Temné hlbiny
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
Keď dostane detektív šéfinšpektor Erika Fosterová tip, že by kľúčový dôkaz vo veľkom drogovom prípade mohol byť ukrytý v nepoužívanom kameňolome na okraji Londýna, nariadi jeho preskúmanie. Z hlbín však jej kolegovia vyzdvihnú nielen dôkazy k tomuto prípadu, ale aj kostru malého dieťaťa. Pozostatky sú rýchlo identifikované ako Jessica Collinsová. Sedemročné dievča, ktorej zmiznutie zapĺňalo stránky novín pred dvadsiatimi šiestimi rokmi. Erika musí začať spájať čriepky z minulosti so súčasnosťou a vnárať sa čoraz hlbšie do rodinných vzťahov rodiny Collinsovcov aj do života vyšetrovateľky Amandy Bakerovej, ktorá si neprestala vyčítať, že zmiznutie dievčatka nedokázala vyriešiť. Erika čoskoro zistí, že tento prípad bude dozaista jeden z najzložitejších a najnáročnejších v jej kariére. Niekto si totiž neželá, aby bol prípad vyriešený. A urobí všetko, aby Erikine pátranie zastavil...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2018 , CosmopolisOriginální název:
Dark Water, 2016
Kde začít..:). Jako audiokniha je to 10/10. Top četba, krásný projev. Ale jako kniha v žánru detektivna je to příšerné. Postavy jsou hloupé, doslova. Pomocníci Fosterové za ní plápolají jako věrní pejsci. Nemají osobnost, charakter, natož vlastní názor. Jen nadšeně souhlasí se vším, co jejich šéfová vymyslí. Teď k vyšetřování. Nebo spíš k "vyšetřování". Nic horšího jsem za poslední dobu neviděla. Nejsou tu žádná vodítka, ten příběh se od ničeho neodvíjí. Erika v tom případu neudělala žádnou práci a přesto se jako zázrakem vyřešil. A teď SPOILER: když chcete utajit těhotenství, otci dítěte nic neřeknete, tak proč ho sakra píšete do rodného listu? Jaká náhoda, že tam byl. Další věc.. celou dobu se to tváří jako něco, co to není a ten konec je nejvíc ukvapená a nedotažená část knihy. Končím s Bryndzou.
Je to už moja šiesta kniha od Bryndzu a bavila ma. V tom množstve krimi, čo je dnes na trhu, sa nestratí. Počúvala som audioknihu a Martin Stránský číta výborne. Bolo zábavné, ako pri ženských hlasoch zvýšil frekvenciu ich reči, ale dúfam, že tým myslel, že ženy premýšľajú rýchlejšie ako muži, nie len rýchlejšie rozprávajú (ako vidieť aj na Erike Fosterovej)...
Další případ Eriky Fosterové! Dostává se pod kůži dalšímu vrahovi. Z prvu se nemá čeho chytit jelikož je případ už dvacetšet let pohřben na dně lomu, ale po dlouhém pátrání a Eričiným zkušenostem nakonec vypátrá vraha Jessici. WOW! Moje třetí kniha od Roberta. Sice to mám trochu přeházené, protože v knihovně jdou tyto knihy na dračku, takže beru co je zrovna k mání. V pořadí mám SMRTÍCÍ TAJNOSTI jsem zvědavá na další případ šéfinspektora Fosterové. A taky musím dodat, že to byl zatím nejlepší díl.
Souhlasím, že tohle bylo opět skvělé. Nejen kvůli příběhu, který je díky nevyřešenému případu starému 26 let skutečně napínavý, ale i postavě Eriky Fosterové, se kterou jsem se setkala poprvé. Autor píše skvěle a zase se mu povedlo udržet moji pozornost.
I když mi přišlo, že konec byl hodně rychlý. Občas byl příběh pomalejší, hlavně první polovina, pak se to začalo postupně zamotávat a najednou šup a byl konec. Ten mě mimochodem hodně zajímal, protože jsem si celou dobu pokládala otázku: Proč?
Čekala jsem tedy s jakým rozzuzlením autor přijde tentokrát a byla jsem docela překvapená. Něco jsem si odvodila, ale všechno se mi uhádnou nepodařilo.
Opět skvělé! Bylo to velmi napínavé a výborně napsané. I když jsem si v některých případech dala dvě a dvě dohromady, tak i přesto mě ten konec hodně překvapil. Byl to velmi neotřelý a originální případ.
Erika tady ukázala trochu lidskosti, nebo mi to oproti minulým dílům tak alespoň přišlo. Jí i jejímu týmu fandím víc a víc. Moc se těším na další případ.
Velmi dobře napsané, autor zraje a zařazuje se mezi klasiky britského detektivního žánru. Příběh je propracovaný, ale ne únavný, děj graduje a závěr jen podtrhuje pravidlo, v jednoduchosti je krása.
Mám ráda knihy o Erice Fosterový. Když mám chuť na detektivku, sáhnu vždy po ní. Líbí se mi, že kniha nemá zbytečně navíc milion postav, který si musím pamatovat, nejsou v ní jiný zbytečný dějový linky a já se plně soustředím na příběh. Tenhle případ byl originální v tom, že se řešil 26 let po jeho spáchání, dobrý nápad. Určitě si půjčím další díl.
Pro mě 2. setkání s autorem a za mě tedy horší než Dívka v ledu. Nemohu přijít na to, proč má kniha až tak vysoké hodnocení. První polovina docela pomalá, druhá polovina už nabírala trochu větší spád a člověk už hlavně chtěl vědět jak to teda dopadne. Vraha sem teda tentokrát neodhalila hned na začátku, což je pozitivní. Četlo se to fajn, přečteno za pár hodin, ale žádné velké literární dílo s hodnocením 91% v tom nevidím. Ale proti gustu...
Moje první setkání s autorem a jsem nadšená, takže určitě ne poslední :) A to musím říct, že ke knihám s kolečkem "bestseller" přistupuji po několika zklamáních s despektem, tady ovšem nebyl oprávněný. Pět hvězd si zaslouží :)
(SPOILER)
Dokonalost. Tahle knižní série si tohle přízvisko rozhodně zaslouží. Už předešlé díly se mi moc líbily, z tohoto jsem ale nadšená snad ještě víc. Na začátku jsem si říkala, jak může být zajímavé vyšetřování tak dlouho odloženého případu. Velice záhy jsem zjistila, že velmi. I díky krátkým kapitolám příběh svižně odsýpá, není tam žádné hluché místo.
**** SPOILER****
Natolik mě to vtáhlo do děje, že jsem opravdu chvíli cítila Eričinu frustraci, že se nemůže pohnout z místa, posléze zase Amandino nadšení, že přišla na rozuzlení. Moc se těším na další díly, není co vytknout.
Pěkný thriller s Erikou Fosterovou. V tomto díle se mi už líbila víc, buď jsem si na ni zvykla, nebo ji Bryndza trochu polidštil :-)
Super, super a opět super!!!! Na knize se opravdu nedá nic vytknout, byla opět napínavá od první až do poslední strany a četla se opět úplně sama! Bryndza píše stylem, kterým každá kapitola končí tak, abyste knihu jen tak neodložili, protože nutně potřebujete vědět, jak to bude dál!:) 5*
vraždy pro ženy napětí nevyřešené případy
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Opět nezklamal, perfektní, čtivé....