Tajný život blech
Alberto Pez
Autor textu Alberto Pez a ilustrátor Roberto Cubillas jsou Argentinci. Oba dva mají kocoury s jistými blešími problémy a právě na jejich žádost sepsali tuhle knihu s přesným návodem, jak pomoct kočkám zbavit se těch otravných parazitů. Jde o odvážný pokus zaujmout děti nejen příhodami kocoura Antonia, který hledá pomoc proti invazi blech v knihách a nakonec s parazity dokáže nalézt řešení situace, ale také o hezkou snahu podnítit už v tom nejmenším čtenáři zájem o čtení, knihy a křehké soužití zvířat a lidí.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: 2010 , MeanderOriginální název:
La vida secreta de las pulgas, 2004
![Turmee Turmee](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92572/m_92572-Yqx.jpg?v=1459855070)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Syna (3 roky) nezaujala.
Věty dlouhé, textu na něj bylo zbytečně moc. Obrázky sice originální a hezké, ale to je taky všechno. Příběh není ani vtipný, ani poučný a pointa úplně chybí. Dokonce jsem myslela, že někdo vytrhnul poslední stránky. Ale ne, jen to končí fakt divně.
![jitka_dankova jitka_dankova](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/226961/m_jitka-dankova-HRT.jpg?v=1650218250)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Milá knížka o jednom problému jednoho kocoura. Textu je v knize pomálu a kniha má jen pár stránek, což synkovi naprosto vyhovuje (knihy plné textu ho děsí), navíc jsou věty občas tak trochu poházené po stránce, takže knížku přečetl rychle a ani mu to nepřišlo. Knihu četl ve druhé třídě. Některá slova neznal a byla pro něj složitější a vysvětlovala jsem mu je. No, aspoň mu to rozšířilo slovní zásobu.
Kniha představila problém (blechy u kocoura) a celou tu knihu se kocour snažil ten problém vyřešit. Udělal si plán, postupoval krok za krok, zjišťoval informace a pak se na základě nich rozhodl. Přišlo mi podnětné to, jak kocour postupoval při řešení svého problému a k jakému kompromisu na konci došel.
![muchomurka muchomurka](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/6670/muchomurka-KNw.jpg?v=1540840377)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Já nevím, ilustrace skvělé, nápad skvělý, ale čekala jsem, že to bude vtipné. A to moc nebylo. Ale to je moje chyba, že jsem měla nějaké očekávání. Celkově to však špatné nebylo.
![Osice Osice](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/280091/m_osice-LvN.jpg?v=1568377559)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka je originálně graficky zpracovaná jako je u nakladatelství Meandru zvykem. Přečetly už jsme ji s dcerou několikrát. Když jsme ji četly po delší době, tak mě překvapilo, že si pamatovala, že knížky na horní polici byly dědečka. Já to netušila:-)
"Kocour Antonio si nabrousil drápy o nohu stolu a výhrůžným mňouknutím zahřměl: "Blechy, vyhlašuju vám válku!"
Pak si natřásl péřový polštářek u okna, třikrát ho obešel a stočil se na něm do klubíčka, aby si pohověl v teple posledních paprsků odpoledního sluníčka.
Co kdybych tu bitvu začal plánovat až zítra?":-D
![broskev28 broskev28](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148365/m_broskev28-Ayt.jpg?v=1540824137)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když jsem tuhle knihu zadávala, vyskočilo na mě spousta tajných životů, ale blechy nikde. Neznám ty nabízené, zato jsem dnes poznala ten bleší a jsem nadšená!
Text a ilustrace ve vzácné jednotě, těžko rozhodnout, co se povedlo víc. Takže velkou výhodou je, že rozhodovat nemusím, jen tleskám a závidím těm, na které tahle lahůdka teprve čeká. A moc děkuju bibi.r, díky níž jsme tuhle skvělou knížečku - pro děti od 4 let - pořídili do naší knihovny!
2013 | ![]() |
2013 | ![]() |
2010 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
Jednoduché obrázky, jednoduchý text, jednoduchý příběh, důmyslné vyřešení problému. Humor a vtipný konec ocení spíše dospělí.
Na zadní straně knihy píšou - Pro děti od 4 let. Nevím, zda čtyřletý posluchač porozumí pojmu víření bubnů, válečné polnice, inteligentní hmyz, sednout ke kulatému stolu.
Čteno s druháky. I pro ně to byl oříšek, někteří se v příběhu ztratili a ani pointu nepochopili. Dovysvětlit bylo nutné.
Přesto nám kniha něco dala. Mnohé děti se rády bezděčně škrábou…, … jó přesně tam. Asi nemají blechy, příčinou budou jiní drobní živočichové. Díky knize máme nové tajné heslo: Jižní pól. Což znamená: Nikdo se nebude veřejně škrábat na jižním pólu!