Kletba porodní báby
Sabine Ebert
Tajemství porodní báby série
Uplynulo téměr pět let od Christianovy smrti a Marta i Lukas stále ještě trpí ztrátou milovaného muže a přítele. Navíc se nezadržitelně blíží den, kdy vládu v Míšeňské marce převezme krutý Albrecht, nejstarší syn markraběte Oty. Navzdory hrozícímu nebezpečí nechtějí Marta a Lukas prchnout, protože musí plnit Christianův odkaz a starat se o skoro už dospělé děti. Klára se má provdat, přestože je tajně zamilovaná do markraběcího mladšího syna a Thomas sní o tom, že se připojí ke křížové výpravě císaře Barbarossy směřující do Svaté země.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2017 , Levné knihyOriginální název:
Der Fluch der Hebamme, 2010
Tento díl mě nebavil. První polovina knihy jsou jen historické pletichy, druhá půlka bojová mise. Okolo Marty se zdržíme jen chvilku a o léčitelství ani nezavadíme. Tak nevím, jestli má smysl pokračovat v sérii. Takové čtení už není nic pro mě.
Veľmi dobrá časť. Z historickej romantiky sa dostávame viac k historickému románu. Život v stredoveku nebol ľahký, hlavne ak sa k moci dostane také zlo ako predstavoval Albert a jemu podobní. Zaujímavá časť bola, kde spisovateľka popisuje krížovú výpravu a podmienky za akých prebiehala. Určite som zvedavá ako sa uzavrú osudy jednotlivých postáv.
Série má vzestupnou tendenci, ačkoliv je velmi čtivá už od prvního dílu. V tomto pokračování jsou bolestné ztráty, bohužel i jedné mé velmi oblíbené postavy. Pěkně je zpracovaná křížová výprava, plná zajímavých okolností, reálných postav i událostí. Mocenské hry, zrady i nová spojenectví. Bezpráví. Celý děj je o neustálém napětí, strachu o život, plný zvůle mocipánů, bez větších nadějí na prosazení práva a spravedlnosti. Pochmurné, plné hladu a nemocí. Přesto autorka dokáže vyprávět zlehka, bez tendencí uvrhnout svoje čtenáře do deprese. Těším se na další díl.
Tento díl byl už i o potomcích nejen porodní báby Marty a Christiana.Je už vidět že i ostatní díly už budou spíš o nich.Ale byl to pěkný díl,bylo tady méně krutých děju.Autorka umí vylíčit boje jak kdyby tam čtenář byl.Je to pěkná historická série.
Albrecht se ujímá vlády a opět ztrpčuje život všem okolo.Thomas a Roland jsou nuceni prchnout a jít bojovat do svaté země.Marta a Lukas a ostatní členové rodiny trpí pod krutou Albrechtovou rukou a jsou nuceni utíkat a skrývat se.Pokračuji dalším dílem.
Tak tohle je asi ta přelomová kniha. Autorka přestává psát historické romance a stává se spisovatelkou (kvalitních) historických románů. Je to až neuvěřitelný skok. To její schéma, které dokola opakovala v minulých 3 dílech se najednou objeví až v poslední třetině knihy a navíc silně zredukované. Mimoto se prolíná s opravdu realistickým popisem křížové výpravy. Zatímco první 3 knihy jsem přetrpěl jen z důvodu zjistit další osudy hrdinů Meče a koruny, tak nyní se na další díl Porodní báby opravdu těším. Snad už autorka z nastoleného stylu a úrovně neuhne.
Tenhle díl už nebyla taková červená knihovna, bylo tam víc historie a opravdu hodně křížové výpravy. Jdu na poslední díl, jsem ráda, že už je poslední a jsem zvědavá na závěrečný díl Meče a Koruny, jak se to s tímhle bude prolínat.
Přiznám se, že jedna věc mi v předešlých dílech opravdu vadila, a to, že snad žádná ženská hrdinka jakékoliv knihy nebyla tak často a tolikrát na prahu znásilnění jako Marta. To už začínalo být lehce přehnané. Oceňuji, že do děje víc zasahují Martiny děti a příběh se dostává do jiné roviny. Přesto je to pořád čtivé a záživné. Jen bych příště méně rozepisovala průběh bitev a víc se zaměřila na jiné příběhy.
Tento díl jsem četla nejdéle. Nejsem zrovna fanda historie, ale tato série mě moc baví. Ovšem dlouhé popisy bojů, obléhání a křížové výpravy mi dávaly zabrat. Jsem zvědavá, co přinese poslední díl.
Tentokrát autorka použila více historických faktů, což bylo ku prospěchu a přesunuli jsme se od neustálé hrozby Martina znásilnění a zabití spíše k osudům jejích dětí (které, pravda, jsou také značně dramatické). Musím uznat, že postupem času se autorčina díla pomalu zlepšují, přesto nevím, zda mám chuť ještě pokračovat...
Celá série porodní báby se mi moc líbila a doporučila bych ji každému, koho láká období středověku.
Tento mi vyhovoval nejvíc: velmi zajímavý popis křížové cesty a konečně žádné zlovolné týrání lidí, že kterého se mi dělalo zle.
Pokračování drží kvalitu a poutavost předchozích dílů. Ač většinou nerada opouštím hlavní hrdiny ve prospěch nové generace, tady je to naprosto přirozené. Životní osudy Thomase a Kláry jsou neméně zajímavé, naprosto plynule se tedy i můj zájem začal soustředit více na ně, přičemž stále zůstávají i dějové linky Marty a Lukase. Podle mě perfektní propojení nových a starých postav a pokračování ve vyprávění jejich životů.
Autorka rozhodně umí udržet pozornost čtenáře. Série je pořád stejně dobře čtivá, žádný díl nevyčnívá ani nepropadá.
Další díl , který opět nezklamal...Zase hodně zajímavý,napínavý….Takové historické psaní mě baví...
U tohoto dilu ubiram jednu hvezdicku, jelikoz podrobne popisy krizove vypravy pro me byly zdlouhave a vzdy jsem se tesila zpet na kapitoly z Misne ci Freibergu, ale i pres to to byla opet vynikajici kniha a tesim se na posledni dil
12. století Německo historické romány
2011 | Tajemství porodní báby |
2011 | Osudy porodní báby |
2013 | Sen porodní báby |
2014 | Krev a stříbro |
2012 | Kletba porodní báby |
Jako celá tahle knižní série je i tento díl krásný a čtivý.
Kniha se již tolik nevěnuje Martě a jejímu manželovi Lukasovi (což je škoda) ale spíše jejím dětem - Kláře a hlavně Tomasovi. Podstatnou částí je nástup tolik obávané hrůzovlády knížete Albrechta.
Další podstatnou částí je putování Martina syna Tomase s křížovou výpravou, kde je poměrně barvitě vystihnuté strastiplné putování křížových rytířů, jejich útrapy a v Tomasově případě zbavení veškerých iluzí.
Tato knižní série je jedna z nejkrásnějších, jaké jsem kdy četla a vždy se k ní ráda vracím. Těším se na další díl!