Ten, co kráčí se Smrtí přehled
Barb Rýdl
Fantasy o postarším detektivovi, kterému se otevře svět prapodivné Smrti a dalších nadpřirozených bytostí. Svět kolem nás nesestává jen z toho, co máme před očima. Určité vrstvy jsou nám smrtelníkům do určité chvíle skryté. Jako had se mezi nimi proplétá svět Smrti a dimenze mnoha dalších nadpřirozených bytostí, které jsou tu od toho, aby nám sloužily. Detektiv Sam by k tomu dodal, že je to pěkná kravina. Jemu totiž nepřijde, že služba Smrti je něco, co bychom nutně potřebovali. Smrt sama by asi podotkla, že lidé umírat musí, jenže Sam si stejně myslí své. Jejich hašteřivý vztah–nevztah rozehrává děj tohoto paradoxního příběhu, kde se setkává uzavřená, introvertní, nabručená lidská bytost s upovídanou, zvídavou a téměř až rozkazovačnou Smrtí, která má slabost pro cabernet sauvignon. Jak na sebe tihle dva vlastně narazili a proč musejí sdílet společné chvíle?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ten, co kráčí se Smrtí. Přihlašte se a napište ho.
Tohle mě opravdu moc bavilo. Postava Smrti je nepředvídatelná, zábavná a rozhodně se s ní nebudete nudit. Bavilo mě jejich špičkování se Samem i její kreativní outfity.
Kniha mě okamžitě vtáhla. Autorka má opravdu vše, co se týče fungování světa promyšlené do nejmenšího detailu. Nicméně v určitém bodě už bylo toho vysvětlování o tom, jak všechno funguje trochu moc. Z příběhu psaného s lehkostí, do kterého se hned ponoříte se stalo nekonečné vysvětlování pravidel…
Akční části příběhu mě ale moc bavily, a to i přesto, že mi bylo vlastně celkem jedno, jal dopadne detektivní zápletka, ale sledovat Smrt a Sama v akci bylo prostě zábavné. Pokud autorka napíše další díl, já si ho určitě ráda přečtu.
Jo a ta kniha je nádherná. Naprosto miluju, jak si s ní autorka vyhrála. Krásný barvy a ilustrace na každé stránce. Byla to radost číst a listovat!
"Smrt umí být... řekněme... šarmantní. A budeš s ní navíc do konce života trávit veškerý svůj čas. Tak či tak, pamatuj si jednu věc. Ona bude ta, která tvůj život jednou ukončí. A ona to udělá, a nebude v tom přitom nic osobního."
Jedním slovem? Líbilo.
Kniha, kromě toho, že je nádherně vypravená, plná autorčiných ilustrací na každé jedné stránce, mi opravdu sedla, hlavně po příběhové stránce. Charaktery postav, zejména pak Smrti, jsou zvoleny právě tak, aby čtenáře bavily, a vzájemně pozitivně kontrastovaly. Literárně se knížce dá hodně vytknout (byť od chvíle, co jsem přežil literární děs 'Ty chladné oči' od Scarlett Wilkové, mi všechno přijde napsané vlastně úplně skvěle), ale klady utáhly příběh v mém případě minimálně do třísté stránky. Pak jsem začal pociťovat přeci jen přesycenost z jednoduché osnovy knihy, která sestává z dlouhých dialogů, kterých je v knize víc než obecného popisu děje, a jejichž smyslem je neustálé vysvětlování fungování věcí v božském světě, kde výkonnou mocí jsou andělé, démoni, elementálové, živly atp. Opravdu se to na více než 460 stranách zajídalo. Smrt sice byla skvělá a vtipná postava, ale to vysvětlování... jak kdyby vše vysvětlovala dítěti nebo, pardon, de**lovi. A další postavy měly, bohužel, tento mentorský komplex také.
Hodně jsem se bál, jak se autorka popere se závěrem, ale ten za mě zvládla skvěle a posledních asi 100 stran byla v mém případě klasická nonstop fixace očí i mysli na samotnou knihu bez vnímání okolí. A tak to má být.
Možná na konci zůstalo něco nevysvětleno, ale jako celek kniha fungovala jak má a vlastně jsem už o další vysvětlování ani nestál, fakt ho bylo až až.
Kdyby šlo jen o obsah, dal bych 3,5 *. Je zde ale navíc ta netradiční forma, kterou cením, kniha patří k nejkrásnějším v mé knihovně, a za to si tu další půlhvězdičku určitě zaslouží.
EDIT: A to jsem teď zjistil, že kniha existuje (asi jen pár kousků) i ve verzi s malovanou ořízkou a já jí mám bez. Ach jo. :(
Knižní novinky do konce roku
11.12.2022
Kniha Ten, co kráčí se Smrtí v seznamech
v Mé knihovně | 99x |
Zajímavá kniha, bohužel já nebudu asi cílový čtenář.
Celé se to strašně vleklo, často jsem se musela do čtení nutit. Dokonce jsem si dala na pár dní pauzu (dobrovolně, nedělám pauzy, pokud vysloveně nemusím).
Zvláštní bylo zpestření ilustracemi, je vidět, že autorka si s vizuálem díla vyhrála.
Přeju hodně štěstí s dalšími díly série, mě však minou. Možná si někde najdu, jak příběh pokračuje, číst ho ale už nebudu.