Symbiotická planéta: Nový pohľad na evolúciu

Symbiotická planéta: Nový pohľad na evolúciu
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467057/bmid_symbioticka-planeta-novy-pohlad-na--iiQ-467057.jpg 5 14 14

Kniha významnej americkej biologičky je o planetárnom živote a planetárnej evolúcii, ako aj o zmenách našich názorov na tieto dve oblasti. Ak možno hovoriť, že má aj istý podtext, tak je to výskum, konkrétne vedecký výskum, a množstvo zvratov a metód konania, ktoré ho môžu podporovať, alebo naopak, brzdiť.

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Kalligram (SK)
Originální název:

Symbiotic Planet: A New Look At Evolution , 1998


více info...

Přidat komentář

NGC6715
03.12.2021 3 z 5

Dobré, ale na mě trochu moc životopisné a popisné.

PeterPetrik
29.03.2017 5 z 5

Sympatická kniha od sympatickej autorky. Pre milovníkov fyziológie povinnosť :). V záverečnej kapitole je taktiež stručne vysvetlená teória Gaia.


bulat
06.01.2017 4 z 5

Nie so všetkým v tejto knihe plne súhlasím, ale aj názory, nad ktorými som zdvíhal obočie nútili k zamysleniu. Nepovažujem symbiózu za jedinú, ani za najdôležitejšiu silu v evolúcii, ale svoje miesto v nej určite má, minimálne v raných fázach života. Autorke patrí miesto v biologickom panteóne za objav mikrobiálneho pôvodu mitochondrií a plastidov.

Gimli
02.05.2014 5 z 5

Pro mě byl pohled Margulisové na evoluci skutečně nový. Její úvahy a práce o symbiogenezi jsou mnohem hlubší a zajímavější než pouhé tvrzení, že mitochondrie a chloroplasty jsou bakterie. Například symbiogenetické vysvětlení sexu mi zatím připadá nejelegantnější ze všech vysvětlení, s nimiž jsem se setkal. Symbiotická planeta je zároveň skvělý rozcestník na mnoho dalších knih, které se tématikou zabývají mnohem podrobněji.

PS: Netušil jsem, že Lynn Margulisová byla manželkou Carla Sagana, s nímž má dvě děti. Teď už to vím :-)