Ťaživé ticho
Robert Bryndza
Maggie je úspešnou lekárkou a s manželom Willom žije presne taký život, o akom vždy snívali. Jedného dňa však do nemocnice privezú postreleného muža v povedomom oblečení. Maggin život sa najprv zastaví a potom otočí hore nohami. Napriek všetkej snahe sa Willa nepodarí zachrániť a Maggie je presvedčená, že sa stal obeťou vlámania. Policajná správa však znie jasne: spúšť potiahol Will sám.? Maggie je zdrvená od žiaľu a zožierajú ju nezodpovedané otázky. Jej manžel nebol samovrah. Mal toľko dôvodov žiť. Po pohrebe odchádza Maggie do ich prázdninového domu na malom chorvátskom ostrove, aby unikla realite. Lenže všetko ju to dostihne aj na opustenom mieste a pravda je oveľa temnejšia, než čakala.? Všetko odštartuje list, ktorý jej Will napísal pre prípad svojej smrti a ktorý obsahuje indície odhaľujúce strašidelné tajomstvo. Postupne, ako si Maggie skladá čriepky dokopy, zisťuje, že Willova smrť je spojená s niekým z jeho minulosti... S niekým, kto urobí všetko pre to, aby ju umlčal.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , CosmopolisOriginální název:
Fear the Silence, 2023
Dobrá oddechovka, přečteno ve vlaku na trase Brno-Praha a zpět. Napínavé, přitažené za vlasy, ale čtivé. Trošku jiné než ostatní Bryndzovy knihy. Thriller, ne detektivka.
Po sérii s Erikou Foster to pro mě bylo kruté zklamání. Byl to jen takový opravdu slabý a naivní odvar autorových schopností. Ale možná to bylo jen takové dloubavé intermezzo, abychom si příště uvědomili, jaká je to jízda, když se do toho opravdu pustí.
Když si Robert Bryndza odskočil od Eriky a Kate (rozuměj od krimi) ke Coco (rozuměj humorný román pro ženy), tak jsem úplně nesdílela ovace ostatních čtenářů. Zatímco jeho první samostatný psychologický thriller mě velmi mile překvapil. Pojďte se se mnou na něj podívat blíže.
Úspěšná lékařka Maggie žije život přesně podle svých představ. O jedné noční směně jeden lidský život zachrání, ale u druhého už se jí to nepodaří. Bohužel se jedná o jejího milované manžela Willa, kterého přivezli do nemocnice se střelným zraněním. V přímém přenosu tak sleduje jeho poslední minuty života. Psychicky ji však dorazí policejní zpráva, že šlo o sebevraždu. S touto verzí se však nedokáže smířit. Po pohřbu se jede uklidnit do prázdninového domu na malý chorvatský ostrov, ale tam klid nenajde.
Čtenář se v Chorvatsku může těšit na dramatické chvilky, pátrání po tajemství, dobrodružství, hledání odpovědí na otázky, ale i děsivé vyhlídky na budoucnost. Maggie doslova bojuje o přežití a boj nezdává do poslední chvilky.
Kniha se mi četla skvěle, byla napínavá a měla spád. Do psychothrillerů se často nepouštím, ale tento od Bryndzy jsem si užila. Jak může skončit ten, který začíná citátem od Benjamina Franklina
„Tajemství lze udržet nanejvýš mezi třemi osobami, ovšem za předpokladu, že alespoň dvě z nich jsou už na pravdě boží.“
Jako vzdy, nenarocne cteni, jen me tato kniha nijak nenadchla, do pribehu jsem se nemohla zacist a ani jsem u nej nevydrzela prilis dlouho. Takze na etapy docteno, uz jsem cetla od pana Bryndzy lepsi :-)
Dej bol na začiatku zaujímavý, dobre sa rozbiehal, ale neskôr bol už dosť neuveriteľný a prekombinovaný. Ale aj napriek tomu sa kniha dobre čítala. Od tohto autora som doteraz ešte nič nečítala, takže možno časom dám šancu iným knihám, keďže majú od čitateľov lepšie recenzie.
Nechte se pohltit temnou atmosférou plíživě tichého strachu....
Věří že si vzal její manžel sám život?Začíná sama pátrat a chce zjistit pravdu.
Moje první autorova knížka a za mě velká spokojenost. Děj vás vtáhne hned od prvních stránek a nepolejuve až do konce. Samozřejmě jsou tam pasáže, které jsou zbytečné složité a překombinované, ale to autorovi odpouštím :) nemohla jsem se odtrhnout a kdyby to šlo, přečtu ji na jeden zátah.
Nejsem vyloženě fanynkou autora, ale jeho knížky si čas od času ráda k přečtení vyberu. Tahle mě ale nijak neuchvátila. Děj, ze začátku docela dobře se rozjíždějící, se velmi rychle vytratil a byl vystřídaný jen vršením jedné nebezpečné situace za druhou v podstatě “bez ladu a skladu. Víc nic. Slabé 3*.
Kniha mě dala vše, co jsem od ní čekala. Napětí, dobrodružství, nečekané situace.... a navíc krásnou přírodu Chorvatska.
Místy mi bylo zatěžko uvěřit ději, ale ve své podstatě se mi to četlo dobře. Fajn oddychovka.
I když Bryndzovy detektivky ráda čtu, tak tato samostatná kniha mi nějak nesedla. Na začátku měla dobře našlápnuto, ale později se tak nějak všechno rozplizlo, a já jsem se musela do čtení nutit. Kromě toho mně opravdu vadila nereálnost a překombinovanost příběhu, kdy Maggie jako superhrdinka vyvázne z nebezpečných situací doslova zázrakem. Kniha má ale také určitá pozitiva, je čtivá a odehrává se v mém milovaném Chorvatsku. Celkově tedy hodnotím třemi hvězdami a už se zase těším na Kate nebo Eriku.
Další kniha od pana Bryndzy, tentokrát jako samostatná kniha. Ačkoli jsem od pana autora četla zatím jednu (zbytek čeká na přečtení), ani podruhé nezklamal. Děj byl napínavý od první až po poslední stranu a nakonec vše dopadlo tak jak jsem doufala, že dopadne.
Takhle... četlo se to dobře.
Děj svižně ubíhal, s hlavní hrdinkou jsem se moc nenudila, takže jsem neměla problém s ní dojít až na konec její cesty,ale přesto jsem čekala něco víc.
Daleko víc.
Tohle byl jen takový slabý odvar toho, co jinak tento autor umí.
Škoda.
Ale jo, dobré to bylo. Napínavé a mělo to spád. Není to Erika ani Kate, ale není potřeba srovnávat. Je to prostě jiné, ale stejně dobře napsané, jak to Robert umí i když ne vždy úplně uvěřitelné. Já jsem s knihou spokojená.
(SPOILER)
spíš bych dala 3,5*
četla jsem všechny ostatní knihy od autora, takže jsem chtěla vyzkoušet i tuto.
A musím říct, že je napsaná stejně čtivě, jako ostatní knihy.
Líbilo se mi, že to není ta klasika - vyšetřovatel/ka, který má nějaké problémy, ale vždy vše vyřeší. A také to, že zde nebylo žádné brutální popisování vražd a mrtvol.
Ocenila jsem i nápad - sebevražda manžela - proč? Do čeho se zapletl? Proč to má vyřešit jeho žena? Stane se jí něco na odlehlém ostrově? Komu může věřit? Za mě super čtení, na dva večery.
Tohle bylo jako co, Roberte? Ze začátku docela dobré, ale potom hodně velká slabota. Bohužel jsem se zklamal tak, že už víc nenapíšu. No ale ze sympatií, protože série s Erikou a Kate mám rád, dávám této knize tři stars. Howgh!
Další kniha od mého milovaného spisovatele.
Vzhledem k nízkému hodnocení které se v posledních týdnech okolo mě rojilo jsem začala být ke knize celkem skeptická ale ve finále jsem byla mile překvapená.
Kniha má za mě pomalý rozjezd ale Maggie mi sedla, byla mi něčím blízká. Od druhé poloviny kniha konečně dostává to správné napětí a akci.
Možný spoiler
Ač mi některé scény připadali přitažené za vlasy a možná i nereálné, nakonci se dozvíme že ne všechno je tak jak si myslíme. I když musím uznat že myšlenka toho že se mi v baráku zblázní vše na elektriku nebo že mi někdo hekne barák mě celkem vyděsila a následující dva dny jsem hledala na internetu míru pravděpodobnosti a jak se před případnými útoky bránit. (Můj sen je totiž mít barak celej na ovládání z mobilu).
Konec mě celkem překvapil a neunikl mi malý úšklebek nad ironií osodu.
I když série s Erikou a Kate pořád zůstanou mezi mejmi top strop knihami, i tuto jsem si užila a četla se velmi dobře.
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Tak tohle se nějak nepovedlo... Zpočátku dobrá zápletka, ale čím víc se blíží ke konci, tím větší slátanina. Mě prostě nebaví tyhle prototypy akčních hrdinů/hrdinek, po kterých někdo jde, oni/ony jsou téměř na hadry, ale stejně jdou neohroženě dál... Za mě tedy tlustý palec dolů.