Tajemství mezi námi
Laura Madeleine
Vysoko v horách na jihu Francie se osmnáctiletá Ceci snaží žít co nejnormálnější život. Píše se však rok 1943 a normální není nic – a to především ne pro dívku, která se zamiluje do špatné osoby. Zdá se totiž, že skandál by mohl být stejně nebezpečný jako válka, které se podařilo vloudit i do tak zdánlivě zapadlého městečka. O padesát let později se Annie pustí do pátrání po své dávno ztracené babičce. Vyzbrojená pouze stohem papírů se vydává na cestu z Anglie do Paříže, aby konečně nalezla pravdu. Ovšem s tím, jak odkrývá babiččin příběh, odhalí Annie i něco, na co nebyla připravená, něco, co obrátí vzhůru nohama vše, co o své rodině věděla – a co si myslela, že ví i sama o sobě... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
The Secrets Between Us, 2018
Od Laury Madeleine jsem četla před časem román Kde rostou divoké třešně, který se mi moc líbil a tak jsem si půjčila i tuto novinku. Opětovně jsem se ponořila do doby, kdy v Evropě zuří 2.světova válka, byť ve vesničce kdesi na jihu Francie plyne čas pod dohledem italských vojáků celkem poklidně. To se ale změní, zejména pro dívku Celeste, dceru zdejšího pekaře, po příchodu židovských utečencu, kteří doufají, že se zde, skryti vysokými horami, dočkají konce války. Moc pěkný příběh ve dvou časových rovinách, o zakázané lásce v neklidné době a rodinném tajemství, které změní život.
Kniha se mě moc líbila,prolínání minulosti ,součastnosti mám moc ráda,tajemství,smutek,láska,vše tam bylo,,,a moc pěkná obálka,,,
Než si z knihovny půjčím knížku, vždycky kouknu sem na její hodnocení. Někdy se nechám ovlivnit vysokým procentem a na počet hodnotitelů nedbám. Jako třeba teď. Takže za mě - zklamání.
Celeste je venkovská dívka, pomáhá svému otci v pekárně, jako poslušná dcera se provdá podle přání rodičů, i když je přesvědčená, že nedělá dobře. Děj se odehrává uprostřed války, kde na malém území mezi Francií a Itálií jsou soustředěni židovští uprchlíci z různých koutů Evropy. Celeste si najde mezi nimi své přátele a vzniká tím rozpor mezi jejím bratrem i manželem, kteří pracují pro dobrovolnickou milici.Knihou prolíná druhá dějová linka, ve které se ocitáme v roce 1993, Celestu si vyhledá její vnučka Anna a chce po dlouhých letech mlčení získat vzpomínky své babičky na její mládí. Začátek knihy mi připadal vleklý, ale druhá půlka knihy byla víc než napínavá, i roruzlení bylo velice překvapivé. Mohu doporučit s klidným svědomím.
Tajemství mezi námi je velmi pěkná knížka, oddechová, nenáročná na čtení, ale ukrývá na svých stránkách krásný i bolestný příběh, odehrávající se vysoko v horách na jihu Francie ve válečném roce 1943. Příběh se odehrává ve dvou časových liniích, v roce 1993 se rozhodne Annie najít svoji babičku Celeste. Obě tyto ženy se pak spolu vrátí do hor, aby čelily dávnému tajemství a pravdě. Příběh o trošku jiné lásce, o obětavosti a odhodlání mě chytil za srdce. Zejména jeho poslední část, kterou jsem četla jedním dechem.
Krásná kniha plná lásky, smutku a naděje. Moc pěkně napsaná kniha z období 2. světové války.
Pribeh fajn, kniha krasna, ale vnucku Celeste, Annie, bych necim praštila, strasne nesympaticka, uťápnutá, nerozhodná..
Jedna z nejkrásnějších knih co se válečného tématu týká…
Celeste je od začátku knihy skvělá…musíte jí fandit, ať chcete nebo ne…
pro ženy Francie války nešťastná láska prolínání minulosti a současnosti zakázaná láska
2020 | Kde rostou divoké třešně |
2021 | Tajemství mezi námi |
2017 | Cukrářova dcera |
2023 | Ozvěna skandálu |
(SPOILER) Jedna z řady knih s tématem několika generací - dvě časové roviny, návraty do let 2. světové války. Tentokrát okořeněno lesbickým vztahem, zajímavé je hlavně vylíčení málo známé epizody osudu Židů ve Francii v době italské okupace. Příběh se mi zdál příliš prvoplánový, málo uvěřitelný.