Teorie všeho
John D. Barrow
Kniha anglického profesora se věnuje fyzikálním teoriím a hledá odpovědi na provokativní otázky jako například: Kolik rozměrů má prostor? – Může čas začít a zase skončit? – Může vzniknout umělý život? apod. Zabývá se také červími dírami mezi světy, černými dírami, povahou času, filosofií matematiky a vědou obecně.... celý text
Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: 1996 , Mladá frontaOriginální název:
Theories of Everything: The Quest for Ultimate Explanation, 1991
![Eldar80 Eldar80](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48378/m_eldar80-sWb.jpg?v=1540845783)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Dost bídná kniha. Fyzikové by se zkrátka neměli pouštět do psaní knih na téma, kterému vůbec nerozumějí. Po filozofické stránce mi totiž kniha přišla extrémně slabá a materialistické názory autora byly vyloženě směšné. Pro ateisty, kteří mají primitivní vidění světa možná hezké čtení, ale každý s širším pohledem bude zklamán. Hlavně začátek knihy je úplná zoufalost. Četl jsem to dvakrát a pokaždé jsem to vnímal stejně špatně. Barrow mě tak docela slušně odradil od jeho dalších knih. Po fyzikální stránce je kniha v pořádku, ale po filozofické, která měla být hlavním tématem úplně nepodařená. Ani se mi nezdá, že by to bylo dobře napsané. Četl jsem to už dávno (2013) a tehdy jsem tomu dal 65%
![vitek.sk vitek.sk](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I přes své stáří velmi aktuální kniha. Autor se v ní vyjadřuje ke snaze vědců vytvořit teorii všeho. Na rozdíl od většiny popularizátorů se nezabývá jen zákony přírody, ale i základními konstantami, počátečními podmínkami, interakcemi a částicemi, symetriemi a jejich narušeními, výběrovými jevy a organizujícími principy. Ukazuje že vše zmíněné je pro vybudování teorie všeho podstatné. Kniha je velmi kvalitní, navíc se čte dobře, dávám tedy zasloužených 5 hvězd.
1996 | ![]() |
2008 | ![]() |
2000 | ![]() |
2011 | ![]() |
2013 | ![]() |
Dávám neutrální hodnocení, protože u literatury tohoto typu nevím podle jakého klíče hodnotit. Téma je zajímavé, nicméně se jedná o subjektivní pohled na fyzikální teorie, které zdaleka nejsou dořešené a jasné. Jde tedy o dohady a četba způsobuje spíše chuť s autorem diskutovat.