Tenzing - Na střeše světa s Edmundem Hillarym
Christian Clot
Prožijte strhující příběh Tenzinga, který spolu s Edmundem Hillarym jako první stanul na vrcholu Mount Everestu.
11.12.2024
Skvelý komiks o prvom výstupne na najvyššiu horu sveta. Páči sa mi aj grafika a prevedenie, avšak sťahujem 1* za font písma v slovenskom vydaní. Neviem aké písmo bolo použité v českom, ale toto paličkové, ktoré je v SK verzii bolo pre mňa zle čitateľné. Pri čítaní ma to zbytočne rušilo a trochu mi to kazilo ten plnohodnotný zážitok z dobrého komiksu.
horolezectvíAutorovy další knížky
2022 | Magalhaes: Až na kraj světa |
2023 | Cesta za chlapeckým snem |
2022 | Na palubě lodi Beagle |
2023 | O původu druhů |
2023 | Na dvoře velkého chána |
Komiksové spracovanie historicky prvého úspešného zdolania legendárneho Mount Everestu v r. 1953, ktoré sa nezaobišlo bez politického pozadia. Kúpil som si to kvôli peknej kresbe (mám slabosť pre ľadové komiksy a mangy - mrazivý dvojdiel V horách šílenství, alebo niektoré okamihy z Bessovho Frankensteina) a zaujala ma survivalová téma (v ktorej stredobodom pozornosti je sympatický nepálsky šerpa Tenzing). V podstate ma výsledok nesklamal, ale do komiksu roka má ďaleko. Hory sú nakreslené patrične majestátne, príroda dole pod nimi krásne, ale vedľajšie postavy ma vyložene nebavili, dialógov bolo veľmi veľa a majúp tendenciu nudiť a pravdupovediac ma celé to politicko-nepálsko-britské zákulisné (a všelijaké iné) dianie vonkoncom nebavilo. Neviem, možno by som si o tom radšej pozrel film. Bohaté bonusové záverečné materiály sú nielen fajn, ale vyložene potrebné pre pochopenie deja, keďže komiks bez bonusov nemá ani plných 50 strán a komplikovaný príbeh sa do tohto počtu ozaj nemá šancu vtesnať, takže budete potrebovať práve inkriminované bonusy, aby ste pochopili všetky súvislosti.