Tereza Raquinová
Émile Zola
Román francouzského naturalisty je analýzou vzniku, průběhu a dohry zločinu manželky nenávidící svého muže. Nešťastná Tereza Raquinová touží po změně a hledá únik z monotónního všedního života, který vede po boku svého manžela. Známost s jistým mladým mužem vyústí nejen v milenecký poměr, ale i v hrůzný čin vraždy manžela. Bezvýchodnost situace i osudová touha uniknout končí i pro milence tragicky – společnou sebevraždou.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1892 , Jaroslav PospíšilOriginální název:
Thérèse Raquin, 1867
Skvělá knížka ! Ani jsem nečekala, že mě bude bavit. Chystám se na další díla od E. Zola. Fascinoval mě dokonalý popis pocitů, postav, všeho. Téma románu lze použít i do dnešní doby 21. století.
Mám zrovna kliku na prvotiny! Touhle prý Zola v r. 1867 (bylo mu 27 let) začal budovat svůj naturalistický literární koncept. Proč ne, v době vydání mohlo takové obscénní, málem psychohororové čtení způsobit poprask. Dnes by se dalo klidně naklonovat – v moderních kulisách, oplzlejším jazykem. Ale skandál by nevyvolalo ani náhodou, leda stálo za povšimnutí. 31/17
Ani dokonalý zločin nezůstane bez trestu. Trestá svědomí, trestá strach, trestají noční můry, běsy. Skvěle rozebrané stavy lidské duše po zločinu, které vyústí v logické a rychlé řešení. Zola jako vždy mistrně ovládá popis, na všechno nalézá mnoho přirovnání, pojmenování...
Zločin a trest ve dvou. Spoluvinictví nepřinese útěchu, ale strašlivou, strašlivě logickou formu trestu. A v Paříži Terezy Raquinové není žádná krása, která by mohla spasit svět.
Pan Émile Zola si u mě opět pořádně šplhl.
Zkaženost a bestialita Terezy a Laurenta je neuvěřitelná (ovšem na druhou stranu, kdo není v Zolových knihách zkažený a bestiální).Na Zolovy poměry tenká knížka člověka chytne a pustí až daleko za poslední stránkou. K příznivému dojmu o této knize přispěly měrou vrchovatou kapitoly, které nejsou tak dlouhatánské jako u Zabijáka, ale jsou mnohem kratší.
Tuto knihu každému vřele doporučuji!
Miluji Zolu. Tahle knížka opět nezklamala, spolu se Zabiják a Člověk bestie patří mezi mé favority. Jakmile začnete číst už se neodtrhnete. Mistrovství, jak od dokáže popsat psychologii postav.
Já mám problém právě s tou uvěřitelností. Zápletkou určitě ano, ale to, jak oba viníci vidí věci stejným způsobem v tu samou chvíli (přitom rozdílné povahy), se mi úplně nepozdává (nebudu psát konkrétně, ale stalo se to vícekrát). Napsána je kniha samozřejmě poměrně dobře (akorát už jsem začal být alergický na "po té změně to bylo ještě mnohem horší"), autor se nevyhýbá šťourání v nehezkých věcech, což napomáhá působivosti díla. Jeho popis oné pasáže - místa děje hned na začátku knihy se mi velmi líbil, jako bych tam přímo stál a díval se kolem sebe. Jinak můžu říct, že během čtení se nudit nebudete, děj zbytečně neodbíhá a jste zvědaví, jak se vše vyvine. Subjektivně to vidím mezi 3 a 4*.
Velmi čtivá kniha, kam až dožene člověka touha po něčem "lepším", do jiné náruče, ke zradě, vraždě, sebedestrukci. Dostala se mi do rukou na doporučení mamky, která ji dostala před více než 40 lety, a nebyla jsem zklamaná.
Miluji Zolu, s každou další knihou víc. Naprosto výborné vykreslení destrukce psychiky člověka. Bravurně napsáno, mnohem intenzivnější a uvěřitelnější než Zločin a trest. Od čistých a nezkažených lidí k první zvrácené myšlence, až po zlomení a zhroucení člověka díky svědomí.
Co dokáže vášeň zatemňující lidské smysly....dohnat člověka až ke zrůdnosti...dokonale autor popisuje všechna temná zákoutí lidské duše...velmi čtivé a napínavé dílo
Působivá knížka. Jako malá jsem viděla film a tak mne zaujal, neustále jsem na něj myslela, že jsem musela přelousknout i knihu. Za mě skvěle pochmurně napsaná knížka o špatném svědomí.
Zolu jsem si velmi oblíbila a to právě kvůli T.R. knihu jsem hltala s hrůzou v očích, jeho naturalismus a více než detailní popis všeho ve mě zanechal velikou stopu, sice uděluji komentář asi po třech letech od přečtení knihy, ale i v tuto chvíli si vybavuji obraz a zápach těch plesnivých zdí, které byly svědky tolika zla, vybaví se mi mnoho scén, které jsem při čtení měla na očích jak promítaný film, kde jsem hltala každičký detail...
Zpočátku to vypadá, že se nic nestalo - neprůstřelné alibi, dobře vymyšlený scénář. Ale zlo začíná svůj rozklad a důsledky se rozšiřují tak, že je v podstatě jediné východisko, jak je zastavit.
Neuvěřitelné dílo, syrové popisy, ze kterých jde mráz po zádech. Rozhodně se k Zolovi ještě vrátím.
Jsem rád, že jsem se to donutil přečíst kvůli maturitě, jistě si tuto knihu přečtu někdy znovu, abych se znovu stal svědkem pomalého kažení lidského charakteru.
Vynikající studie zla lidské duše s tak nadčasovým přesahem, že mě místy mrazilo. Grandiózní finále. Bravo!
K této knize už bylo řečeno vše, jen bych opakovala už napsané. Zkrátka, souhlasím se všemi komentáři přede mnou. Stojí za přečtení.
Excellente.
Skvělý popis postav, jejich charakterů, myšlenek, strachu, viny a výčitek svědomí.
Můžu jen vřele doporučit!!
nevěra vraždy 19. století francouzská literatura naturalismus manželské hádky sňatky z rozumu
2009 | Zabiják |
1965 | Nana |
2004 | Člověk bestie |
1923 | Břicho Paříže |
1969 | U štěstí dam |
Klasický Zola, další můj oblíbený autor, mistr naturalismu, který dokázal v každém díle ukázat lidskou zkaženost, odpornost a popisy zvrácenosti mu nebyly cizí. A tomu také je v románu, kterým se konečně proslavil - Tereza Raquinová z roku 1867. Z anotace je jasné, jak příběh dopadne, ale tento příběh s až depresivní atmosférou, vykreslenými postavami ( a že jich tam není málo) přesně Zolovým způsobem, zvrat, který nastane a rozpoutá vlnu psychologických emocí, kdy hlavní hrdinové jsou vnitřně sžírány svým svědomím jak kyselinou, kvůli činu, který spáchali ve vás něco zanechá. Při čtení této knihy nebudete listovat pouhým románem, ale prožívat vše, co postavy s různými pocity. Tragédie nedá na sebe dlouho čekat.