Teorie literatury
René Wellek , Austin Warren
V základním díle literární teorie 20. století autoři definují základní pojmy a vztahy literatury k ostatním společenským disciplínám. Kniha, která vyšla poprvé v roce 1949 a dočkala se mnoha vydání, zaujala především jako srozumitelný výklad podstatných literárních problémů. Autoři se shodli v názoru, že studium literatury se má zabývat problémy specificky literárními a má slučovat vědecké zkoumání s kritickým soudem. V první části se kniha zabývá definováním pojmů a filozofickým pojetím existence literárního díla, vztahy literatury k biografii, psychologii, společnosti, ideám a neliterárním uměleckým druhům. Konečně ústředním tématem je vnitřní přístup ke zkoumání literatury, interpretace a analýza samotných literárních děl, obšírné pojednání o eufonii, rytmu, metru, stylu, žánrech, metafoře, symbolu. Zvláštní kapitola je věnována hodnocení a možnostem literární historie. Teorie literatury byla přeložena do čtyřiadvaceti jazyků. Čeština je v pořadí jazykem pětadvacátým.... celý text
Literatura naučná O literatuře
Vydáno: 1996 , VotobiaOriginální název:
Theory of Literature, 1949

doporučuju jen úplným začátečníkům na poli literární vědy (velmi jednoduchý výklad, tak pro střední školy)
pozor na (1) angloamerický kontext, (2) zastaralost obsahu i formy

Kniha je velice obsáhlá a složitě napsaná, která často odbočuje mimo téma o kterém píše. Člověk se v tom snadno ztratí. Většinou podobné informace, které jsem potřebovala najít bylo v Josefu Peterkovi -Teorie literatury pro učitele, která slouží už napůl jako učebnice, ale je tam krásně a jasně vše vysvětleno, proto se klaním ke slabšímu hodnocení
Tohle není kniha o tom, jak má literatura vypadat nebo jak ji psát. Neřekne vám to (což je dobře). "Jen" čtenáře seznámí s
mnoha různými úhly pohledu na ni. Jak na ni bylo/je nahlíženo v toku času. Hodně dobře jsem si početl, kniha nabízí mnoho zajímavých pohledů a úplně nejlepší na ní je, že i když napsaná takřka před 80. lety, nijak nezastarala.