Syndikát - Leoš Kyša | Databáze knih

Syndikát

Syndikát
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545616/bmid_syndikat.jpg 4 306 306

Tohle není sci-fi. Tohle je příběh, co se stane. Kriminální. Nový detektivní příběh z pera autora Sudetenlandu. Příběh z budoucnosti tak blízké, že než knihu dočtete, určitě se stane. Možná, že každému z vás.

evaval
předevčírem 3 z 5

Kniha z blízké budoucnosti o tom, jak lze využít, nebo zneužít umělou inteligenci. Určitě každý z nás ví, jak je svět počítačů a dnes často skloňované AL důležité. Prakticky není obor, který by se dnes obešel bez počítače, bez aplikace, umělé inteligence. Ale jak je známo, i ten nejlepší záměr se může vymknout z rukou.
Jde o příběh dvou kamarádů, vlastnící firmu na výrobu dronů, které se následně využívají v zemědělství. Skvělá myšlenka a určitě dobrý nápad, který by hlavním postavám zajistil příjem a slušně je uživil. Všechno běží skvěle až do dne, kdy z firemního účtu zmizí značná částka peněz. V tuto chvíli začíná boj s časem a oba hlavní hrdinové se vrhnou do pátrání, které je zavede opravdu daleko a hluboko do nitra umělé inteligence, která musím říct, že může být děsivá.
A nebyl by to autor, aby se v knize neobjevil sex, nějaká ta krev a hlavně humor. Za mě se četlo velmi dobře, postavy jsou uvěřitelné a určitě vás budou bavit, já jsem si to užila a určitě doporučuji.

PosPol
předevčírem 1.5 z 5

Zatímco Černá Smečka mě bavila, Sudetenland pro mě byl utrpení. Je jedno, co píše Kyša a co Kotleta, jsou to jen pseudonymy toho stejného mozku. A že je to mozek plný fantazie a prasáren. Na Syndikát jsem se vlastně moc těšila, marketing měl obrovský, nadšené ohlasy a spokojenost čtenářů slibovaly dobrý příběh. Akorát, že vůbec...

Nechápu to haló okolo. Nechápu ty tajnosti. Kotleta píše brakovou literaturu, jednu za druhou a za mě je to v pohodě, protože je po ní velká poptávka. Ale proč musí někdo brak převléknout do sexy slušivého obleku? Vždyť se podívám a pořád tam vidím toho vesnickýho Milana, jak si drbe rozkrok...

Kniha je o umělé inteligenci. Geniální, chválím, začátek byl sice vleklý, ale zajímalo mě pokračování a především závěr. Jenže s každou další stránkou jsem měla chuť odložit, až jsem někde v poslední třetině chytla slušnou čtecí krizi. Krátké věty působí svižně, ale zároveň dělají příběh plytkým. Každá druhá věta je gag, cynismus, ironie a prostě nelze brát nic z knihy vážně, i kdybych nakrásně chtěla. Vlastně jsem měla pocit, že čtu nějakou stand-up comedy šmrncnutou detektivkou, thrillerem, erotikou a spoustou dalšího, asi aby si vybral úplně každý čtenář.

Ke konci přichází na řadu opět šukání, které by se v reálu určitě nestalo. Ostatně kniha je plná vulgarismů a neustále se točí okolo prcání a pohlavních orgánů. Na to jsme ale u Kotlety zvyklí, takže proč ne. Stejně tak překompinovanost zápletky, šílený závěr a nestandardní postavy. Proč mi to tentokrát vadilo? Asi proto, že dle marketingu mělo jít o nevídané dílo, něco, co tu ještě nebylo. A dostala jsem naopak něco, co tu bylo už tolikrát.

Tahle kniha je pro mě skvělou ukázkou toho, že 100 čtenářů = 100 názorů. A to je na knihách úžasné! Proto nikdy neříkám - nečtěte tuto knihu, ale naopak. Přečtěte si ji a pojďme o tom diskutovat! U této knihy jsem měla pocit, že byla napsaná jen proto, že je Kyša novým koněm do stáje KD. Literární úroveň mě neuchvátila a na to, jak očekávaný hit to měl být mě fascinovalo to velké množství chybějících uvozovek u přímých řečí. Hodnotím 1,5/5* za rešerši, která určitě předcházela a za úžasné varování, kam až může slepá oddanost AI vést...

painthers
06.03.2025 3.5 z 5

Moje prvotina s tímto autorem a super! Čtivě napsáno, zezačátku jsem se od toho nemohla odtrhnout. Tolik sexuální tématiky tam možná být ani nemuselo, ale zpracování docela náročné zápletky mi přišlo dobré.

Axis
02.03.2025 2.5 z 5

Ač mám Kyšu/Kotletu velmi rád, tak tohle mě totálně minulo. Asi i proto, že vykrádá jiné a zajímavější knihy. I když vykrádá, možná je nezná, nikdy je nečetl, ale někdo před ním podobné téma (např. Daemon - Daniel Suarez) naplnil mnohem lépe a věrohodněji. Nemohu tedy jinak a dát průměr za rychlý spád a klasicky čtivý styl.

Honey0105
27.02.2025 4 z 5

A ono je vlastně úplně jedno, jestli je na obálce napsáno František Kotleta nebo Leoš Kyša. Humor zůstává stejný, jen mizí sci-fi prvky. Sex je tam stejně, střílení a trocha krve taky. Za mě autor nezklame prostě ani svým jménem, ani pseudonymem.
Syndikát se mi líbil a bavil. Za mě zase sympatické hlavní postavy. Mělo to rychlý spád a dalo se to přečíst na zátah. Navíc zajímavý konec. Sláva a hurá, těším se na další knihy z pera autora, ať už budou z jakéhokoli žánru.

NemmamSlov
25.02.2025 5 z 5

Syndikát je kniha, ktorá sa odlišuje od iných Kotletových kníh. Tento príbeh je realistický a zaoberá sa aktuálnou témou umelej inteligencie. Je to výborná kniha, s ktorou som maximálne spokojný. V porovnaní so Sudetou je výrazne lepší. Autor dokázal napísať knihu na vážnu tému, a nie len bežnú zábavnú literatúru.

Dej sa točí okolo dvoch podnikateľov, ktorí úspešne prevádzkujú firmu zameranú na poľnohospodárske drony. Komplikácie nastanú, keď im ukradnú úspory určené na projekt. Ich snaha o objasnenie situácie ich však privedie do nebezpečných okolností.
Obsahuje prvky ako smrť, sex a humor v štýle Kotletu, avšak v miernom rozsahu. Príbeh je napínavý a vyhýba sa prehnanej technickej terminológii.

Ruya
23.02.2025 3 z 5

Je fajn, že se Leoš nebojí her s novými tématy. Syndikát sice mojí ajťáckou duši neurazil, ale tam kde jsou první dvě třetiny spíše seriózní a klidné, se v závěru najednou probudí p. Hyde (F.Kotleta) a prázné nábojnice + sex se stanou každodenním chlebem, což působí poměrně rozporuplně.
Co mi trochu vadilo, byla velmi častá "reklama" na Bolt, i v situacích, kdy to příliš smyslu nedávalo. Pevně ale věřím, že tak hlubo jsme snad ještě neklesli aby se jednalo o záměr.

martin6849
21.02.2025 3 z 5

Kotleta na tlumících prášcích. Nicméně aspoň to nepravděpodobné šukání si nemohl odpustit. Myšlenka dobrá, děj řekněme zajímavý a nečetlo se to špatně. Ale zas tak oslnivé to nebylo... A bohužel závěry jsou Kyšova/Kotletova slabina, tenhle byl opět dost urychlený a odfláknutý.

kristyna21
21.02.2025 3 z 5

Asi jsem po všestranné chvále této knížky očekávala něco trochu jiného. Hrozně mě zklamal styl, jakým autor píše, i když zápletka je zajímavá a docela neotřelá. Celkově jsem ale bohužel rozčarovaná.

Maraiser
21.02.2025 3.5 z 5

Začátek takový, že jsem si říkal, zda mám pokračovat. Nakonec se to ale rozjelo a vyšlo z toho docela pěkné krimi. Na prdku jsem se z toho úplně neposadil, ale bavilo mne to.
Jen teda fakt nevím, zda by se při nabídce tykání někdo představil jak "Jan" :-)

zluk
19.02.2025 3 z 5

Přepálenost Kotletovin úplně nemusím, ale tohle jsem si ze zvědavosti koupila do letadla na dovolenou. Začátek byl takový uspávací, což mi zase tak nevadilo, páč jsem se v tom letadle i vyspala. Pak se to vcelku rozjede a od půlky to dá člověk na jeden zátah. Je to taková nenáročná jednohubka pracující s poměrně aktuálním tématem AI, která je pro mnohé strašákem.
Samotný příběh mi nepřijde nic extra, takový odpočinkový průměr s haha humorem, který nenadchne, ale ani neurazí.

MisakCZE
18.02.2025 3.5 z 5

Nevím jak hodnotit, abych nespoileroval ... tak tedy ... celkem dobrá kriminálka, zcela jistě nadčasová, o takových gangstrech budoucnosti.

Ivushaak
17.02.2025 4.5 z 5

Čtivější než bych čekala s velmi aktuálním tématem umělé inteligence. Hlavní postavy jsou lidské, uvěřitelné a mají své mouchy. Tentokrát se nedočkáme hektolitrů krve a cestičky z mrt*ol, což mě osobně nevadí. Nechybí humor Kotletovi vlastní.
"Už nepoznáš jestli je na fotce skutečný člověk, nebo ne. Když mi někdo pošle dickpick, ani nevím jestli je to skutečný péro, skutečného člověka."

Kniha by si klidně zasloužila pokračování.

Taurian
16.02.2025 4 z 5

Jo. Četlo se to velice dobře, knížka baví, je to napínavý.
Celou dobu si říkám, že to není tak daleko od dnešní reality a celkem dobře mrazí hláška na knize "Tohle je příběh, který se stane."

QEDS
16.02.2025 5 z 5

Velice čtivá kniha. Méně sexu, nadávek a krve, ale to vůbec nevadí. Aktualní téma, které je extrémně přitažené za vlasy, ale to bude vadit snad jen těm, kteří se vyznají a pohybují ve vývoji AI. Když pominu tento fakt, tak mě kniha hodně bavila. Postavy jsou uvěřitelné, drží své role až do konce a nijak nevybočují z děje. Neuškodilo by trochu více rozvést minulost hlavních postav aby se člověk lépe vcítil. Suma sumarum, super čtivo a doufám, že bude další díl.

Dani25
16.02.2025 4 z 5

No áno, už nebudeme mať obavy z mimozemšťanov, ale z toho čo je naozaj momentálne bližšie našim životom, teda AI. Všimli ste si, že v knihe chýba kapitola 12? Žeby zapracovala AI? :)
"Už ani nevím, kdo je kdo. Když ti cinkne zpráva na messengeru, tak netušíš, jestli je to AI chatbot, který tě chce okrást o peníze nebo donutit k volbě prezidentského kandidáta, který si na to najal IT firmu. Už nepoznáš jestli na fotce je skutečný člověk, nebo ne. Všechno je umělé a falešné. A lepší, než kdy stvoří většina z nás."
"Člověk nikdy nepřekonal Boha, pokud kdy existoval. Ale to, co jsme stvořili, nás překonalo víc, než jsme si kdy uměli představit..."

gretl74
15.02.2025 4 z 5

Tak Nobelovka z toho asi nekápne, není to "velká literatura", ale vyděsilo mě to na deset hvězdiček ...

zbuy
15.02.2025 5 z 5

Velice čtivá kniha, přitom nemusí téct z každé druhé stránky hektolitry krve, ani není nutné, aby mezi vystřelenými náboji lítaly drsné hlášky. Autor kápl na velmi zajímavé aktuální téma, až mě mrazilo z toho, že by se tohle mohlo za pár let/měsíců doopravdy stát. Paráda, doporučuji.

kuruteku
12.02.2025 5 z 5

Jednohubka, ale děsivá. Umělá inteligence se asi ještě klonovat neumí, nemá ctižádost být perfektní, je bez emocí, ale určitě už někde někdo připravuje své Syndikáty. Čím méně stop, zvláště digitálních, tím lépe. A mladým jeden vzkaz - život je jinde, chraňte si ho.

JB01
12.02.2025

Skvělá knížka, Kyša prostě umí tyhle věci psát, navíc kniha odkazuje na věci, se kterými se potýkáme v současnosti, skvělý tah. Možná konec malinko uspěchaný, ale já jednoznačně doporučuji.