Tajemství umění - 80 mistrovských děl s detailním vysvětlením
Lucinda Hawksley , Andy Pankhurst
Proč některá umělecká díla tolik vynikají nad jinými? Výjimečné umění přináší hlubší uspokojení než ostatní. Kniha Tajemství umění představuje výběr osmdesáti výjimečných obrazů a soch z celého světa napříč staletími a snaží se určit, proč a čím tato díla tolik uchvacují. Některá vděčí za svou velikost dokonalé kompozici nebo barvě, jiná nabízejí hluboký pohled do nitra zobrazených postav a další mimořádně účinně sdělují své poselství. Stručný a hodnotící komentář Andyho Parkhursta a Lucindy Hawksley vám otevře oči a nabídne srozumitelné vysvětlení podstaty působení těchto klíčových děl, abyste se mohli těšit genialitou mistrů výtvarného umění.... celý text
Literatura naučná Umění
Vydáno: 2014 , Mladá frontaOriginální název:
What Makes Great Art
Pěkná kniha - pro laiky nebo děti k prohlédnutí a krátkému počtení, neb textu je málo. Sílou i slabinou je formát knihy. Lehký malý formát je příjemný do ruky, bohužel díky tomu jsou některé detaily málo zřetelné. Týká se to zvlášť kapitoly o pohybu, tam by to chtělo jiný výběr obrazů. Nicméně celkově jsem spokojená.
Mně se to líbilo, některá díla jsem ani neznala, ráda jsem se poučila. Trochu moc stručné, ale nevadilo. Strávila jsem příjemné odpoledne s krásnými obrazy a sochami.
Slovo tajemství nějak vypadlo z textu popisu každého obrazu. Nečekejte detailní analýzu sémiotiky a symoblismu v obrazech. Kniha na různých tématech a subtématech (drama - patos, tragédie, napětí, divadlo, kompozice) popisuje a přiřazuje jeden z obrazů. V textu se dozvíte co je na obraze a co vedlo k jeho vzniku, ale než tajemství se spíše dozvíte co už stejně většinou víte. Nehodí se ani pro laiky či pokročilé. Škoda
Pro uměním nepolíbené myslím docela přístupná kniha. Za mě: potěšení z prohlížení obrazů převážilo nad informacemi v komentářích autora.