Tenkrát byla válka: Bernartice 1938-1945

Tenkrát byla válka: Bernartice 1938-1945
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137863/bmid_tenkrat-byla-valka-bernartice-1938-1945.jpg 5 2 2

Válečná léta obce Bernartice v okrese Písek. Žila zde MUDr. Vlasta Kálalová-Di Lotti (její životní příběh vylíčen v knize: Doktorka z domu Trubačů).

Dáma s hrnstjm
28.01.2025 5 z 5

Kniha na vysoké informační úrovni, přestože autorem není vystudovaný historik, ale učitel. Tematický záběr je velice široký, což se na první pohled vůbec nezdá, a Bernartice zůstávají ve všech těch příbězích stále středobodem, v dobrém i ve zlém smyslu. Hledala jsem informace o Rudolfu Hrubcovi, dozvěděla jsem se toho násobně více.
Ještě si tu neodpustím osobnější poznámku. Ráda čtu děsivé knihy, zajímá mě, s čím autor přijde, co mi nabídne, jakou má fantazii a jak jí umí předat. Celý bernartický příběh, který samozřejmě jako obyvatelka okresu Písek už dávno znám, ty vymyšlené děsivé knihy převyšuje a ukazuje se, že ty nejšílenější nápady má stejně sám život. Kdyby byl bernartický příběh smyšleným akčním thrillerem, vytknu mu "naprosto překombinovaný konec" (8. květen 1945) a "těžko uvěřitelnou zápletku" s Krzákovým dopisem domů, který odstartoval mnohé. A vzhledem k tomu konci bych si pomyslela, že autor (ten pomyslný fiktivní autor) na to své městečko uvalil pěkné prokletí, když se zachránilo z hrozící pohromy (vyhlazení), ale stejně bylo potrestáno v nejhorší možný čas (8. května). Já na tohle moc nevěřím, ale ony ty reálné Bernartice snad opravdu měly ve svém "osudu" napsáno něco temného. Kniha je skvostná a doporučuji i těm, kdo Bernartice neznáte, ale máte rádi silné příběhy.

Honza75
25.01.2020 5 z 5

Výborná kniha. Informace nejen o válečných létech v Bernarticích, ale překvapivě také mnoho informací o výsadcích Intransitive a Tin.