Syndikát přehled
Leoš Kyša
Tohle není sci-fi. Tohle je příběh, co se stane. Kriminální. Nový detektivní příběh z pera autora Sudetenlandu. Příběh z budoucnosti tak blízké, že než knihu dočtete, určitě se stane. Možná, že každému z vás.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Syndikát. Přihlašte se a napište ho.
Bojuvky AI proti AI :D Tak nejak docteno, ale rozhodne by uz autor nemel psat jen proto aby neco sesmolil a prodal, pokud ho to uz nebavi, mel by skoncit. Uplne jasnym prikladem jsou serie Legie, Sudetenland, Cerna smecka, Syndikat. Nejlepsi knihy byly serie Narez a Perunova krev, a dejme tomu jeste Spad, ostatni uz za moc nestoji. Necele 3 hvezdy, vic tomu dat nemuzu
Po dvaceti letech v IT korporaci (třebaže žádný ajťák) a po osobní zkušenosti krádeže FB účtu (i po roce bez nároku na získání zpět) pro mne bylo téma hodně aktuální. Umělá inteligence stejně jako kyberkriminalita mě děsí hlavně svou neuchopitelností a nevypočitatelnými možnostmi.
Syndikát je bez diskuze skvělý a má vše, co má dobrá kniha mít - aktuální téma, originální příběh, realistické postavy, detektivní zápletku, nečekané zvraty a skvělý humor. AI jako skutečnost dnešní doby je tu popsaná věrohodně a živě a její výhody jsou zřejmé a naprosto úžasné, ale jako i v případě ohně, je to "dobrý sluha, ale špatný pán". Jak už tu někdo ve svých komentářích přede mnou poznamenal, téma je děsivé nejen tím, jak je reálné, ale i tím, že si tu reálnou hrůzu spousta lidí vůbec nepřipouští a vlastně ji kromě pár odborníků nikdo nechápe jako hrozbu. Po dočtení stále ještě příběh zpracovávám a souhlasím s anotací, že to může padnout na každého z nás.
Stručně: opravdu realistický thriller, který stojí za to si přečíst.
"Vyloučíme-li všechno nemožné, pak to, co zůstane, musí být pravda, ať je to jakkoli nepravděpodobné," připomněl jsem si Karla citujícího Sherlocka Holmese, ale napadlo mě, že tady je už asi možné naprosto všechno.
10 nejčtenějších knih (prosinec)
15.12.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (49. týden)
12.12.2024
Náměsíčník, Ztracená koruna a další knižní novinky (48. týden)
24.11.2024
Kniha Syndikát v seznamech
v Mé knihovně | 143x |
detektivní a krimi romány česká literatura umělá inteligence, AI české detektivky a krimiAutorovy další knížky
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Dobře napsaná kniha,jen doufám, že takováto doba nepřijde.