa a teológa Tomáša Akvinského. Autor jeho postavu zobrazil na pozadí napätia medzi politickou a duchovnou mocou tým, že proti tomuto bojovníkovi ducha postavil Fridricha II. von Hohenstaufen – človeka posadnutého mocou a bez škrupúľ zneužívajúceho silu zbraní. V dramatickom života Tomáša Akvinského autor zachytáva veľké udalosti v jeho živote. Jeho vyhnanie Fridrichom z kláštora v Monte Casino, keď mal 15 rokov, cez dobrodružný útek zo zajatia v hrade Monte San Giovanni, štúdiá v Paríži a Kolíne, neskôr jeho rozsiahlu prednášateľskú činnosť v Paríži a Taliansku, až po jeho predčasnú smrť v štyridsiatom deviatom roku života... (mestská knižnica Bojnice)... celý text
Romány Náboženství Historické romány
Vydáno: 1993 , EffektOriginální název:
Licht über Aquino, 1950
Kniha se mi moc líbila tam, kde mluvila přímo o Tomášovi. To jsem se cítila v pozici zamilované, která někde zaslechne chválit svého vyvoleného z důvodů, pro něž si jej velmi cení sama, a prožívá tichou radost, že i jiným je jeho krása zjevná.
Ale zbytek příběhu mě příliš nebavil.
Autor se snaží přiblížit život sv. Tomáše Akvinského, který jako mladík vstoupil do řádu Dominikánů.
katolická církev světci mystici svatý Tomáš Akvinský, 1225-1274 Fridrich II. Štaufský, císař a král, 1194-1250Autorovy další knížky
2014 | Longinovo kopí |
2011 | Dobývat nebe |
2015 | Tiché světlo |
2014 | Nepokojný plamen |
2012 | Svatá Jana z Arku |
Další z autorových románů o světcích na osvědčené linii vyprávění okolím hlavního hrdiny - u Tomáše Akvinského se to vydařilo tím spíš, že sám byl skutečně v pozadí dějů, ale působil přesně tak, jak vyjadřuje titul celé knihy. Příjemná četba, občas trochu dojemná, ale - alespoň pro mne - dobře vystihující svého hlavního hrdinu.