Tajuplný plameň kráľovnej Loany

Tajuplný plameň kráľovnej Loany
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56305/bmid_tajuplny-plamen-kralovnej-loany-zky-56305.jpg 4 222 222

Tajuplný plameň kráľovnej Loany je ďalšou zo série Ecových pôsobivých konštrukcií, využívajúcich konkrétne písomné zdroje. V tomto prípade však Ecova konštrukcia zasiahne čitateľa oveľa hlbšie, ak to mohol urobiť ktorýkoľvek z jeho predchádzajúcich románov: v dnešnom svete infarktov a mozgových príhod sa môže stať protagonistom Ecovho najnovšieho príbehu ktokoľvek z nás, ktokoľvek z nášho okolia. Kníhkupec-antikvár si po infarkte rekonštruuje pamäť, či skôr osobné spomienky, prostredníctvom písomností z pôjda a z pozostalosti starého otca. Ak si nepamätá nič zo svojho osobného života, v dokonale presnej podobe sa mu v pamäti vynára všetko, čo sa v nej nakopilo z prečítaných kníh: postavy, situácie, opisy, vety…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

La misteriosa fiamma della regina Loana, 2004

zipporah
15.01.2015 3 z 5

Eco experimentuje ďalej v tej svojej semiotike, či čo to je... veď na to sa dal, tak ide, jeho vzorom je nielen Hugo, našla som analógiu, v jednej vete Hugo a Eco spomínajú Ježiša a Sokrata :D Určite to nie je kniha taká prínosná, akou je F. kyvadlo, alebo taká napínavá, akou je Meno ruže, pričom všetky tri majú jedno a to isté spoločné: hranie sa so slovami a znakmi. Kniha je nabitá príhodami, slovami, pesničkami, obrázkami, smiechom, odporom atď... Eco je a musí byť v tomto hroznom literárnom svete mojím absolútnym jediným žijúcim favoritom a kráľom literatúry, posledný z posledných, predposledným bol MArquéz a predpredposledným Solženicyn. Eco, ži a píš! Stále ťa potrebuje súčasnosť!

Tinoušek
06.01.2015

Kniha mě absolutně nenadchla... :-(

Evus
13.01.2014 4 z 5

Jako celek velmi zajímavá kniha, na které mě opravdu zaujalo to Yambovo putování do minulosti a hledání sebe sama, 5* nedávám jen kvůli citacím dobové tvorby a písniček, kterých dle mého bylo až zbytečně moc

Flipper
23.02.2013 5 z 5

Znovupoznánie krásy kultúry od predvojnových rokov. Hlavná punkcia na literatúru, s úprimnou láskou na talianský spôsob -nežne a hravo s obrazovou dokumentáciou. Vytknúť možno len snové blúznenia ku koncu knihy, čo si mohol Umberto odpustiť, ale ten uchvacujúci výklad vtedajšej literatúry, hudby ba i známok - priceless. PS: psychologický aspekt v dedukcií o sekretárke (milenky?) a ich zabudnutej minulosti by bol námet, ktorý by si zaslúžil aj viac stránok.

Fravra
07.07.2012 3 z 5

Tentokráte autor čtenáře seznamuje s reáliemi Itálie 2. světové války a obdobími těsně před i po ní. Využívá k tomu velmi netradiční záminku: hlavní hrdina - uznávaný antikvář (narozen ve stejném roce jako autor) se po mozkové příhodě probudí s částečnou ztrátou paměti, která postihuje jen osobní prožitky, nikoliv naučené znalosti. Na doporučení rodiny se posléze rozhodne zjistit něco o sobě tím, že se vrací do domu svého dětství na venkově, kde se snaží vžít do svého předchozího života zejména studiemi oblíbených komiksů ze svého mládí i jiné dobové literatury, což mu umožňuje prožít si mládí své generace a čtenáři tak něco říci o Itálii té doby. Osobní vzpomínková paměť se mu ale vrací až v další části knihy po další prodělané mrtvici, kdy se ale už nalézá v předsmrtném bdělém komatu a rekapituluje si klíčové příhody svého mládí a dospívání, aby odešel ze světa smířen. Autor využívá tuto sekci i k různým filosofujícím úvahám (např. proč je Desatero božích přikázání fašistické, Bůh zlý a Ježíš hodný) a samozřejmě glorifikaci nenaplněné první lásky, která je věčná ....

Kniha zcela určitě není oddechovým čtením pro každého. Čtenář by měl mít rád komiksy a literaturu, zajímat se o moderní dějiny Itálie a být zvyklý na autorův styl, kdy se prolíná mnoho úvah a je třeba číst mezi řádky. Pak bude odměněn velmi originálním námětem a myšlenkově bohatým čtením. Bez toho však kniha nebude čtenáře bavit.

verbula
09.02.2011 5 z 5

Do poloviny knihy se mi nedařilo se pořádně začíst, potom jsem ale obětovala celou noc, abych zjistila, jak skončí.

Umberto Eco
italská, 1932 - 2016