Ta věc s Rachel
Caroline O'Donoghue
Když Rachel, studentka pracující v knihkupectví, potká Jamese, je to láska na první pohled. Nespoutaný a extravagantní James, který trvá na tom, že je heterosexuál, navrhne Rachel spolubydlení, čímž se zrodí přátelství, které oběma změní život. Společně vyvádí v ulicích Corku a snaží si udržet bohémský styl života, zatímco se oni i celé Irsko potácí na hraně finančního krachu. Když se Rachel zamiluje do svého ženatého profesora, doktora Freda Byrnea, James jí pomůže zorganizovat v knihkupectví, kde oba pracují, autorské čtení, po kterém ho Rachel hodlá svést. Ale Fred má jiné touhy. Tak započíná série tajemství a kompromisů, které propletou osudy Jamese, Rachel, Freda a Fredovy okouzlující, maloměšťácké manželky. Román Ta věc s Rachel je literárním triumfem plným bolístek z neopětované lásky a drsného humoru.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , MetaforaOriginální název:
The Rachel Incident, 2023
Zábavný a duchaplný příběh o tom, když je vám přes dvacet, dokončujete školu a snažíte si dát do pořádku život, který je vším, jen ne spořádaným.
Caroline ODonoghue napsala román plný sporných osobností, které vás budou nutit otáčet stránku za stránkou. Přestože se budete možná pohoršovat nad některými rozhodnutími, šanci zaujmout mají hlavně naivní pokusy dospět v potápějící se ekonomice Irska.
Styl vyprávění je poutavý, vtipný se smyslem pro detail. Při čtení jsem měla mnohokrát dojem, jako kdybych nečetla fikci, ale nějaký reálný příběh o lidech, které znám, což na mě udělalo dojem.
Titul bude pro ty, kterým se zalíbily Rozhovory s přáteli a Frankenstein a Cleopatra. Já jej budu doporučovat ještě dlouho.
Knížka, co se čte sama. Je to rychlý, svižný, chytne to hned od začátku a pustí až na konci.
Knihou nás provedou postavy jako od Sally Rooney, ale za mě v něčem asi trochu reálnější.
Rachel a James jsou mladí, každý z jiného sociálního zázemí, a jsou nejlepší kamarádi. Žijí dost divoké mládí v jednom bytě v Irsku a tak nějak se hledají.
Ač to celý stojí na vztazích, touze po lásce a vlastní nejistotě, tak to zároveň otevírá spoustu podstatnejch témat jako práva na potrat, ekonomickou krizi nebo třídní rozdíly.
Pokud chcete něco svižnýho, zajimavýho a dobře napsanýho, doporučuju!
Už od prvních stránek jsem trošku bojovala se stylem napsaného textu. Bylo to, jako dostat energetický šok, kdy mozek autorky jede na plné otáčky a zběsilým tempem se sypou informace. A tak při čtení máte pocit neskutečné rychlosti přeskakování jedné myšlenky do druhé a jedné narážky k jiné. V podstatě to byl jeden obrovský monolog bez nadechnutí, který bylo někdy těžké stíhat sledovat.
V knize je spousta zmínek různých jmen, mezi nimi i spisovatelů, jelikož hlavní postava Rachel pracuje v knihkupectví, ráda čte a později získá práci jako novinářka. Bohužel většina z nich pro mě byla veliká neznámá, takže mnoho narážek jsem prostě díky tomu nechápala. Stejně jako to, že jde především o irské prostředí v době finanční krize a některé věci té doby a toho místa mi nešly tak úplně do hlavy.
Celé je to pojmuto jako vyprávění hlavní hrdinky o její minulosti, jejím mládí. Začalo to na vysoké škole, mluvila o svém gay nejlepším příteli, o svých milencích, profesorovi ze školy a dalších lidech. Popisovala svůj divoký život, mladické názory, prostě všechno. Prokousávala se svými zběsilými myšlenkami a vzpomínkami až do současnosti. Občas to byla šílená jízda, kdy do tohoto vzpomínkového maratonu míchala přítomnost. Takže vznikal frmol informací.
Bohužel v tomhle ohledu se mi tato osoba moc nelíbila. Její způsob bytí je mi naprosto cizí, byla příliš divoká. Samé opíjení, sem tam drogy, flákání školy, nezodpovědnost, odmítání být více dospělá, některé její názory a celkový způsob života. Byla mi absolutně nesympatická. A její spolubydlící nebyl o nic lepší. James zase pro změnu sice jako postava byl povahově asi příjemnější, ale jeho přelétání mezi jeho jednorázovkami tuhle image trochu kazilo. Což se dá říct i o ní, ale nebudu zabíhat do detailů.
Kniha je hodně zvláštní, netypická, hodně výřečná. Zabývá se kniha tématy, které v celkovém pohledu na mě působily tak trošku depresivně. Popravdě nevím, co si přesně myslet, ale kdyby mi byly postavy sympatičtější, asi bych byla více nadšená.
Často se mi nestává, že bych nevěděla, zda hlavní hrdince fandím, nebo zda je úplně na facku :) Rachel ale musíte i tak milovat, bude vám zcela určitě připomínat vás samé v určité fázi vašeho života. Ztřeštěná, rozpačitá, zamilovaná do lásky. Moc mě to bavilo!
Je to takový trochu šílený příběh ze života. Studentka Rachel, která si přivydělává v knihkupectví, vymyslí spolu se svým kamarádem Jamesem plán, jak svést svého (ženatého) profesora doktora Byrnea. Ale nejen tento plán se zvrtne, protože Rachel s Jamesem jsou nerozlučná dvojka a nedají na sebe dopustit. I když se děj odehrává v době finanční krize v Irsku a tématem by měla být kniha spíš smutná (nedostatek peněz, nezaměstnanost, právo na potrat), vyprávění Rachel je plné suchého humoru a krásně se to četlo.
Naordinovala jsem si irské autorky: Sally Roony - Kdepak jsi krásný světe (dávám **) a Caroline O'Donoghue - Ta věc s Rachel (dávám ******) . Pro mě jednoznačně vyhrává Caroline O'Donoghue. Ráda bych napsala oddechovka, což vlastně i byla, jen se kniha nedala odložit, byla to skvělá smršť. Hlavní hrdinka Rachel se osamostatní, najde si pronájem s novým kámošem Jamesem a rozjedou život objevující jízdu. Kniha nepopisuje jen běžný láska + party život mladých, ale i strasti, které jsou přes hlavní hrdiny ukázány na rozdílných sociálních skupinách. Irsko se topí v ekonomické krizi, škola je k ničemu pokud nikoho neznáte, profesorská autorita je v háji, James se seznamuje se svou orientací a Rachel řeší právo a finance na to moci rozhodnout o svém vlatním těle. Stručné, úderné, napínavé, vzdělávací a vtipné. Za mě TOP :)