Svedectvá tiel

Svedectvá tiel
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387196/bmid_svedectva-tiel-1VR-387196.jpg 4 1082 1082

Som Jude Fontainová a pred tromi rokmi som zmizla bez stopy. Môj prípad sa nedoriešil, a kým naň v archíve sadal prach, snažila som sa prežiť nepochopiteľný zvrat osudu – vlastný únos šialencom, ktorý ma týral v pustom dome na okraji zamrznutého Minneapolisu. Bola som odrezaná od sveta, zvukov, slnka, ľudí, a aby som dokázala predvídať konanie svojho väzniteľa, učila som sa v ňom čítať. Každý výraz, pohľad, jemné gesto, úškrn – vo všetkom sa skrývali významy, ktoré mi pomohli prežiť. Navždy ma zmenili. Už nedokážem vidieť len tvár, vidím jej príbeh. Jude Fontainovej sa podarí utiecť vďaka pravidelným výpadkom elektriny, ktoré už niekoľko mesiacov sužujú Minneapolis. No život na slobode ju mätie a jej novonadobudnutá schopnosť čítať ľudí ju aj iných často privádza do rozpakov. Nič nie je ako predtým. Je sama, prehnane vnímavá, trápi ju štokholmský syndróm, klaustrofóbia a takmer nulové vyhliadky na normálnu budúcnosť. Túži po jedinom – vrátiť sa na oddelenie vrážd a zamestnať si hlavu. Podarí sa jej to a hoci jej nový partner Uriah Ashby ju otvorene považuje za blázna, pracujú spolu na prípade nezvestných mladých dievčat. Všetko nasvedčuje tomu, že si samy siahli na život, a predsa čosi nesedí. Ozývajú sa ich zúfalé matky, dejú sa čudné veci, spletajú sa nepravdepodobné nitky... a k tomu všetkému Jude aj Uriaha dobieha vlastná minulosť.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)

The Body Reader, 2016

Nelly
28.10.2020 4 z 5

Kniha mne asi nejvíce oslovila vykreslením hlavní ženské postavy - její silou, ale i slabostí. Co se týče detektivní zápletky, tam už to bylo slabší, skoro vůbec se v knize nepátralo, detektivům vše nějak spadlo do klína. Další díly si určitě přečtu, abych viděla vývoj Jude, protože je mi sympatická.

Ira13
25.10.2020 5 z 5

Přečteno za den (, ale jen proto, že jsem lehla). Knížka zajímavá, napínavá, měla spád a žádné zbytečnosti okolo. Bylo mi až líto, že má tak málo stran. Omylem jsem sáhla hned po 2.části a nedocházeli mi některé souvislosti. Ale nevadí. i tak se dá číst. Za mě super

dezorientovana
24.10.2020 3 z 5

První díl detektivky za mě dost průměrný. Podle recenzní jsem osobně čekala více. O hlavní hrdince se toho moc nedovíme, jen poměrně všeobecný postoj Jude k její životní situaci. Některé popisy mě přišly zbytečné, které knihu ničím neoživily. Některé scény za mě moc filmové a typizované. Občas jsem měla dojem, že autorka měla spoustu nápadů a všechny chtěla převést do knihy, což na mě působí poměrně zmatenou návazností vět. Co mě chybělo, tak je detailnější rozbor postav. Jinak se čte kniha poměrně snadno a na večery je to fajn příběh. Od dalších dílů mě to neodradilo.

Pája699
22.10.2020 5 z 5

Krásně strávené dva večery při této knize. Troufám si tvrdit, že autorka má silně našlápnuto na perfektní sérii. Vraha a důvody jsem sice odhalila brzy, ale to knize neubralo na dinamičnosti. Judy a její parťák mi byli hned sympatičtí. Každý má svého kostlivce ve skříni a o tom byla více méně celá kniha. Četlo se to samo a já se už těším na pokračování.

tereza8
19.10.2020 5 z 5

Skvělá kniha, milé překvapení. Vůbec nic jsem od ní nečekala a vyrazila mi příjemně dech. Děj plynul, by záživný, člověk se neztrácel ve jménech, žádné zbytečně nudné pasáže... skvělé, dobře se mi četla a bavila mě, za mě není co vytknout. Těším se na další knihu od této spisovatelky!

lucakuca
18.10.2020 5 z 5

Co o tyhle knížce mám napsat? No asi, že je božíiiii, ne? :-) Detektivka dokonce od konce. Kde všechny detektivky končí (žili šťastně až navěky), tak tahle tam začíná (Opravdu šťastně? Až navěky?) Je to jiné, tudíž perfektní!

vera4669
15.10.2020 3 z 5

Ze začátku smíšené pocity, zda ve čtení pokračovat, nakonec jsem vydržela a určitě nelituju, na prvotinu slušné a uvidíme co ukáže další díl ;)

Nisshoku
05.10.2020 4 z 5

Sľubný začiatok zaujímavej série Jude Fontaine, veľmi zaujímavá kniha a teším sa na ďalšie ^^

Eleanor-ka
03.10.2020 4 z 5

Zpočátku jsem nevěděla, co si o knize popravdě myslet. Všechno se zdálo tak přeefektované, hlavní hrdinka měla působit nevěrohodně. Skoro celou dobu se nic moc nedělo, nikdo neřešil, co za tím může být a na Jude nikdo pořádně nebral zřetel, protože byla podle ostatních psychicky mimo. Na detektivku byla kniha docela tenoučká a tak jsem si říkala, že už mě nemá čím překvapit. Ale ke konci jsem se nedokázala odtrhnout. I když upřímně, celou dobu čtenář tuší, kdo by za tím mohl stát. Vypětí na konci bylo fajn, ale moc mě odhalení pachatele nepřekvapilo.

Uvidime, co přinese další díl. Určitě se do něj pustím.

ivusse
01.10.2020 4 z 5

Trošku překombinovaná se mi zdá, ale čte se dobře. Fajn kniha.

zdenek118
29.09.2020 5 z 5

Poutavý triller od samého začátku. Kniha se mi dobře četla a udržela mě v napětí až do samotného závěru. Trochu smutné rozuzlení příběhu ukazuje, k jakým nechutnostem může docházet i v rámci jedné rodiny, v tomto případě v rodině unesené a týrané policejní vyšetřovatelky Jude.
Dle mého názoru povedená kniha, čtivá i s přihlédnutím k poměrně krátkým kapitolám na sebe plynule navazujícím. Doporučuji ji k přečtení dalším čtenářům detektivních příběhů. Hodnotím 5*

kob
29.09.2020 4 z 5

Bavila mě, už si chystám další díl.

ivzu77
28.09.2020 4 z 5

Za mne další slibná detektivní série. JUDY jsme si oblíbila, fandila jsme ji a jejím instinktům. Měla těžký život, ale návrat a odhalení pravdy byl ještě těžší.... Těším se na další díly.

RikaFerrova
17.09.2020

Přečteno během tří dnů (což je na mě celkem rychlé). Jestli si užíváte citovost, sebezpyt a řečnické otázky - do toho: skvělá kniha. Pokud jste zarputilí kriminalisté a forenzní analytici (a nechcete vyzkoušet jiné spektrum) dejte raději přednost něčemu jinému.

Bavilo mě to, tento styl jsem potřebovala. Rychlá oddychovka se zajímavým příběhem a kapkou vkusného humoru. Další knihu si určitě přečtu.

LilianaFalcon
17.09.2020 5 z 5

Doopravdy mě to bavilo. Nazvala bych to takovým komerčním dobře čtivým thrillerem.

Jana65
11.09.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, měla svižné tempo, jedině co mě zklamalo, že jsem celkem rychle odhalila vraha. Ale už mám připravený druhý díl, tak jsem zvědavá jak se bude hlavní hrdinka potýkat se svým životem.

Mudry
09.09.2020 4 z 5

Určitě jsem četla lepší detektivky, na druhou stranu nemám co vytknout. Mělo to spád bez zbytečných omáček ,děj poutavý a čtivý, napětí také nechybělo. Nemohu souhlasit s komentářem níže .... "Náhledy do únosu " rozhodně měly pro daný příběh význam , stejně jako bylo jasné, že se nejedná o Jude.

Atak
08.09.2020 5 z 5

Poutavě napsáno.

Blanka29
27.08.2020 3 z 5

Kniha má pojednávat o policistce Jude, která přežila únos a následné věznění, ale bohužel jsme se o ní moc nedozvěděli. Ze začátku jsem si myslela, že náhledy do únosu jsou její, ale později jsem pochopila, že se jedná o jinou oběť, která vesměs neměla pro daný příběh význam. Příběh, který by mě zajímal byl spíše o Jude, aby ji mohl čtenář pochopit a případně s ní sympatizovat. Jediný náhled byl, když vzpomínala na své dětství a smrt matky, ale bohužel ji pak vykreslovali jako psychicky narušenou, což moc na sympatičnosti nepřidá...
Nebylo to špatné, ale prostě mám ráda knihy, kdy se můžu s hlavní postavou nějak "spojit". Takhle to bylo takové obyčejné, neosobní....Uvidíme u dalšího dílu, jestli se tam o ní něco víc dozvíme.....

bosorka
25.08.2020 3 z 5

Asi jsem čekala trošku víc. Protože zápletka je velmi nosná, policistka, které se podaří po 3 letech utéct od únosce a zjišťuje, jak těžce se bude zařazovat opět do života a že je z ní po prožitém traumatu vlastně úplně někdo jiný. Myslela jsem, že bude ještě víc vypíchnutá její psychika, více se rozehraje problematika Stockholmského syndromu.
U samotné knihy mi chyběl propracovanější jazyk, některé informace mi přišly nadbytečné (některé zbytečné popisy) a některé zásadní zase chyběly, nebo byly velmi zkratkovité. Vlastně jsme se toho spoustu nedozvěděli a možná bude leccos vysvětleno v dalších dílech série. Asi si je časem i přečtu, Jude i Uraiah mě vcelku zajímají. A pevně doufám, že mi autorka leccos ještě ujasní. 3 a půl.