Tajemství Pacifiku
Alexandr Michajlovič Kondratov
Pacifik, mořeplavba, objevy mořeplavců, záhady oceánu, Velikonoční ostrov.. Přeložil Petr Kaška.
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1982 , Lidové nakladatelstvíOriginální název:
Загадки Великого океана (Zagadki velikogo okeana), 1974
Knížku jsem objevil zcela náhodně díky této databázi knih. Nevěděl jsem, co od ní očekávat. Když jsem po ni sáhl, nepustil jsem ji ale z ruky. Knížka je psána hodně vědecky, s odstupem a netouží po nějaké popularizaci. Je vidět, že autor je vědec. Přesto je to napsané čtivě a všechny fakta a hypotézy zaujmou. Jen je smutné, že knížka byla napsána začátkem 70. let a ani nyní v roce 2021 neznáme na většinu z těch věcí odpovědi.
Škoda, že takových knížek v dnešní době nevychází více. Dnes o záhadách píše každý, kdo si něco našel na internetu a zvládne najít písmena na klávesnici počítače.
Rozhodně všem doporučuji a od autora se pokusím sehnat více jeho knih a rozšířit si o ně knihovnu.
Zajímavé čtení se spousty překvapujících faktů a hypotéz. Kdyby lidé víc četli podobné věci, nemuseli by tolik věřit "moderním mýtům" :o
mořeplavba moře a oceány Velikonoční ostrov Tichomoří
1988 | Žijí ještě dinosauři? |
1986 | Mýty a fakta o potopě světa |
1984 | Záhady Velikonočního ostrova |
1972 | Zaniklé civilizace |
1982 | Tajemství Pacifiku |
Možná starší titul s pár body, které by z dnešního pohledu vědění už nemusely být platné, ale jinak zub času na ni nezanechal jedinou vadu. Kdo se někdy alespoň vzdáleně zajímal o historii a tajemno oceánu na opačné straně Atlantiku určitě neprohloupí touto četbou. Kniha se nezaměřuje nejen na (profláknutý) Velikonoční ostrov (to pak doporučuji Záhady Velikonočního ostrova od stejného autora), ale osidlování a mytologii oblasti jako celku.