Tajemství zamčené knihovny
Frida Skybäck
Ve staré knihovně v babiččině zanedbaném domku nachází Rebecka deník a svazek dopisů ze čtyřicátých let minulého století, díky nimž začíná chápat, že historie její rodiny je komplikovanější, než si myslela. Rebecka utekla z domova před nefungujícím vztahem se svou matkou a neviděla se s ní několik let, ale když se její babička ocitne v nemocnici, je nucena se proti své vůli vrátit zpátky domů do Skåne. V dopisech a deníku začíná ožívat příběh z období druhé světové války. Mladá Anna je zamilovaná do Luci a připravená risknout všechno, když ji požádá o pomoc při tajném transportu dánských židů přes průliv Öresund, aniž by tušila, že ta záchranná akce bude pro ně pro oba osudná. Rebecka čte jedním dechem a při tom si uvědomí, že není jediná, kdo se musí vyrovnávat se svou minulostí. Ale co když je už pozdě a rodina nedokáže najít cestu zpátky k sobě? Román Tajemství zamčené knihovny je dojemný a nadějeplný příběh o tom, jak v životě neustrnout a přes veškeré nesnáze jít dál.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , RedOriginální název:
Bokskapets Hemlighet, 2020
Emotivní příběh o lásce a ztrátě vylíčený ve dvou časových rovinách - v současnosti a během 2. světové války ve Švédsku. Obě časové linie se pěkně prolínají, jsou napsané poutavě, kniha se čte hezky a má spád. Moc se mi líbil vztah Rebecky ke své babičce.
Krásný příběh, přesně takový jaký Frida umí. Mám ráda knihy kde jsou dvě časové roviny a jedna je z 2SV. V této knize mě linka z minulosti bavila víc než ta z přítomnosti. S Annou jsem prožívala tu marnost něco změnit ve svém životě a napětí jestli se Luca vrátí. Příběh z přítomnosti byl taky pěkný, jen tedy vztah mezi Rebeckou a Arvidem mi nepřišel moc uvěřitelný. Seznámení bylo fajn, ale pak to šlo tak nějak zvláštně, že mě vlastně Arvid ani neoslovil. Každopádně kniha stojí za přečtení!
Další dojemná kniha,která se čte jedním dechem.Příběh Rebecky a její babičky, které mají spolu velmi hezký vztah a navíc babička Rebecku vychovávala,když ji matka opustila.Když babička onemocní a musí do nemocnice, Rebecka se stará o její dům.Ve staré knihovně objeví babičin starý deník ve kterém babička popisuje svůj příběh velké lásky za druhé světové války a také i o jejím životě a životě její matky a co je rozdělilo-tak začíná druhá linka knihy v které je rozepsán život babičky Anny. Když se babička uzdraví ,měla by být umístěna v domově,Rebeca udělá své životní rozhodnutí a vrátí se na Březový kopec,aby babičce splnila přání,dožít ve svém starém domě.
Krásný příběh .
Již jsem napsala komentář včera a omylem jsem si ho smazala-jsem šikula.
2v1 :-) , to je tahle kniha. Dva krásné příběhy o ženách, které to v životě neměly lehké a přesto v sobě našly dost síly žít svůj život i přesto, že to mnohdy nebylo jednoduché. Autorce se povedlo vystihnout složitou Rebeckyinu cestu k rozhodnutí co vlastně od života chce a zároveň odvyprávět příběh Anny, která se svým způsobem také vzepřela konvencím své doby a společenského postavení.
Tohle bylo taková příjemná a zároveň také docela napínavá kniha, kterou jsem měla hodně rychle přečtenou ;-). Autorka v ní nechává vyprávět mladou Rebecku příběh její babičky Anny z doby druhé světové války - a to formou deníku a dopisů, které její vnučka najde v knihovně starého domku. Zde Anna popisuje svůj poutavý příběh velké lásky, když ve svém rodném Švédsku poznává mladíka z Itálie jménem Luca. Ten se jí ale po určité době ztratí z očí i ze života, protože její rodiče si svazek své dcery s ním nepřejí...
Jak to bude dál, už ale prozrazovat nebudu ;-). Kniha je opravdu moc hezky napsaná, příběh navzdory smutným okamžikům tak nějak příjemně plyne, proto mi nezbývá než dát pět hvězdiček a doporučit ;-).
Moc hezká a milá kniha, která se mi dobře četla. Víc už psát nebudu, tento příjemný příběh se mi opravdu líbil, a proto hodnotím pěti hvězdami.
REBECKA SE VRACÍ DOMŮ.
Její babička Anna je v nemocnici a Rebecka přijíždí, aby jí pomohla.
Dům potřebuje hodně oprav a úklid.
Vedle babičky bydlí mladý soused, který se jeví jako mrzout, ale postupně se jejich vztahy vylepší :-).
Druhým sousedem je Egon, starší pán, jehož slepice plení Anninu zahradu a tak se Rebecka seznámí i sním :-).
Rebecka si postupně uvědomí, že život není jen práce a že chce trávit více času se svou rodinou.
Chce udobřit maminku a babičku. Možná i maminku pochopit.
Rebecky příběh sledujeme v současnosti a prolíná se s vyprávěním o Anně, která potkala za války svou velkou lásku...
Jednoduchý, milý příběh :-).
V Tajemství zamčené knihovny sledujeme dvě linie příběhu, jednu ze současnosti a druhou z válečných let, kdy byla babička mladá dívka. Upřímně mám pocit, že jsem podobných příběhů četla už spousty a člověk nemusí být zrovna Einstein, aby přišel na to, jak se bude děj vyvíjet. Ale vlastně mi to nijak zvlášť nevadilo. Dočkáme se také romantické linky, bez ní by to ostatně nebylo ono. Zároveň se zde řeší i složité rodinné vztahy a buďte si jistí, že vztahy se tu pěkně pomotají.
Tajemství zamčené knihovny je moje již třetí přečtená knížka od autorky, a tak vím, že psát jednoznačně umí velmi dobře a čtivě a já se ráda pustím i do dalších jejích knížek. Přesto tentokrát hodnotím o fous níž - bohužel mě nijak nepohltila atmosféra, jako to bylo u Knihkupectví na Riverside Drive, a ani pro mě příběh nebyl tak napínavý jako u Čtenářského kroužku na konci světa. I tak jsem ale knížku přečetla velmi rychle, jen mi tentokrát nejspíš tak dlouho neutkví v paměti.
Knihy s podobným tématem ,,tajemství ", mám velmi ráda. Od autorky je to má první kniha a věřím, že ne poslední. Nádherně napsaná minulost i současnost. Vřele doporučuji!
I přesto, že jsem románů s podobným příběhem již četla docela dost, tento z pera švédské autorky se mi líbil hodně a čtení mě moc bavilo. Děj knihy se odehrává ve dvou časových linkách a tentokrát se mi líbily obě. I ta válečná i ze současnosti. Nejenom příběh Rebečiny babičky Anny mě pohladil po duši a rozvířil emoce, ale i osud samotné Rebecky, která odjíždí ze Stockholmu za svou babi na venkov mě chytil za srdce. Je to příběh o lásce osudové i o lásce současné. Od Fridy Skybäck si zase ráda něco hezkého přečtu !
Další z příběhů, který se odehrává v současnosti a během války, který však nepřinesl nic nového. Za mě takový průměr, ale četl se dobře.
Přečteno na jeden zátah , nemohla jsem se odpoutat . Mám ráda knihy od této autorky , jsou poutavě napsané a zároveň svým způsobem romantické . Určitě se těším na další.
Tři generace žen mají mezi sebou složité a nevyjasněné vztahy, které snad pomůže napravit až úraz babičky.
Nádherný příběh
Stejně jako předchozí dvě knihy i tato je krásně napsaná. Historická i současná část jsou úsměvné, plné lásky
Židé dopisy vyrovnání se s minulostí prolínání minulosti a současnosti
2022 | Knihkupectví na Riverside Drive |
2023 | Čtenářský kroužek na konci světa |
2024 | Tajemství zamčené knihovny |
2025 | Havran |
Milující babička, její vnučka a babiččino tajemství, to je další z mnoha podobných příběhů, který jsem si tentokrát nechala vyprávět pro mne neznámou švédskou autorkou. Potřebovala jsem po předchozí knize něco hezkého, předvídatelného a uklidňujícího, a to jsem i dostala.
Příběh je vyprávěný ve dvou časových linkách. V minulosti se odvíjí příběh babičky a její lásky v době 2. sv. války, současnost patří vnučce, která za ní přijíždí. Když je babička v nemocnici objeví dopisy a fotku neznámého muže a možná najde i něco dalšího, možná naději pro nový začátek...
Je to milé, příjemné čtení tak na dva večery, nemá mnoho stran, jak je u podobných příběhů běžné, a čte se opravdu dobře.