Tajný deník Blanky z Valois
Melita Denková
Ze čtyř žen Karla IV. je Blanka z Valois považována za tu nejmilovanější. Příběh začíná v lednu 1336, kdy je vznešenému páru teprve devatenáct let. Do Prahy přijíždí druhá žena Karlova otce Jana Lucemburského, a s její družinou také muž přezdívaný Španěl... A právě on velmi ovlivní Blančin osud.
Průměrná kniha, ale přiměla mě najít si už zapomenutá fakta hlavně o Janu Lucemburském.
Miluji českou historii a proto jsem si tuto knihu vybrala. Čekala jsem proto něco jiného, tahle kniha je taková oddychovka, ale historických událostí tam moc není.
Autorka se pokouší přiblížit Blanku z Valois jako milující a oddanou ženu, která bohužel stále čeká na svého manžela, až se vrátí ze státnických cest, a pokouší se sepsat vzpomínky na pěkné společné chvíle. Jedná se o sled epizod s retrospektivami. Příběh začíná v lednu 1336, kdy do Čech přijíždí její sestřenice Beatrice Bourbonská jako česká královna a její nevlastní tchyně, druhá část se odehrává o dvanáct let později, kdy Blanka očekává své třetí dítě a Karel už není markrabě, ale král a císař. Nenáročná četba, založená na historických faktech.
Alpress má skvělé autorky. To byla moje první kniha od Denkové a mám další oblíbenkyni. Příběh je jednoduchý, čtivý a přehledný. Rozhodně doporučuji.
pro ženy Karel IV., král a císař, 1316-1378 Blanka z Valois, královna, 1316–1348 historické romány
2006 | Smutná holka hledá kluka |
2012 | Markéta Přemyslovna |
2014 | Jitka Lucemburská - sestra Karla IV. dobývá Francii |
2011 | Bludiště lásky |
2007 | Kluk s medovýma očima |
Mám ráda , kdy při čtení knihy se v příběhu objevují historické události, tak jak byly. Autorka knihy hezky popisuje život, boj o moc, intriky, bohatství .