Tchyně
Sally Hepworth
Lucy svou tchyni poznala před pěti lety. Ačkoli se k ní Diana tehdy chovala přátelsky a zdvořile, Lucy okamžitě poznala, že nesplňuje její představy. I přesto se jí snažila vždycky zavděčit. Teď se našlo Dianino tělo a vedle něj dopis na rozloučenou. V něm se píše, že raději zemře hned, než aby sváděla únavný boj s rakovinou. Jenže při pitvě se žádná rakovina nenajde. Místo toho patolog odhalí stopy jedu a dušení. Navíc je zřejmé, že každý člen rodiny něco tají. Ale co? A kdy už konečně všechno to tajnůstkaření skončí?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
The Mother-in-Law, 2019
Konečně jsem se k této knize dostala. V knihovně neustále půjčená a bylo nutné si udělat rezervaci.
Vzhledem k tomu, že je toto první kniha, co od autorky čtu, tak jsem si ji teda nejprve půjčila.
Musím říct, že styl psaní mi velmi vyhovuje. Krátké, svižné kapitoly, které neokecávají zbytečnosti okolo, ale jdou přímo k věci a řeknou vám to, co potřebujete vědět, abyste se dostali k jádru pudla.
Střídání minulosti a přítomnosti dvou hlavních postav tedy tchyně a snachy mne velice bavilo, udržovalo to moji pozornost, nutilo mne dál číst.
Nebyly tam žádné nejasnosti typu, že by něco spisovatelka zapomněla, to nemám ráda.
Vše se vyvíjelo postupně, jak příběh, tak zápletka, tak i moje sympatie či antipatie.
Z knihy jsem si odnesla opravdu to, co už v životě vím, ale občas to pomíjím a to, že komunikace je klíčová, že nelze předpokládat, že ten druhý čte myšlenky či pochopí mé jednání, aniž bych to vysvětlila.
S postupem času dovedete tchyni pochopit, ale i přes to pochopení si uvědomíte, že ona sama pochopila příliš pozdě, že byla přísná nejen k sobě, ale hlavně k ostatním okolo. A ani toto pochopení nezabránilo jejímu skonu. Bohužel.
Jako máma sice můžu souhlasit s tím, že se nemá dětem uhlazovat cesta, ale ona ji neuhlazovala vůbec, ona nebyla tou pravou oporou a když jí chtěla začít být, bylo už pozdě.
Toto není spoiler, píšu v obecné rovině. Tak se do toho pusťte, ať víte, o co jde. Bylo to moc fajn čtení. Vřele doporučuju.
Román pro ženy, o životě a touze po uznání, o vztazích, motivaci, smrti. Jednoduchý děj, nenadchne, neurazí, určitě jsem četla lepší knihy o životě.
Spíše rodinné drama než thriller, vyšetřování příčiny smrti Diany tu bylo spíše třešničkou na dortu, řešily se tu hlavně rodinné vztahy. Za mě pomalejší, takový průměr.
Ke komentáři k této knize se vracím s poměrně velkým odstupem. Většinou si děj thrilleru pamatuju pár dní po dočtení a pak jej vypouštím. Tchýni si ale pamatuju velmi dobře. Gradovalo zde napětí a opravdu bylo těžké odhadnout pachatele.
„Každý, a nezáleží na věku, touží po uznání své matky. A každý, ať už je to kdokoli, touží po uznání své tchýně.“ Nedlouho po přečtení Hodné sestry jsem se s chutí pustila i do této knihy. Souhlasím, že na tomto románu je skvěle odvedená práce. V jádru - výborný námět, krátké a poutavé kapitoly, znamenitý děj k přemýšlení o rodičovství, vztazích i neplodnosti. Na pozadí domnělé sebevraždy se v rozmezí deseti let odkrývá kontinuita mezi Dianou, Lucy a Nettie. Všechny tři ženy se snaží udržet si co nejlepší tvář matky, snachy, švagrové, dcery, ale i tchýně: „Jenže na mých zkušenostech nezáleží, protože tchýně mohou říkat i to, co není pravda. A jestli lžou, nebo si to jen špatně pamatují, je úplně jedno.“
Kniha mě chytla hned od samého začátku. Parádně se čte a děj pěkně plyne. Je opravdu napínavá a těžce se odkládá. Občas jsem v tom viděla i svoji tchýni. Opravdu knihu doporučuji přečíst.
Kniha se mi líbila, střídání minulosti a současnosti mi nevadilo. Vyprávění z pohledu tchyně a snachy bylo fajn.
Tchyně Diana a snacha Lucy jsou hlavními postavami příběhu, který je hlavně o jejich vzájemném vztahu, který už od samého počátku není ideální. Ale děj se vyvíjí a udržuje napětí od počátku až do samého závěru, kdy se odhalí,co se vlastně přihodilo.
Zajímavý román napsaný z pohledu tchyně i nevěsty. Určitě nesrovnávejte s žádnou podobnou knihou. Přesto kniha je především román pro ženy o rodinných vztazích, takových je hodně a určitě jsem četla lepší. Zápletka je vlastně hodně jednoduchá. Za mě neurazí nenadchne.
Moje prvotina od autorky a hned jsem se trefila. Ráda sáhnu po další knížce. Vyhovoval mi styl psaní, krátké kapitoly a i námět knihy. Za mě super a palec nahoru.
Moje prvotina od autorky a za mě skvělá knížka. Četla se sama, problematika lidských vztahu je věčné téma. Psychicky místy vyčerpávající, nicméně styl psaní po kapitolách mi sedl.
Ač může název evokovat nepříjemný vztah snachy či zetě a jejich tchyně, knížka je zcela jiná. Pro mě příjemné překvapení, krimi thriller pro ženy, který hezky odhaluje vztahy k dětem i mužům, tajemství z minulosti a lidskost. Tak akorát od všeho, doporučuji.
Velmi napínavá kniha, je pravda, že jsem čekala trochu něco jiného, větší dramata ve vztahu snachy a tchyně. Takhle jsem fandila Dianě, ostatní postavy mi přišly krajně nesympatické, A škoda překlepů v knize. Přesto knihu doporučím.
Tchyně mě neskutečně bavila. Čím více jsem byla do knihy začtená, tím více jsem chtěla vědět, jak to dopadne. Prostě jedna z těch knih, kdy musíte číst dál a dál. Bavilo mě, jak je kniha strukturovaná, kdy je příběh vyprávěn z pohledu dvou postav, v minulosti a v přítomnosti a postupně se odhaluje, co se stalo. Na databázi knih jsem četla, že někteří čtenáři knihu srovnávají s Matčinou hrou a Tchyně je za ně třeba slabší. Za mě tyto dvě knihy spolu zas tak společného nemají, kromě toho, že jsou obě skvělé, takže rozhodně doporučuji k přečtení.
Líbil se mi pohled na věc z obou stran. Téma tchýně je určitě zajímavé. Konec mě tolik nepřekvapil.
Doporučuji.
2019 | Rodina odvedle |
2021 | Tchyně |
2022 | Hodná sestra |
2016 | Tajemství porodních bab |
Aneb nic není tak jak se na první pohled vypadá.