Tajemství neviditelného lupiče
Enid Blyton
Špekoun, Larry, Daisy, Pip a Bětka řeší tentokrát hned dvě vloupání. Lupič po sobě sice zanechává spoustu výrazných stop, ale z místa činu uniká, jako by byl neviditelný... Do pátrání se pouští také nadmíru nešikovný místní policista, pan Goon. Nejsou mu však platné ani prapodivné převleky, ani vědomosti čerstvě načerpané v doškolovacím kurzu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: 2001 , Albatros (ČR)Originální název:
The Mystery of the Invisible Thief, 1950
Kniha nezklamala, opět zajímavá záhada, i když pachatele jsem odhadl již po třetině knihy.
Zajímavostí českého vydání je zjevná snaha přiblížit dobu děje časově čtenáři - nejméně na třech místech je věc, která v originálu z roku 1950 nemohla být:
1) Goon si říká, zda by mu nemohli přidělit mobilní telefon.
2) Kuchařka zapnula mikrovlnnou troubu (první pro domácnost byly na trhu v roce 1955, tedy 5 let po vydání knihy)
3) Plukovník se jede podívat do Normandie, kde se před 50 (sic!) lety před koncem války vyloďoval (to by odpovídalo roku 1994)
Tentokrát tu hvězdičku odebírám trochu nespravedlivě. Nebylo tu totiž nic, co by mi vyloženě vadilo. Lupič nebyl z nebezpečných zločinců, náhody se držely v mezích a bylo tam několik opravdu vtipných scén (Špekounovo dobrodružství coby otrhaného vandráka bylo skvělé). Jenomže jsem zjistila, že si i po těch letech docela dobře pamatuji určité okolnosti případu a neustále mě otravovalo, že to v knize ještě nikoho nenapadlo. Přitom to nebyl nejjednodušší případ, který děti řešily, a nebyl první, kde jsem si pamatovala kdo nebo jak to udělal. Ale tady poprvé mě vyloženě rušilo od čtení, že někoho něco nenapadlo. I když v předchozím díle jsem měla podobné pocity ohledně té kocouří kůže, ale tak nějak jsem se s tím srovnala. Tady ne.
Jinak jsem ale spokojená.
Tak buď jsem se minula povoláním, nebo jsou tyhle dětské detektivky opravdu slaboučké jako čajíček, neboť jsem zase pachatele měla v podezření hned od začátku a o něco málo později i v jistotě. Každopádně tentokrát jsem se opravdu královsky bavila nad tím, jak partička zdatně mučí nebohého strážníka Goona. Kdyby to nebyl takový nafoukaný pitomec, skoro by mi ho bylo líto.
parta dětí detektivky pro děti
1992 | Pětka na ostrově pokladů |
1996 | Pětka v pasti |
2003 | Vzhůru na kouzelný strom |
1993 | Podařená dvojčata |
1997 | Pětka na Ďáblových skalách |
Další, tentokrát hodně dlouhá, série od Enid Blytonové. První díl mi trochu vadila přezdívka špekoun a nepříjemný pan Goon, ale rychle jsem si zvykl a jako vždy jsem nadšený.
Nanejvýš uspokojivé.