Tajemství dne D
Gilles Perrault
Vylodění ve Francii a otevření druhé fronty. Konečná fáze fašistického Německa je nevyhnutelná.
Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: 1968 , Naše vojskoOriginální název:
Le secret du Jour J., 1964
I přes velké snahy jsem se do toho nemohl začíst. Nějak jsem pořád hledal souvislosti a přesah, který tam pro mne nebyl.
Skvele napísané. Je až neuveriteľné do akých detailov bolo potrebné naplánovať najväčšiu operáciu 2. svetovej vojny. V tejto knihe je pútavo opísané pozadie príprav na túto akciu a jej uskutočnenie.
Mystifikace, hra na nervy, dvojití agenti, trojití agenti, do detailu promyšlené plány. To všechno a mnohem víc se skrývá v pozadí nejdůležitější operace 2. světové války. Operace Overlord a její Den D je plná otázek. Na mnohé z nich lze najít odpovědi právě v této knize.
Toto je naprosto úchvatné se podívání pod pokličku jedné z největších operací druhé světové války.
To z jakou precizností se plánovala tato operace je opravdu neuvěřitelné, od druhu písku, přes kvalitu půdy, tak aby důležité zařízení, včetně tanků náhodou nazapadlo na pláži a nemohlo následně podporovat průnik do vnitrozemí.
Je to krásná ukázka jak tak velkou operaci bylo možno naplánovat, aniž by abwehr zjitil jakoukoli drobnost a byl se schopen na ní připravit.
Napínavé čtení o tom, co předcházelo invazi spojenců v červnu 1944. Co všechno se dělalo pro zmatení německé špionáže a utajení data a místa invaze. Někdy proto byli obětováni i spolupracovníci z např francouzského odboje. Kruté, ale sama válka je krutá...
Četl vydání z roku 1968. Překlad za padesát let značně zastaral. Je z něj příliš cítit francouzská syntax. Chtělo by to nový nebo aspoň revizi starého (například operace Otarie je Lvoun nebo Seelöwe, skotské landy jsou vřesoviště atd.).
V osmé třídě, v roce 1968, nám z téhle knížky v hodinách dějepisu předčítala paní učitelka Drahošová. Pak přijely ruský tanky a paní učitelka odešla...
Skvěle napsaná literatura faktu. Líčí boj britských špionů s německými tajnými službami i soupeření gestapa a abwehru.
druhá světová válka (1939–1945) invaze Normandie Bitva o Normandii (1944) rok 1944
1988 | Červený pulovr |
1968 | Tajemství dne D |
1999 | V podzemí třetí říše |
2017 | Zločiny kapitalizmu |
Celkově vzato zajímavé čtení. To, že autor občas zabrousil do konkrétnějších detailů mi vůbec nevadilo. Také mu nelze vyčítat, že veškerá fakta některých tajných operací, nebyla v době napsání této knihy plně odtajněna. Trochu horší to bylo se spekulacemi ohledně údajného židovského původu Heydricha a Himmlera. I když autor neměl k dispozici internet, tak fakta byla známa již za války.