Tam za mořem je Amerika
Oldřich Kašpar
Vzpomínky českých přistěhovalců z 19. století. Vybral, uspořádal a čtenáře slovem provází Oldřich Kašpar. Bezplatná prémie edice Slunovrat. 1. vydání.
![BlaV. BlaV.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
31.05.2023
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prémie edice Slunovrat z r. 1986 - četla jsem průběžně - není to román - kniha je doplněna ilustracemi a fotografiemi - dá se v ní listovat kdykoli.
19. stoletíAutorovy další knížky
1999 | ![]() |
2002 | ![]() |
1986 | ![]() |
1992 | ![]() |
1993 | ![]() |
Výborná kniha, uspořádána z "neijntimnějšího" materiálu - z osobních dopisů vystěhovalců do Ameriky v průběhu 19. století. Pan Kašpar si dal práci a skutečně "vyčmuchal", kde se co dalo, v různých muzejních depozitářích (v místech, odkud emigrace byla nejsilnější), ale také po různých tiskovinách, neboť některé dopisy vyšly časopisecky jako svědectví.
Kniha je uspořádána "chronologicky", od cesty samotné (Daleká cesta), pokus o sehnání zaměstnání, usazení se, stavbu domu apod. (Nový domov), různé dojmy a zážitky se setkání i konflikty s indiány (Můj bratr Indián?), až k jakési duchovní nebo politické esenci Ameriky, tedy jak přistěhovalci reflektovali svobodu a zřízení, které tam nalezli, a kvůli kterému vlastně opustily své evropské domovy (Bojovali jsme za svobodu). Je to pečlivě vybráno a seřazeno, jsou ta moc pěkné autentické ilustrace, kniha je příjemně zalomena a má pěkný podlouhlý formát. Je to jako by člověk listoval nějakým albem vzpomínek, což přesně žárnově je. Za přínosné považuji i průvodní slovo jak autora, tak amerikanisty prof. Robka - je dobré připomenout, že kniha vznikla v roce 1986 jako bezplatná prémie Slunovratu - a vpodstatě tam není skoro žádný dobový ideologický komunistický nános. Takže mohu opravdu doporučit, kdo se chce dotknout Ameriky 19. století, nadějí, úspěchů i zklamání lidí, kteří svému překořenění dali vše. Je to vlastně hrdinská epopej.
A ještě rád doporučuji knihu téhož autora o zámořských objevech 16. století, kterou jsem hodnotil níže.