Bouřkový drak
Paula Harrison
Tajemní zachránci série
1. díl >
Sofie pracuje na zámku jako služebná a vůbec nedoufá, že by se to mohlo změnit. Pak ale najde dračí mládě, které spadlo z oblohy, a světe div se. Rozumí jeho řeči! Dozví se, že kouzelná zvířata v království jsou v ohrožení a že je potřeba jim pomoci. Dokáže Sofie ukrýt a vyléčit zraněného dráčka, aby mohl odletět domů? Zvládne dát dohromady skupinku přátel, kteří by byli stejně odvážní jako ona a pomohli jí zachránit další ohrožená zvířata?... celý text
Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2017 , Fragment (ČR)Originální název:
The Secret Rescuers The Storm Dragon, 2015
Předčítáno. Na to, že je to kniha pro mladší syna námět zaujal. Jen bylo vidět, že už mu chybí ta složitost příběhu. Přesto ho příběh zaujal a budeme číst i další díl.
Musím říct, že příběh je sice jednoduchý, otevření prostoru pro další příběh prvoplánové, ale na druhou stranu po několika naprosto příšerných knihách pro děti mi tohle přišlo celkem smysluplné a milé.
Jednoduchý, černobílý příběh na pomezí pohádky a fantasy, který by měl oslovit čtenářky či posluchačky ve věku 5-9 let. Netuším, jestli by hlavní hrdinka se smetákem místo meče upoutala skříťata s bimbáskem. Hodná a statečná Sofie, kouzelná zvířata v nouzi (napoprvé draci), zlý rytíř – prostě nepřevratná klasika, ovšem příjemně čtivá. Jen korektury mohly být o něco pečlivější. Menší formát knížky příliš neprospěl ilustracím; vypadají nakreslené tužkou, tahy jsou poměrně nevýrazné a k prozkoumání detailů to chce dobré oči.
Z pohledu staré Metly, pokoušející se napodobit dětskou optiku, si „Bouřkový drak“ vysloužil 70%. Moje princeznička má jako obvykle vyšší mínění, roztomilý dráček a jeho dívčí kamarádka si ji spolehlivě omotali kolem prstu (drápku?)… a já se pro jednou rozhodla ustoupit: 85%. Další díl ze série „Tajemní zachránci“ už čeká coby dárek k cácorčiným narozeninám.
2017 | Bouřkový drak |
2018 | Nebeský jednorožec |
2020 | Kitty a první noční dobrodružství |
2020 | Kitty a kouzelný Zlatý tygr |
2019 | Šarlatová liška |
Sérii Tajemní zachránci bych doporučila pro děvčata ve věku tak 4-6. Celkově bych řekla, že je to dobrý úvod do žánru fantasy. Komplikovanost zápletky se totiž pohybuje na úrovni pohádek (tedy černobílé postavy, kde je hned jasné, co od koho čekat, a menší děti tak děj snadno pochopí). Série dětem představuje jiný svět, draky, jednorožce, kouzla, nějaké ty náznaky fungování univerza (o skutečném univerzu se sice mluvit nedá) a tak. Prostě je to pohádka, ale ne tak úplně.
Bouřkový drak je úvodem do celé série, ale obsahuje i napínavé kapitoly (samozřejmě přiměřeně k věku) a dějové zvraty. Hlavní hrdinka je milá a sympatická, ilustrace jsou moc pěkné, byť černobílé.