Ten, co kráčí se Smrtí
Barb Rýdl
Svět kolem nás nesestává jen z toho, co máme před očima. Určité vrstvy jsou nám smrtelníkům do určité chvíle skryté. Jako had se mezi nimi proplétá svět Smrti a dimenze mnoha dalších nadpřirozených bytostí, které jsou tu od toho, aby nám sloužily. Detektiv Sam by k tomu dodal, že je to pěkná kravina. Jemu totiž nepřijde, že služba Smrti je něco, co bychom nutně potřebovali. Smrt sama by asi podotkla, že lidé umírat musí, jenže Sam si stejně myslí své. Jejich hašteřivý vztah–nevztah rozehrává děj tohoto paradoxního příběhu, kde se setkává uzavřená, introvertní, nabručená lidská bytost s upovídanou, zvídavou a téměř až rozkazovačnou Smrtí, která má slabost pro cabernet sauvignon. Jak na sebe tihle dva vlastně narazili a proč musejí sdílet společné chvíle?... celý text
Tak toto bylo velke prekvapeni. Na knizku jsem narazila nahodou, precetla jsem si cast kdy se Sam poprve setka se smrti a hned ji koupila, precetla jsem ji celou za dva dny, nedalo se od ni odtrhnout, ocekavani byla vysoka a presto me knizka prekvapila. Je to velmi zajimava myslenka, styl psani se mi moc libil a bavilo me, ze tam byly vsechny detaily. Moc se tesim na pripadny dalsi dil!
Od týhle knížky sem si slibovala docela hodně, ale ve finále to bylo spíš zklamání. Těšila jsem na něco víc gothic, víc poctivou fantasy, na kterou jsem zvyklá se všemi nároky, které na tenhle žánr kladu.
Dostala jsem spíš punkovej příběh, dost absurdní v mnoha scénách, kterýmu sem nevěřila a vlastně ani jeho protagonistům. Ani styl psaní mne vyloženě nenadchl. Spíš naopak. V jistou dobu mě začal strašně štvát, děj se v jistou chvíli nikam neposouval, když autor nevěděl co s postavou dál, co by měla udělat, tak se "jen usmála/pousmála", což dělaly dost často a tahle mimika začala po chvíli působit strašně křečovitě a nepřirozeně. Zajímavá je grafická podoba celý knížky, ta fakt zaujme, ale zas to kazí všudypřítomné odsazení textu, které spíš ruší, než že by příběhu dodalo nějakou výjimečnost.
Mohlo to být lepší no...
Jsem nadšená! Neobvyklý příběh, sympatické, byť podivné postavy, nechybělo napětí a romantika (Lucian a Halley) a souhlasím, chtělo by to dopovědět, co bylo nakousnuto! Prosím další (jeden dva) díl!)
No a samozřejmě ty fantastické ilustrace...
Nejsem ctenar fantasy, ctu ji malo, víceméně pro pestrost mnou prectenych ostatnich žánrů. Nevim tedy zda je tato kniha v ramci fantasy pro vasniveho ctenare neco extra, ale pro me je velmi originalni pohadkou ve ktere jsou zajimave myslenky o zivote a smrti a taky ten druhý svět poměrně dobře zpracován. Rada si přečtu i dalsi dily jen trosku doufam,ze to nesklouzne k prilis romanticke young adult love story, uvidime co si na nás autorka pripravi ;-)
Ilustrace jsou bezkonkurenční! Úžasné! Kniha jako takova je nádherná!
Davam plné hodnocení. Udrzet moji pozornost ve fantasy pribehu neni jednoduche a tady se cetlo velmi lehce ;-)
Vymazlená knížka, luxusní detaily a ilustrace krásně doplňují děj.
+ neotřelý námět, sympatické postavy a různorodě charaktery, luxusní provedení knihy, uzavřený konec s namětem na pokračovaní (což mi u knižky vydané přes Pointu přijde obzvlášť super), barvité propojení různých mytologií
- hlavnímu hrdinovi jsem těch padesát fakt nevěřila, hodně vysvětlovací
Dávám čtyři a půl hvězdy (a zaokrouhluji dolů), protože kniha byla dost vysvětlovací (ano, přesně to patří do prvního dílu, kdy poznáváme svět), ale někdy mi přišlo, že díky tomu zbytečně stagnoval děj a ubíral dynamice knihy. JInak ale paráda. Hodně nadstandartní počin!
Fantasy je můj oblíbený žánr, takže když jsem poprvé narazila na tuhle designovou krásku, bylo jasné, že si ji musím přečíst. A rozhodně nezklamala. Ať už svým samotným vzezřením a nebo obsahem, byla jsem nadšená. Autorčina představa Smrti, Života a celkově fungování světa se mi moc líbila, a vlastně představa takovéto Smrti je za mě celkem uklidňující. Jediné "trauma" mám z toho kvanta nezodpovězených otázek a tolik otevřeného konce :-D Nezbývá, než těšit se na další díly. Děkuji za pěkné čtení.
Přepracovaný policista bez soukromého života a upovídaná, všemi barvami hrající Smrt - to je ústřední duo této knihy. Pravda, pár dní to maličko skřípe, ale když mohou společnými silami vyřešit případ rezonující na obou březích řeky Styx, neváhají a pouští se do práce.
Autorka v příběhu moc pěkně pracuje s prvky mytologie a to nejen té řecké.
Celkově je celý svět, ve kterém je nám průvodkyní sama Smrt velmi zdařile propracovaný a postavy jsou sympatické.
Bez zajímavé zápletky by kniha byla samozřejmě na odpis (a to rozhodně není tento případ), ovšem zde nám celý zážitek umocní dechberoucí ilustrace, které opravdu perfektně sedí k příběhu.
Nééééé---- Tak po dočtení zjistím, že to má být trilogie. Už když jsem se blížil ke konci, jsem měl pocit, že je něco špatně, že autor knihy tohle nemůže dovést do zdárného vyústění a rozuzlení. Nechal jsem se zlákat grafickou podobou knihy, ta se mi zdá zdařilá a hezky ilustruje příběh. Příběh a jeho forma mi lehce vadily tou rozsekaností textu. Nevím, za jak dlouho vyjde pokračování. Taky netuším, zda si ho přečtu, ale snad by to mohlo být zajímavé...
Kniha o smrti, životu a osudu. Moc krásný příběh. Kniha je hodně barevná obsahuje spoustu nádherných ilustrací. Jediné s čím jsem měla trošku problém je, že na každé stránce je strašně moc textu myslím, že to je i důvod proč se mi kniha nečetla moc dobře. Ale to je jediné mínus.
"Život je příliš vzácný a je to požehnání a velký dar, kterého je třeba si cenit."
"Člověk si musí dávkovat momenty, kdy se cítí jako totální pitomec."
"Život je nádherná lež, zatímco smrt je krutá pravda."
Hodně zajímavá a naprosto fantasticky ilustrovaná knížka. Není to žánr, který bych klasicky četla, o to víc jsem byla překvapená, jak pěkné to je :-) Řekla bych, že spíš než o děj jde v téhle knížce spíš o ty ideologie a myšlenky, a tím je celý příběh zajímavý. A ty ilustrace!!! Autorka je fakt, fakt úžasná malířka, protože jsem se přistihla, že kolikrát vyloženě doufám, že ten konkrétní popisovaný děj bude na další stránce namalovaný, a dost často to tak bylo, jupí! :-)
Dávám 5 hvězdiček za originalitu, protože tou je celá knížka prodchnutá. Smrt prostě nejde si nezamilovat!
Letošní rok mi nepřinesl jen ty hezké věci, ale i jednu ztrátu, ze které se pořád vzpamatovávám. Proto pro mě kniha Ten, co kráčí se smrtí byla trošku těžká. Ale téma smrti je tu krásně popsáno, a místo smutku mě kniha spíš pohladila po duši. Nádherná je kniha i po vizuální stránce. Nádherná kniha, moc doporučuji!
Hodně zajímavý počin. Nádherné ilustrace a propracovaný příběh. Řeší se zde otázka života, smrti, osudu, reinkarnace.. Kdo má rád esoteriku tak toho to chytne ale je tu jen lehce zmíněná takže i pro lidi co se o to téma nezajímají doporučuji :)
Přes počáteční nedůvěru a obavy z "divokých barev", které mě při čtení budou "rušit", kniha předčila má očekávání. Nejen, že ilustrace citlivě podtrhují děj, ale zároveň povznáší celé dílo na vyšší úroveň. Shrnuto: kniha jako celek je unikátní umělecké dílo, které zaujme jak poutavým dějem, tak svým uměleckým ztvárněním. Těžko se odkládala a po dočtení mi bylo až líto, že už je konec.
Dámy a pánové, tohle byla jedna nejlepších knížek, které jsem na téma fantasy a smrti četla. Nejenže je knížka doplněná ilustracemi ze kterých Vám jednoznačně spadne brada, ale jedná se i o nezapomenutelný příběh, který jakmile Vás do sebe vtáhne, tak Vás nepustí až do poslední stránky.
Hlavní hrdina Sam mi prakticky hned padl do noty. Průšvihem, který udělal k sobě vtáhne společnici a ta se od něj od té doby nesmí hnout ani na krok. To se mu samozřejmě nelíbí a dává to velmi často najevo. To, jakým způsobem se napříč příběhem Smrt a Sam hašteřili mi přišlo nadmíru komické.
Bylo vidět, že autorka měla detailně popsané všechny aspekty, které k smrti patřily. Její minulost, společníky (Osud, Život) nebo celkově i její vzezření. Když mluvím o zevnějšku smrti nemůžu nezmínit to, jak geniální mi přišlo, že Smrt mohla měnit svoji podobu. Skoro v každé kapitole vypadala jinak a autorka si vždy dala práci s tím, aby její novou podobu nakreslila. A já se jako malá těšila vždy na to, jaké vlasy bude mít tentokrát!
Tahle kniha bude rozhodně patřit mezi nejlepší za rok 2023. Jsem překvapená a nemůžu jinak než Vám knížku doporučit všema 20 protože mi věřte, že si to zaslouží. Kor jestli jste milovníci fantasy, tak tohle pro Vás musí být #mustread
Kniha mě zaujala svoji zvláštností a neobvyklosti a tak jsem se jí rozhodla zkusit.
Kniha je zcela originální a jiná než běžné knihy v její příslušné sekci. Za mě by se mohla jmenovat Samova kletba aneb kdo je vlastně smrt. Kniha v podstatě nemá napínavý dej a většiny knihy mi přišlo že čtu rozhovory se smrtí a poznávání jiných bytosti. Nebylo to za mě ovšem překážkou autorka má obrovský tvurcovsky smysl. Už jen proto jaké vytvořila ilustrace a také zajímavou představivost o smrti ale i o jiných bytostech. Líbilo se mi že do knihy prolinala své názory nejen na svou představu o tom jak asi smrt smýšlí a co říká na nás svět ale i na jiné věci týkající se života. Jedno přečtení mi stačí a bohatství co mi kniha dala si ráda zachovam v zapiscich
Jedná se o autorčinu prvotinu. Jedná se o fantasy. Hlavní postavou je SAM (49 let), který vyšetřuje případ nezvěstného šestnáctiletého chlapce. Jeho babička mu daruje truhličku, kterou nemá otevírat, jenže Sam je zvědavý a otevře ji. Tímto činem se v jeho životě objeví SMRT, se kterou zažívá různá dobrodružství..
V knize nalezneme různé fantasy prvky. Kniha má zajímavý příběh a myslím si, že na prvotinu to není vůbec špatná kniha. Autorka v Poděkování píše, že by se mělo jednat o trilogii. Tohle by měl být první díl.
Určitě musím pochválit ilustrace, které doprovází celou knihu. Na každé straně se nachází různé ilustrace, které se mi líbily. Kniha má také pěknou obálku.