Tajný život stromů
Peter Wohlleben
Německý bestseller Tajný život stromů se již druhým rokem drží na žebříčku nejprodávanějších knih a získává si nadšené čtenáře ve stále více zemích. Les je pro mnohé z nás vytouženým místem odpočinku. Je synonymem ticha a nedotčené přírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben nám dává nahlédnout do skrytého života stromů a odhaluje nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky. Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Peter Wohlleben čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka a ukazuje nám les ze zcela nové stránky. Jeho zábavná knížka, plná nových informací o stromech a lesích, nás přivádí k úžasu nad zázraky přírody. Ve vynikajícím překladu PhDr. Magdaleny Havlové. Jen v Německu se prodalo na 800 000 kusů a práva na překlad byla dosud prodána do 27 zemí.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: 2016 , KazdaOriginální název:
Das geheime Leben der Bäume, 2015
Knihu doporučuji každému milovníku přírody a nejen těm. Napsána ve čtivém jazyce, v krátkých kapitolách, které člověka posunou ve vnímání přírody o několik úrovní dál. Člověka překvapí, co všechno doposud nevnímal a přesto si myslel, že už více vnímat přírodu nejde. Nálož zajímavých informací poutavou formou. Super!
Dvoudenní svátek pro každého milovníka přírody! S otevřenou pusou, přes kterou jsem měl naštěstí toho času roušku, jsem hltal tuto zasvěcenou prohlídku lesa.
Kniha výborně plyne, občas se pro jistotu opakuje a mám takový pocit, že zcela změnila můj pohled na lesní společenství. Jak jsem napsal, kamarádovi, který mi útlou knížku zapůjčil: Ty vole, ta kniha mi otevřela oči; žil jsem tady na mlýně, uprostřed bující vegetace, a přece vůbec nic neviděl. Díky.
Úžasná kniha. Doporučuji přečíst každému, dozvíte se tolik zajímavostí od života samotného stromu, až po ekosystém celého lesa. Opravdu velmi krásná kniha a hlavně velmi přínosná. V mé knihovně zaujme jedno z míst a ráda si ji přečtu za čas opět.
Po přečtění této knihy musí zákonitě každý z nás změnit pohled na les .... :) Skvělé dílko
Kniha se mi díky svým krátkým kapitolám četla dost dobře a svižně. Její obsah pro mě byl velmi přínosný a dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Při každé další procházce lesem mám ke stromům zas úplně jiný a hlubší vztah.
Tajný život stromu už úplně tak tajný není, ale stále si některá svá tajemství ponechává. Tato Wohllebenova kniha pro mne byla skoro až nadpřirozenou vycházkou do míst, která jsem absolutně neznala. Jenže slovíčko "nadpřirozenou" je zde nemístné. Autor má většinu svých argumentů podloženou buď vědeckými výzkumy nebo svým dlouholetým pozorováním.
Ano, často chodím na procházku do lesa, vždyť ho mám skoro za domem, ale teď teprve si jsem schopná všímat mnoha detailů, kterým jsem dříve nevěnovala pozornost.
Už před několika lety jsem zjistila, že mi dělá dobře, když se procházím v listnatém lese, namísto v jehličnatém. Netušila jsem proč. Možná z pohledu celkové energie lesa na mě ten listnatý prostě působil příjemněji. Překvapilo mě ale, že je dokázáno, že procházkami v listnatém lese člověku klesá tlak, zatímco v jehličnatém se tlak zvyšuje.
Tohle je kniha, kterou každý, kdo se zajímá o přírodu, měl mít ve své knihovně. A rozhodně to není na jedno přečtení. Je plná různých informací a po jednom přečtení je prostě nemožné je všechny vstřebat.
A já už se teď znovu chystám ven, do lesa, vždyť je slunečný den a byla by škoda ho prosedět doma.
Knihu můžete číst několikrát dokola a vždy se milým, příjemným a zajímavým způsobem dozvíte něco nového a krásného o životě lesa a vlastně i o životě člověčím, který s tím úzce souvisí. Nikdy knihu neprodám a oporučuji opravdu všem.
Velmi zajímavé a až udivující...pokud máte rádi přírodu a chcete se dozvědět něco atypického, je to kniha přesně pro vás.
Přestože ke stromům a dalším rostlinám již dávno přistupuji jako k živým bytostem a co víc, k bytostem, které mají vlastní duši, čtení této knihy mne velice obohatilo o nové poznatky.
Autor velice srozumitelně a často i s vtipnými přirovnáními vysvětluje, co obnáší život stromu, jak funguje, jak se živí, ale i co ho ohrožuje. Popisuje, co my, jako lidstvo děláme špatně v přístupu k lesům a hlavně jak bychom to měli a mohli zlepšit.
Tuto knihu velice doporučuji každému milovníku přírody, každý si zde jistě najde něco nového, co nevěděl a nám všem dává kniha možnost dívat se na stromy trochu jinak při naší příští návštěvě lesa. A pokud je tu někdo, kdo stromy stále bere jako necítící, téměř "neživé" věci, kterým je jedno, co se s nimi stane, tak vás velice a s pokorou prosím, abyste si tuto knihu přečetli. :)
Už teď se moc těším na další autorovu knihu, vyhlídla jsem si Citový život zvířat.
Laskavá a poučná knížka od obdivovatele a znalce přírody. Změnila můj pohled na stromy a les. Vše krásně vysvětleno. Škoda jen, že součástí knížky nejsou ilustrace nebo fotografie.
Kniha mi byla pohlazením po duši. Málokterou knihu čtu vícekrát, tuhle bych mohla číst stále dokola. Klobouk dolů před pozorovacími schopnostmi a laskavými slovy pana Wohllebena. Přála bych všem stromům a lesům, aby pocítili od lidí stejnou pokoru a lásku, jakou jim dává právě tento hospodář. Čtěte a milujte stromy jako všechny živé bytosti.
Mám moc ráda les a přírodu a trávím v ní spoustu času, takže tato kniha mě bavila. Jednu hvězdičku jsem ubrala, protože se některé informace zbytečně opakují a také mi autor přijde příliš zamilovaný do buků a jiné stromy malinko upozaďuje :) Ale to je možná jen můj subjektivní pocit. Jinak je to velmi milé a přínosné čtení.
Jsem celoživotní milovník přírody, lesa a klidu a protože toho tichého a klidného lesa máme u nás už celkem pomálu, rád si o něm i přečtu. Jelikož se vzdělávám a příroda mě zajímá ze všech stran od dětských let, sleduji pořady i výzkum, kniha mi tak nedala mnoho nového, přesto ji hodnotím jako skvělou, je příjemně ucelená a o pro mnohé nudném tématu autor vypráví čtivě a poutavě.
Velice zajímavé čtení, které musí každého aspoň trochu na přírodu zaměřeného člověka upoutat.
Pokud jste dodnes viděli stromy jako polínka na otop, případně jako místo pod kterým hledat houby, tak tahle kniha je parádní čtení i poslech. Když jen mám trochu příležitost, tak mluvím o informacích z knihy, o komunikaci, přenosu dat a živin. Přesvědčil jsem další 4 lidi, aby si knihu alespoň poslechli a byli stejně nadšení.
Naprosto úžasná a krásně naučná kniha o životě stromů. Kniha je napsaná s velkou láskou k přírodě a kdo miluje přírodu ,bude určitě z této knihy nadšený. Stromy mám velmi rád a vždy mě to bolí u srdce ,když se kácí strom a po přečtení této knihy, to bude asi ještě citovější.
Spousta zajímavostí o lese a stromech napsaná v krátkých a čtivých kapitolách. Jenom v druhé polovině se některé postřehy trochu opakovaly. Pokud vás zajímá třeba to, kolik litrů vody potřebuje strom na vytvoření 1 kg dřeva, nebo které stromy první osídlí prázdnou planinu, doporučuji přečíst tuto knihu.
eseje ekologie stromy lesy lesnictví, lesní hospodářství ekosystémy
2016 | Tajný život stromů |
2017 | Citový život zvířat |
2018 | Moudrost lesa |
2018 | Tajná síť přírody |
2017 | Les - Návod k použití |
Príjemné dielko, aby navnadilo aj jednoduhšieho a éterickejšieho čitateľa k ekologickým otázkam nášho lesa a zelene. Wohleben sa nesnaží hovoriť cez čísla a štatistiku, ale skôr apeluje na storytelling a pomocou svojho rozprávačského talentu sa snaží vzbudiť zelené pocity ohľadom ochrany a lásky k prírode.
Na moje pomery to bolo až príliš laické a prostoduché, ale chápem, aký bol za tým zámer. A ak v niekom kniha aspoň trošku prebudí lásku k lesu, nech tam zbytočne neničí prírodu, tak autor splnil svoj cieľ a ja za to tlieskam.
Knihu podľa mňa pochopia aj deti od 10 rokov. Takže, kľudne je možné s nimi jednotlivé kapitoly čítať!